Pe urmele Tesla Motors: compania Faraday Future se pregătește să debuteze în ianuarie cu un concept electric

de Mircea Meşter
Vineri, 18.12.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Faraday Future este un start-up american care-și dorește să calce pe urmele Tesla Motors. Primul concept electric al companiei se lansează în ianuarie, iar compania plănuiește o fabrică de baterii pentru mașini electrice în care se va investi un miliard de dolari.

Tesla Motors a reușit să ia lumea auto pe nepregătite și să devină în doar câțiva ani un nume mare într-o zonă în care producătorii mari nu au reușit încă să se impună: mașini electrice cu iz premium vândute la prețuri care bat în cele mai multe cazuri 100.000 de euro. Tesla Model S a oferit la lansare un amestec interesant de tehnologie și design care a făcut ca povestea Tesla Motors să explodeze în ultima perioadă, chiar dacă profitul nu e încă cel așteptat de șefii companiei. În plus, modul în care compania americană condusă de Elon Musk își organizează vânzările și serviciile cu clienții au contat enorm la construcția unui "Apple al industriei auto", așa cum e supranumită compania Tesla.

Dacă Tesla Motors nu a avut până acum un concurent serios pe piață, americanii trebuie să stea în gardă începând cu 2017, o nouă companie anunțându-și debutul în aceeași zonă: mașini electrice. Modelul de business seamănă încă dinainte de start cu cel al Tesla Motors, astfel că Faraday Future - numele noii companii - merită atenția noastră măcar pentru investițiile pe care anunță că le va face în perioada următoare.

Debutul oficial al noii mărci va avea loc la Târgul de Electronice CES Las Vegas, în 4 ianuarie, când Faraday va prezenta un concept care anunță primul model de serie al brandului nord-american. Nu se știe mare lucru despre acesta cu excepția unui teaser foto prezentat pe site-ul companiei, însă Faraday are planuri îndeajuns de serioase încât să anunțe că produce deja subansamble pentru versiunea de serie a conceptului pe care-l vom vedea în premieră în ianuarie.

Logo-ul companiei Faraday Future

Dacă lansarea unui concept poate fi văzută ca o încercare prin care au mai trecut multe alte companii care au încercat să dezvolte un model de business, dar care acum sunt defuncte, următorul pas anunțat de companie pare însă unul foarte serios. Astfel, Faraday Future a anunțat oficial că va construi în statul Nevada o fabrică de baterii pentru mașini electrice în care se va investi un miliard de dolari și care va duce la crearea a 4500 de locuri de muncă.

O parte dintre numele mari care lucrează acum pentru Faraday Future:

Nick Sampson: Inginer, ex-Tesla Motors, unde s-a ocupat de dezvoltarea șasiului și a vehiculului.
Richard Kim:
Designer, a făcut parte din echipa de dezvoltare a proiectului BMW i.
Silva Hiti:
Inginer, ex-Manager al procesului de dezvoltare al lui Chevrolet Volt.
Pontus Fontaeus:
Fost Director de design interior la Volvo.
Porter Harris: Specialist în baterii, fost la SpaceX, compania de cercetare spațială a lui Elon Musk

Evident, este foarte devreme să prognozăm modul în care se va dezvolta afacerea Faraday Electric, însă până la proba contrarie putem nota un rival la scară 1:1 al celor de la Tesla Motors, cel puțin la nivel de intenții.

E adevărat că Faraday nu are o personalitate precum Elon Musk pe care s-o scoată în față în condițiile în care s-a dovedit cu antreprenorul american originar din Africa de Sud a reușit să conducă până acum cu succes Tesla. Rămâne de văzut dacă acest lucru va fi un impediment sau un avantaj în dezvoltarea ulterioară a companiei.

Comentarii (4)

  • clar, din ianuarie 2016 voi fi pus in dilema: Tesla sau Faraday? :))

    as merge pana'intr-acolo incat sa spun ca va incepe o competitie adevarata
    7 2
  • La cât mai mulți producători de electrice! Concurența stimulează evoluția. Consumatorul are de câștigat. Sper ca soluțiile de încărcare și stocare a energiei să devină accesibile cât mai curând.
    8 1
  • in ianuarie vine si BOLT de la Chevrolet autonomie 300 mile !!!
    0 0
  • Se pare ca numele fostilor cercetatori in domeniul electicitatii sunt extrem de la moda....

    Pentru ca domeniul este inca la inceput, o companie romaneasca de profil s-ar putea numi ... Vasilescu Karpen,..
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru