Primii pași pentru o fabrică de reciclare a bateriilor litiu-ion în România

de Alexandru Monenciu
Miercuri, 07.02.2024
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Țara noastră va avea o fabrică de reciclare a bateriilor litiu-ion. Uzina va avea o capacitate inițială de 10 tone pe zi, iar în primă fază vor fi investiți 40 de milioane de euro.

În 2022, compania Redivium Australia, Ecowes și Asociația SNRB au început discuțiile preliminare despre un parteneriat, în vederea construirii unei fabrici de reciclare a bateriilor litiu-ion în România.

La începutul lunii februarie 2024, cele 3 entități au anunțat o primă investiție de 40 de milioane de euro în această uzină, care va avea o capacitate inițială de 10 tone pe zi.

Va utiliza tehnologia de reciclare Redivium, întâlnită deja în țări precum Germania.

În perioada următoare, cei 3 parteneri vor efectua un studiu de fezabilitate pentru a evalua viabilitatea unei astfel de fabrici în țara noastră.

via SNRB

Comentarii (14)

  • Sa ne bucuram ca devenim groapa de gunoi pentru deseuri toxice, este super cool!
    7 9
  • Banditos
    Anunta-i si pe norvegieni ca sunt groapa de gunoi a Europei. Ei au cea mai mare fabrica de reciclare din Eu.
    7 4
  • spaclu lu manole
    in '96 cand ma intorceam in Romania, am stat in avion langa un neamt care venea sa deschida o "fabrica" de reciclat gunoaie din Germania.
    Vad ca trend-ul continua. Sunt curios daca toti "activistii" de hartie, drepturile omului si alte bullshituri, au curaj sa iasa in strada sa faca scandal. Cred ca nu va dati seama ce inseamna pe termen lung o concentratie de elemente chimice mortale pe o suprafata redusa.
    Nu doar v-ati vandut industria si resursele ca prostii, acum luati si gunoaie cancerigene pentru un pumn de dolari/euro.
    E timpul ca elementele de decizie din Romania nu doar sa ia mita de om stupid, dar macar din cand in cand sa imbrace hainele de patrioti.
    In veci pururi, o unitate de reciclat din lumea a treia nu va avea standardele de siguranta si infuzia de capital necesara unei functionari spre 100% sigure, comparativ cu Norvegia de exemplu, daca tot vorbea cineva mai sus.
    6 4
  • Au aparut ong-istii de la AUR si pe-aici?
    0 2
  • Da unde va imaginați că se vor recicla bateriile… pe Marte?
    Partea bună că nu se vând electricele, deci nici prea multe baterii de reciclat nu vor fi.
    PS… oooo Manole, ai zburat cu avionul în ‘96. Drojdeală la liber? Cum a fost? Nu ne spui toată experiența? Mai exact când în 96?? :)))
    Nu putea zice, că-l știi pe unu care își făcea fabrica la sfârșitul anilor 90… nuuu, trebuia să știm că ai zburat tu în 96 ;)
    Hai că m-am prins… erai în cala (cușcă și acte în regulă) și lângă tine era un ciobănesc german :)))
    1 2
  • scamel
    era mai bine sa recicleze altii ce producem noi.
    nemtii si suedezii sorteaza si refuza anumite materiale ,care vor ajunge pe plaiurile mioritice. vor incepe prin a depozita munti de deseuri.
    3 0
  • Banditos
    este explicabila ingrijorarea...dar sunt convins ca si muntii de gunoaie, raurile de PET-uri, insulele uriase de plastice de pe lacurile de acumulare, hartiile, cartoanele care zboara pe campuri si incendierile de materiale periculoase nu sunt pe la noi prin Romania si nu opinca carpatina e vinovata de asta...nuuuu...Pe undeva prin India, Bangladesh, etc vezi d'astea. Aia sunt ca animalele, noi romanii avem grija de pamantul nostru, de orasele si comunele noastre.
    6 2
  • spaclu lu manole
    @cap-de-maimutz, stiu ca nu ti-ai dat seama, dar am renuntat de ceva vreme sa mai comentez la tampeniile care le debitezi aici pe site. E pur si simplu jignitor pentru constiinta mea sa-ti mai trag suturi in gura. Esti prost, plangi cu lacrimi, iti curge sange din buze, dar tot nu stii sa-ti tii gura. Timpul meu e prea pretios sa ma mai cobor in troaca porcilor cu tine.
    3 3
  • Doar minți, nu poți să te abții pentru că ești cum zici…
    Eu am fost cel care te-a ignorat… dar cum pot muuult mai mult decât poate un prost am hotărât să te execut… cu zâmbetul pe buze.
    Ai avut șansa să te retragi (cam 2 luni), dar ai insistat ca așa-i prostul.
    Nu mai sta în genunchi că mi se rupe.
    Ha-i ia-o în curca si joc de glezne:)))
    2 2
  • Băi să fiul al naibi… cercetătorii din UK…
    “UK restrânge situațiile în care vehiculele electrice pot fi promovate ca “mașini fără emisii de CO2”. Spune că acest lucru este valabil doar în timpul condusului, pentru că la fabricare sau încărcare se produc emisii.”
    Nu aud nimic din ceata de foci???
    2 1
  • Uite că cu muuultă tristețe (pentru educație mizeră pe care o avem), sunt de acord cu tine. Îmi este rușine (nu că-s român, asta ar fi o prostie), că nu pot face ceva în sensul ăsta… nici măcar în cercul de prieteni/familie nu văd o preocupare reală.
    Când văd cu câtă nonșalanță aruncă unii mizerii pe jos, din mașini, pe șanț, în fața casei… chiar îmi vine să îi iau de beregată, dar sunt mulți, mult prea mulți… sincer, nu am nici o speranță că se va schimba ceva… sper să greșesc :((((
    Am fost în concediu (cu oameni educați) și în “afara” căutau coșul de gunoi pe Google maps, iar la întoarcere la prima oprire în prima parcare din RO, reset total, direct pe jos sau în boscheți… trist din nou :(((
    Pe unde stau școala organizează lunar (o dată pe lună) colectarea de gunoaie și cel puțin un părinte trebuie să participe… surprinzător în unele cazuri vin și bunicii, nu doar cei 2 părinți.
    2 1
  • spaclu lu manole
    @cap-de-maimutz, de-aia imi pomenesti nick-ul la articole la care n-am comentat nimic. Pentru ca ma ignori. Mda.
    Esti ca femeia proasta si galagioasa care si-a deschis picioarele prea repede, a facut un copil cu betivul satului si acum umbla vanata pe strazi. E josnic sa-ti bati joc de un handicapat. Iar la tine nu mai e nimic amuzant sa te pun la pamant si sa-ti trag suturi in gura din mers.
    Sunt lucruri pe care le faci cand esti copil, sunt greseli care le faci in adolescenta, dar dupa o varsta, inveti sa te lasi in fotoliu si sa te bucuri de circ. @inexorabil avea problemele lui dar fundamental avea bun simt. Tu esti un marlan, fara clasa, cu gura larg deschisa. De ce? Nici tu nu o stii prea bine, dar e sigur ca iti place.
    2 3
  • Vezi că nu pricepi nici ce tu spui… te-am ignorat suficient, cu nesimțiți si ipocriți ca tine nu merge altfel.
    Lasă vrăjelile și morala, acuma vi cu filozofii și cu bun simț, târziu ciumpalacule, foarte târziu… abordări de corporatist înfumurat.
    Suferi de entitlement… ceea ce-i foarte comun parveniților.
    Mergi la un psiholog și-ți va confirma în 5 minute.
    Nu căuta pe Google că-i ceva ce n-ai cum să pricepi în restul vieții tale de unul singur.
    Fii sigur că mă amuz de fiecare dată când îți văd lăturile…
    Dacă ai fi elegant și cu bun simț nu ai fi în acest “dialog”… ai sfeclit-o și eu sunt Nașul tău, te-am “făcut” ca pe un gândac ce ești.. ;))
    1 1
  • spaclu lu manole
    Cred ca iti lipsesc delfinii. Degeaba te refulezi pe-aici, pentru ca nici unul dintre noi nu te-a violat. Data viitoare, stai cu grupul cand intri in apa.
    1 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru