Nissan: pierderi de 2 miliarde de dolari din valoarea de piață după rezultate trimestriale sub așteptări

de Tiberiu Safta
Marti, 13.02.2024
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Acțiunile mărcii Nissan au scăzut cu 12% după ultimul raport cu rezultatele trimestriale, care au fost sub așteptări. Marca niponă a suferit pierderi în valoare de 1.8 miliarde de dolari din valoarea sa de piață.

Potrivit celui mai nou raport cu rezultatele din ultimul trimestru din 2023, Nissan a avut un profit operațional de 951.8 milioane de dolari, semnificativ mai mic față de așteptările analiștilor. Ca urmare a publicării acestui ultim raport, acțiunile Nissan au scăzut cu 11.6%. Concret, asta se traduce printr-o pierdere de nu mai puțin de 1.8 miliarde de dolari din valoarea de piață a mărcii nipone.

Pentru ultimul trimestru din 2023, analiștii se așteptau ca profitul operaținal al mărcii să fie de 1.2 miliarde de dolari. De asemenea, în anul fiscal precedent, Nissan a vândut doar 3.55 milioane de mașini, față de 3.7 milioane, așa cum arătau estimările anterioare.

Cauza acestei scăderi este piața din China, acolo unde Nissan a fost depășită la vânzări de rivalii săi, cum ar fi Toyota și Honda. În perioada aprilie-decembrie 2023, vânzările Nissan au scăzut cu 25% față de aceeași perioadă din 2022, anul în care piața din China era cea mai mare pentru marca japoneză.

Mai mult, față de anul precedent, venitul net pentru fiecare mașină vândută a scăzut cu 8% pe această piață. Din această cauză, marja de profit a mărcii nipone pe această piață ar putea fi aproape de zero.

Nissan se așteaptă la un profit net de 2.6 miliarde de dolari până la finalul anului fiscal, care se va încheia în 31 martie 2024. Un astfel de profit ar însemna o creștere de aproape 76% față de anul anterior, iar veniturile ar urma să fie în valoare de 86 de milioane de dolari, o creștere de 22%.

via Economica

Comentarii (5)

  • unuldinmultime
    Imi este sila cand vad stiri de astea cu : Vai, nu am vandut mai mult, si mai mult, si mai mult, este dezastru. Nu am vazut o stire de genul asta in care sa se spuna : am vandut la fel ca anul trecut, suntem ok.
    Mizerabil este si modelul asta capitalist, bazat pe lacomie.
    9 2
  • Iar dă petrecere Carlos Ghosn și se îmbată cu șampanie scumpă.
    8 0
  • Subscriu la ce spune “unu”… unde naiba sa mai crească? Mai multe led-uri, ecrane… piața nu mai permite creșteri (posibil chiar invers). Ca unii să crească alții trebuie să dispară și asta costă (ne costă). Cine va miza pe optimizarea, adaptarea portofoliului la respectiv pe nevoile reale cred ca va reușii să o scoată la liman, restul se vor îneca in propria lăcomie. Musk declara ca vrea să vândă 20 de milioane pe an în 2030, în condițiile în care anul trecut au vândut aprox 1,8 milioane ceea ce este foarte bine… dar nu, el declara creștere de 50% și au atins “doar” 37%, în loc să culeagă avantaje se aleg cu “îngrijorare”, care înseamnă scăderea valorii acțiunilor. 20 milioane pe an înseamnă 25% din piața globală, mai mult de 11 ori față de ce au atins in 2023 !!!! Pentru acest individ nu cheamă nimeni ambulanța???
    Eu nu cred ca vor depășii 2 milioane in 2024, posibil chiar sa fie primul an de scădere pentru ei… uglytruck este varză, model 3 era deja cu probleme iar Y si-a cam terminat creșterea.
    Eu cred ca 2024 va “cerne” din mizeria pe care o avem… vom vedea.
    8 0
  • Masinile de astazi, toate sunt niste "pitipoance"... Toate sunt "premium" si cu preturi enorme.
    Nimeni nu mai face masini cu pret decent.
    Pana si Dacia, daca a vazut ca are vanzari bune, s-a gandit sa creasca nejustificat pretul la masini... Doavada Dacia Spring, la care au redus cu 10k pretul, deci pretul era umflat cel putin dublu, ca nici acum nu cred ca o vand pe pierdere.
    3 0
  • oricine
    Cât de tâmpit trebuie să fii ca să vrei creștere cu prețurile care le au. Un Juke care costa 16.000 euro acum costă 26.000 (cutie automată) dar cu un cilindru și 3 CP mai puțin. Ca să nu mai zic de Ariya . Doar la 370 Z Nismo și-au păstrat decența dar câte de alea poți vinde ?
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru