Proiect: Amendă între 500 și 1.000 de lei pentru ocuparea fără drept a unui loc de parcare legal atribuit

de Cornel Șocariciu
Joi, 08.06.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Conform unui proiect de hotrărâre, ocuparea fără drept a unui loc de parcare legal atribuit ar putea fi sancționată cu amendă între 500 și 1.000 de lei.

Potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului Bucureşti, ocuparea fără drept a unui loc de parcare legal atribuit ar putea fi sancționată cu amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei.

În prezent, prevederile legale referioare la parcare sunt prevăzute în articolul 21 din Anexa 3 a "Strategiei de parcare". Acestea arată că "în toate categoriile de parcaje publice sunt interzise: a) blocarea accesului în parcaj; b) efectuarea de lucrări de reparaţii şi întreţinere a autovehiculului în perimetrul parcajului; c) amplasarea de dispozitive de menţinere liberă a locurilor de parcare d) amplasarea oricărui tip de indicatoare, marcaje sau înscrisuri care să indice sau să sugereze rezervarea locurilor de parcare, fără avizul Comisiei Tehnice de Circulaţie a Municipiului Bucureşti".

Așa cum observați, nu există nicio prevedere cu privire la ocuparea fără drept a unui loc de parcare atribuit legal.

Prin proiectul de hotărâre se completează Articolul 21 din Anexa nr. 3 a Anexei H.C.G.M.B. nr. 124/2008 cu litera e) ocuparea fără drept a unui loc de parcare legal atribuit.

De asemenea, Articolul II al proiectului spune "Litera a) a paragrafului 1 al articolului 22 din Anexa nr. 3 a Anexei H.C.G.M.B nr. 124/2008 privind aprobarea strategiei de parcare pe teritoriul Municipului Bucureşti se completează şi va avea următorul cuprins: nerespectarea prevederilor art. 10 lit. a), art 11 lit. b), art. 16 lit. a) şi b), art. 19 lit a)-c), art. 20 lit a)-c) şi art. 21 lit. e), cu amendă de la 500 la 1.000 de lei".

Consilierii motivează inițiativa prin faptul că, în prezent, s-au înmulțit cazurile în care locurile publice atribuite legal sunt ocupate în mod abuziv.

Via | PMB | PLMB | Mediafax

Comentarii (10)

  • someone
    ok, o idee buna, si cum si eu ma confrunt des cu o astfel de situatie am 2 intrebari:
    1- cui i se vor da acei bani rezultati din amenda? primariei, sau proprietarului parcarii ocupate 'abuziv' ?
    2- primaria asigura locuri de parcare libere cu plata la ora in toate zonele oraselor pentru a nu se ajunge la situatii ca cele din titlul articolului?
    15 2
  • Mi se pare normal. Insa pentru reciprocitate, cred ca ar trebui amendati cu aceeasi suma si cei care se fac stapani pe locuri de parcare doar pentru "sta" ei in bloc de douajd da ani, fara sa plateasca nicio taxa, fara sa detina nicio autorizatie si daca parchezi tu acolo iti ridica stergatoarele sau iti blocheaza masina.
    17 0
  • @mishazaitev Daca iti blocheaza masina, poti chema politia, iar ei primesc amenda.
    @someone La aceasta situatie se ajunge pentru ca in multe cazuri nesimtitii nu isi lasa numarul de telefon. Nu ma deranjeaza daca gasesc locul ocupat, dar pot sa-l sun si vine in 5 minute sa isi mute masina. Ma deranjeaza, in schimb, daca sta acolo toata noaptea sau chiar mai mult. Oricum politia da deja amnezi, m-am asigurat ca unii sa primeasca.
    11 0
  • @Liviu

    Da, dar as vrea ca amenda sa fie similara cele aplicabile in cazul in care se ocupa un loc platit.

    Referitor la motivele pentru care se ajunge in aceasta situatie, ei bine motivul principal este acela ca romanii sunt printre poparele cele mai disperate dupa masini din Europa. Daca am folosi transportul in comun, daca am mai merge si cu bicicleta, nu ar mai exista problema asta. Daca la asta mai pui ca odata cu eliminarea taxei de mediu Romania s-a umplut efectiv de masini sh si va continua sa se umple, vei intelege ca ceea ce se intampla acum este doar inceputul unei tragedii. In cativa ani, fara masuri antipoluare similare cu cele pe care deja le iau unele capitale europene, marile orase vor fi efectiv sufocate.
    11 4
  • dragnea ftw
    trebuie banda pt autobuz peste tot.
    astfel, sa vezi ca autobuzul ajunge de cel putin 2 ori mai repede decat masina personala, te pune pe ganduri serios.
    si subventii/rate/prima electrica pt bicicletele electrice.
    6 1
  • asta presupune ca locul de parcare atribuit legal poate si trebuie sa fie ingradit? ca altfel toti vor incerca sa-si rezerve nelegal un loc de parcare. si nu vei indrazni sa-l ocupi.
    1 0
  • militienii lu'peste
    Domnu' ziarist si stimati comentatori,
    Asta nu-i stire! aceasta amenda exista de pe vremea lui Oprescu si se si aplica. In actuala strategie este prevazuta o amenda de 1500 ron pentru "ocuparea abuziva" a unui loc atribuit ca parcare de resedinta.
    Cel putin la Betonita In sectorul 3 , ghioceii de la Politia Locala o aplica de ani buni. Daca te duci la piata sau in parc si ai parcat pe un loc care se intampla sa fie "ocupat", vine militianu' local si daca nu ii dai 100 Ron "pentru deranj", iti baga amenda de 1500 Ron.
    Eu nu I-am dat spaga, din principiu. Mai exact, de 4-5 ori m-am facut ca nu pricep ce vrea sa spuna prin "hai, cum ne intelegem, ca ati parcat pe locul altuia" si I-am explicat ca daca stiam ca acel loc este al cuiva, ma puneam pe locul liber de langa sau pe alt loc, ca erau o gramada libere. Prin libere a se intelege ca nu era nimeni, fara marcaj de orice fel care sa indice parcare de resedinta.
    M-am judecat dar din pacate judecatorii de la Tribunalul sector 3 si-au facut studiile de drept la Acdemia de Politie, fiind solidari cu militienii si au concluzionat ca trebuia sa ghicesc ca locul era al cuiva, ca nu sunt locuri libere de parcare in Bucureesti.
    Stiti care este partea cea mai absurda? Ca nici localii nu stiau daca locul cu pricina apartinea legal cuiva, fiind nevoie sa vina ocupantul cu contractual si ultima chitanta.
    asa ca dragi bucuresteni, cand va mai duceti in parc sau la piata, lasati masina pe carosabil, amenda este mai mica.
    5 2
  • EuroNCAP
    Nu am absolut nici o problema cu noul punct propus, atita timp cit este dublat de o hotarire privind transparenta atribuirii locurilor de parcare platite, si aceasta in timp real.
    Naiv, am aplicat formal pentru un loc de parcare in urma cu citiva ani; functionara nici macar nu si-a ascuns zimbetul condescendent.
    Ramin in continuare naiv, crezind ca intr-o buna zi voi putea vedea pe o simpla aplicatie cind se elibereaza un loc.
    0 0
  • Cristy08
    Pai da, sigur....dar nesemnalizarea corespunzatoare a locului de parcare legal atribuit se pedepseste cu suma de .....
    Legi facute cu jumatate de creier in urma carora sa se canibalizeze populatia.
    0 0
  • octav71
    Exista deja reglementata prin HCL la nivelul fiecarui sector aceasta prevedere. Chiar credeti ca oricare primarie ar lasa niste bani - ce pot fi incasati usor - sa se piarda? Nu in Romania!
    Iar pentru someone(primul care a postat): ce intra in buzunarul statului(sub orice forma este acesta: primarie, minister, politie, etc), nu iese decat foarte greu sau deloc.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru