Opel marchează 50 de ani de la debutul lui Kadett C

de Alexandru Monenciu
Joi, 14.09.2023
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Constructorul din Russelsheim marchează cinci decenii de la debutul unui clasic legendar. Este vorba despre Kadett C, un model care și-a făcut un nume și în motorsport.

În vara anului 1973, adică în urmă cu 50 de ani, Opel prezenta lumii întregi modelul Kadett C. Cea de-a treia generație a celebrului model a fost disponibilă în mai multe variante de caroserie, inclusiv sedan, break și coupe.

Opel Kadett C a fost construit în Germania, Marea Britanie, Asia, Australia, America de Nord și America de Sud.

În țara de baștină, Kadett C a fost disponibil inițial cu un motor de 1.2 litri, în versiuni de 52 și 60 de cai putere. A urmat apoi un propulsor de 1.0 litri cu 40 CP, iar ulterior a fost lansat și modelul Kadett GT/E cu agregat de 1.9 litri și 105 CP.

Kadett C a fost primul model din această familie care a avut centuri de siguranță în 3 puncte pe scaunele din față. Cea mai mare inovație a fost, desigur, suspensia față cu două brațe și arcuri elicoidale. De asemenea, toate versiunile veneau, în standard, cu bară stabilizatoare.

Opel Kadett C a scris istorie și în motorsport. Începând cu anul 1976, la volanul lui Kadett GT/E s-au urcat nume celebre ca Walther Rohrl și Rauno Aaltonen, care au concurcat cu o versiune de 225 CP la Raliul Monte Carlo și la Raliul Portugaliei.

Apoi, Rohrl și Jochen Berger au obținut un loc 4 la Monte Carlo, iar Opel a ajuns pe locul 2 în clasamentul general al mărcilor.

Tot în 1976, Opel a oferit modelul Kadett Aero.

Decapotabila cu plafon de tip targa purta semnătura carosierului german Baur.

via Opel

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru