Trecutul lasă urme adânci: BMW recunoaște că a exploatat 50.000 de evrei din lagărele naziste

de Bogdan Mirică
Joi, 10.03.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Într-un comunicat oficial, BMW recunoaște că a folosit în uzinele sale de armament 50.000 de evrei din lagărele de concentrare.

Cu ocazia aniversării celor 100 de ani de la înființare, BMW a căutat să facă referire și la o perioadă mai neagră din istoria sa. Constructorul bavarez nu s-a sfiit să recunoască implicarea în războiul nazist și susținerea pe care i-a oferit-o lui Adolf Hitler.

Acțiunile regretabile întreprinse de Gunther Quandt, proprietarul BMW la acea vreme, și fiul său Herbert, ambii prieteni apropiați ai lui Hitler, vor fi considerate mereu o pată pe CV-ul brandului german. După cum se arată într-un comunicat oficial, la acea vreme, BMW a profitat de pe urma Holocaustului și a exploatat 50.000 de muncitori și prizonieri din lagărele de concentrare.

Esential 50.000 de muncitori a exploatat BMW în fabricile sale în perioada nazistă.
BMW a preluat și o parte din afacerile evreilor, dedicându-și apoi întreaga activitate producerii de armament, muniție, piese de artilerie și baterii pentru celebrele submarine U-boat.

”În perioada anilor `30 și `40, BMW a operat exclusiv ca furnizor de produse militare pentru armata germană.

Suntem prima corporație industrială care a inițiat o dezbatere publică pe această temă și care publică o carte despre perioada nazismului: BMW - O istorie germană. Încă din 1990, BMW s-a implicat în mai multe acțiuni de egalitate culturală”

via carscoops

Comentarii (17)

  • Bravo lor. Au fost vremuri dificile. Companii americane au colaborat cu nazistii, deci n-ar trebuie sa ne mire ca o companie sugjugata de ei, a facut parte din agenda lor. Ford si IBM sunt doar doua nume care au jucat un rol in Germania nazista. Pe front mureau americani si nemti, la birou isi dadeau mana si faceau "bijnita".
    26 1
  • ni se ascund multe legate de 'holocaust' - de ce? pt ca: multi bani si influenta pe glob
    11 7
  • @Automarket

    primele motoare cu reactie a lui Me-262 (in faza de prototip) erau de provenienta BMW (Jumo 003)

    Off-topic: toata industria de razboi germana a profitat de munca sclavilor indiferent daca erau evrei, rusi sau occidentali. Dar sigur, ca numai "poporului ales" trebuie sa i se cante in struna. Tot aceast caciulism este in fapt o inechitate fata de celelalte victime la fel de nevinovate...asta e cu adevarat trist.
    25 5
  • @vianu
    dumnezeu binecuvanteze america.....si in zilelele noastre exista corporatii americane care exploateaza angajatii pana isi dau ultima suflare......o da pe aia mici cu ochii trasi de mananca orez, gigantul apple e unul din ei.....
    dar oamenii vad doar ce vor sa vada....cata ipocrizie, cum va mai tine pamantu' pe unii....
    25 4
  • @@vianus

    ma refeream strict la istorie. Si acum exista sclavie (fara indoiala) intr-un fel de democratie, adica nimeni nu te ia din batatura sa te bage in lagar unde sa faca experiemenete pe tine daca nu esti bun de munca iar daca esti sa sanatos sa te mane ca pe o vita in fabricile de armament...

    cat despre ipocrizie...cel mai simplu si la indemana e sa nu cumparam anumite produse, de ex. Apple. Te tine?
    11 3
  • razvanis
    Astia au fost norocosii
    8 0
  • @Vianu si anonim, bravo. Ma bucur ca vedeti mai departe decat opinia generala. Mai ales Vianu, atingi un punct foarte important.
    Cand am vizitat muzeul BMW, in "biblioteca" lor despre istoria marcii, am gasit si cateva pagini despre numarul de sclavi folositi in fabrici si erau impartiti dupa nationalitate. Erau sclavi din multe tari, dar de astia nu ne pasa. Si da, e foarte trist. Rusinos chiar.
    M-as incumeta sa dezvolt chiar mai mult si sa spun ca au fost oameni sau tari care au facut crime cel putin la fel de odioase. Sa ne uitam la Chinezi, Rusi, la Mao, la Regele Leopold al II-lea al Belgiei, care prin regimul lui a ucis 10 milioane de congolezi si asa mai departe. Insa astea nu se cunosc. Nu se fac filme, nu boceste nimeni la televizor pentru asta. Nu le iau apararea nemtilor in acea perioada, nici nu neg asupririle la care au fost supusi evreii, dar zic sa fim corecti, sa ne recunoastem istoria omenirii si sa admitem ca nu doar nemtii au facut lucruri odioase. Doar sunt prin top 3 in clasamentul general si iau premiul intai pentru popularitate.

    "Istoria e scrisa de cei victoriosi", zicea unu pe care nu-l cunosc, dar zicea bine.
    22 0
  • Sandu al-III-lea
    Prima data cand aud ca evreii sunt exploatati.De obicei si in special dupa al doilea razboi mondial,ei exploateaza o lume intreaga,bineanteles in tacere si in mare secret.Toate bursele lumii sunt la mana evreilor,industrie,aparare,banci,asigurari etc.In spatele lor(in umbra)sunt doar evreii sau cel putin sunt majoritari.Cea mai toxica natie de pe pamant.Si atunci sa nu crezi ca de fapt Hitler a fost un erou?Stia el de ce-i"iubeste"asa mult.Intuise pericolul evreiesc in fata caruia noi,astazi suntem orbi.
    7 4
  • thx @Mowgli

    ideea e ca omul, indiferent de epoca, ramane un animal extrem de crud, Indiferent de epoca, indiferent de rasa sau religie sau de cat de civilizat se crede crimele in masa, tortura, sclavia au ramas sport popular. Ultimul exemplu? Siria....

    In fine, ai zis ca nemtii sunt castigatorii detasati la zidul rusinii. Pentru ca avem impresia ca noi europenii suntem cu doua perchi de coaie si ca este imposibil ca o natiune atat de mare sa deraieze atat de rau. WRONG! Suntem la fel ca ceilalti, trebuie sa existe conditiile ca bruta din "civilizatul" european sa iasa la iveala si se va comporta ca si cambodgienii cand erau Kmeri Rosii, ca tinerii adepti ai lui Mao, ca sarbii sau croatii in razboiul din anii '90, ca ucrainienii sau rusii, angolezii ori arabii din ISIS sau(!!!) ca evreii care au trecut prin foc si sabie populatiile ce le-au stat in cale pentru ca lor li se promisese de la o entitate inchipuita nu stiu ce colt de pamant.

    Ne place sau nu ramanem brute; nici educatia ori cunostintele, nici starea sociala, nici asa zisa civilizatie nu ne fereste sa devenim periculosi. E in firea omului si din cand in cand ies la iveala monstrii din noi.


    sry pt off-topic; m-am oprit aici
    5 0
  • Sa recunosti asa ceva la o vârstă remarcabila, in speta 100 de ani, sa ai săptămânal emisiuni la tv si sa-ti educi copiii din scoli sa nu faca asa cum au facut bunicii si strabunicii lui, asta înseamnă sa regreti si sa-ti asumi istoria. Nazismul a fost un accident grav in istorie. Însă spre deosebire de alte natii, nemtii au curajul sa amintească de el. Si nu cu mândrie. Din contra.
    11 0
  • Stalin a fost un măcelar mai mare decât Hitler. Ca să nu mai zic că era o curvă de animal. Dar, în aceste vremuri, numai naziștii sunt vinovați de crimă.
    8 2
  • Nelu.Pantofaru
    @Sandu Si hai sa ne apucam sa omoram oameni nevinovati doar pentru ca unii de semeni cu ei conduc lumea, interesant. E ca si cand ai spune ca o mana de romani conduce lumea si toata lumea ar trebui sa aiba ura pe ei si sa omoare tot poporul roman. Buna logica ta, ce sa zic. Macar de ai fi vizitat o data Polonia si respectiv Auschwitz sau oricare alt lagar. Nu inteleg cum de mai exista oameni ca tine pe planeta asta, am crezut ca odata cu Hitler si istoria au murit, dar nu, inca persista.
    4 2
  • scamel
    stirea este confuza 50k de evrei apoi 50k de prizonieri si muncitori din lagarele de concentrare. parerea unora este ca evreii n-au prea muncit
    niciodata.iar relatia dintre statul nazist si bmw a avut la baza conceptul "cine nu e cu noi e impotriva noastra" si nu primeste finantare. conceptul se mai aplica de politicieni in romania de azi .
    0 0
  • @vianu, ziceam ca iau premiul intai la popularitate predat de opinia publica. Evident ca-i asa cum spui, n-are cum sa fie altfel. Cine crede altceva, sa se uite la coloniile europene. Unii au impresia ca, coloniile Britanice s-au tinut cu plasa cu faina si ulei, ca la noi la PSD.
    Si prin premiul asta de popularitate, ma refer la faptul ca din toate atrocitatile omenirii, nemtii au iesit cel mai prost.

    Americanii testau zeci de bombe nucleare intr-un weekend. Cred ca s-au plictisit de golf si au trecut la acest sport, mult mai exclusivist.
    Zice cineva ceva? nu, dar ei vor miliarde de la VW pentru Dieselgat. "Cauzeaza cancer". Sa mori tu!
    Se agita cineva ca trepanatii astia au detonat peste 1000 de bombe, evident "in the interest of science!"? Nu, noi mancam popcorn.

    "The nuclear weapons tests of the United States were performed between 1945 and 1992 as part of the nuclear arms race. The United States conducted around 1,054 nuclear tests by official count, including 216 atmospheric, underwater, and space tests. Most of the tests took place at the Nevada Test Site (NNSS/NTS) and the Pacific Proving Grounds in the Marshall Islands and off Kiribati Island in the Pacific, plus three in the Atlantic Ocean. Ten other tests took place at various locations in the United States, including Alaska, Nevada other than the NNSS/NTS, Colorado, Mississippi, and New Mexico."

    Rusii au testat peste 700 si Francezii peste 200 de bombe. Astea-s doar cele recunoscute. Asa se face ca in 1960, nu mai exista colt de Terra care sa nu fie radioactiv.
    Americanii (ce putin), detonau bombe aproape de bazele militare, sa studieze efectele radiatiei asupra soldatilor. A propriilor soldati!

    Dar da ba," dieselgate e naspa". Si toti "astia de conduceti masini, ne ucideti copii!"
    3 1
  • inexorabil
    Eu cred că n-are rost să ne arogăm calitatea de istorici…Oricum, iudeomasoneria asta suverană pe pământ nu este formată din evrei biblici, tradiționali, adică mozaici (care nu-L recunosc pe Iisus ca Domn, dar măcar au decența să se ȋnchine Tatălui, iar Apocalipsa menționează ȋmbrățișarea dreptei credințe – Ortodoxia – ȋn epoca lui Antihrist de către mulți mozaici), ci din…mongoloizi (mai precis, este vorba despre vechiul, ferocele și rapacele neam al hazarilor, care, ȋncă din Mileniul I d.Hr., și-au propus să aducă ȋntreaga lume sub propria lor stăpânire autoritară și, ȋn definitiv – fără să realizeze – sub stăpânirea satanei, cu orice preț, adică chiar dacă acest “proces” i-ar fi costat secole la rând de zbateri și eșecuri), cărora le-a convenit mozaismul și, de aceea, l-au adoptat ca religie, devenind, astfel, “evrei” (tot ei au re-fondat și au preluat frâiele statului Israel). Uitați-vă la sluțenia (la propriu, fizionomică) proverbială care ȋi caracterizează pe unii membri ai celei mai puternice (cu sens de "bogate") familii din istorie – Rothschild – și care contrastează cu aspectul plăcut, bărbătesc, al patriarhilor din Vechiul Testament. Nici Rockefeller, nici Soros n-ar fi departe de ei (apropo, acesta din urmă jonglează România pe degete cum “vrea” mușchii lui, ultima lui găselniță fiind guvernul de “tehnocrați” – ordinul de asasinare a soților Ceaușescu l-a transmis prin intermediul ordinarei slugi a Moscovei, Silviu Brucan – motivul căsăpirii n-a fost vreo deviație a “cizmarului” de la ideologia marxist-leninistă, ci “tupeul” de a obține independența economică, ceea ce “Illuminati” și cozile lor de topor, șacalii din FMI și BM, pedepsesc drastic, indiferent de orânduirea socială și de regimul politic instaurat ȋn țara “răzvrătită”).

    Sunt tot mai convins că nazismul și bolșevismul, deși păreau două săbii ce nu puteau să ȋncapă ȋn aceeași teacă – a se citi: “două doctrine nocive ce nu puteau să conviețuiască pe același continent” (de aceea s-au năpustit să se sfâșie reciproc) – de fapt au fost născocite de aceeași castă a “elitelor politico-financiare”, alias urmașii de peste veacuri ai monștrilor veniți din fundul Asiei (Attila fusese poreclit “Biciul lui Dumnezeu”, iar astăzi hiper-potenții de la “butoanele” planetei pot fi considerați bâta satanei).

    Este adevărat că au suferit milioane de evrei “de rând” ȋn al doilea război mondial (apropo, BMW n-a exploatat pe nimeni și n-are nicio “pată la dosar”, nici dacă ar admite nerozia asta compania bavareză ȋnsăși…ce-ar fi preferat respectivii “deținuți” ? tortura și ȋnfometarea din lagărele naziste sau să fie activi ȋn fabrici? jidani autentici sau hazari, Eminescu i-a calificat drept “paraziți mijlocitori” (speculanți) și “consumatori improductivi”…cum interpretați: Poetul Național a comis “crima” de antisemitism sau a rostit o realitate verificată dintotdeauna?), dar stau drept ca să mă ȋntreb și mai drept dacă nu cumva “Holocaustul”, a cărui venerare publică ni s-a impus ca literă de lege (“lemnul vorbitor” Iohannis s-a compromis pe veci promulgând excrementul numit “legea antilegionară” – unui adevărat liberal nici nu i-ar fi trecut prin minte enormitatea asta fără margini, darămite s-o transforme ȋn act normativ! un adevărat liberal n-ar ȋntina memoria martirilor din temnițele bolșevice!!), a fost “orchestrat” tot de niște păpușari rothschildieni…Scopul? Compătimirea – pentru următoarele decenii/secole – a tot ce ȋnseamnă jidănime; din compătimire se naște admirația, iar de la admirație la divinizare (a “băieților deștepți” cu rădăcini istorice ȋn fostul Imperiu Hazar) se ȋntinde doar un pas...

    Ȋn concluzie, indiferent dacă vrem sau să acceptăm ideea, adevărul este că ne ȋndreptăm din nou către…comunism (da’ ce? am ieșit vreodată din el???), dar, de data asta, către cel organizat “globalicește” (impecabil) și susținut, ȋntr-adevăr, de “cele mai noi cuceriri ale științei și tehnicii” (asta ca să nu-și ȋnchipuie vreun naiv că expresia cu pricina ar constitui deviza unui ipotetic capitalism postmodern, “super-avansat”), după ce experimentul “implementării” comunismului ȋn Răsăritul Ortodox, ȋntre 1945 și 1989, a eșuat (era și firesc: atunci, Biserica avea un cuvânt greu de spus, putând influența chiar “factorii de decizie” cu seceră și ciocan pe frunte; acum ȋnsă arhiereii nu joacă decât un rol de figurație ȋn aparatul de stat).

    Ascultați aici: ni se va băga din nou pe gât “Gândirea Unică” și vom fi din nou ȋncorsetați de “Poliția Gândirii”…Vreme de 25-30 de ani, ni s-a permis să ne bălăcim nițel ȋn troaca “libertății de expresie” (cât despre “creșterea nivelului de trai”…nici vorbă; poate creșterea jafurilor și a prețurilor), dar, prin logica firii, nicio concesie nu este menită să dureze la nesfârșit; ȋncet-ȋncet, unul câte unul – cu excepția consumismului, care nu poate avea decât consecințe (dinadins) abrutizante – vor fi restrânse sau chiar vor dispărea efectiv toate drepturile posibile (deci nu brusc și brutal, fiindcă o asemenea imprudență le-ar da de bănuit până și oligofrenilor) – stați numai să vedeți cum va evolua situația pe tărâm…virtual (site-urile și blog-urile ortodoxe au fost deja amenințate cu desființarea).
    Nostim, nu? Vei trambala toată ziua degetele pe ecranul tactil al smartphone-ului, trăind ferm auto-ȋncredințat, sub imperiul iluziei facile, că ești cea mai liberă ființă de sub Cer, dar, ȋn realitate, ești doar “un punct din Rețea/Sistem”, un pion dominat uneori/deseori de angoase tainice, "auto-inexplicabile", și imobilizat strașnic cu cătușe nevăzute, care și ȋn public se deplasează pe trasee prestabilite – ȋntr-o sintagmă sugestivă, alegi "instinctiv" să fii un “sclav fericit” (Ovidiu Hurduzeu). A, și neapărat “corect politic”.

    Tot ce-ați citit ȋn uimitorul roman “O mie nouă sute optzeci și patru” (George Orwell) se va ȋmplini sub ochii noștri și/sau ai copiilor noștri. Bineȋnțeles, toată lumea va fi silită să se supună/ȋnchine “Conducătorului Suprem” (prezentat drept “Big Brother”), despre care ar fi inutil să mai vorbesc…Eu nu, dar duhovnicii cei cucernici da – rețineți un avertisment ȋnfiorător: “Toate se vor umple de Antihrist” (articol de căutat pe Google).
    3 3
  • Nemtii au exploatat oameni, dar prizonierii germani au fost si ei exploatati prin Siberii. Razboiul este dovada cea mai concreta a lui "homo homini lupus"! Sunt crime abominabile care trebuie amintite tocmai pentru a nu fi repetate. Gestul celor de la BMW este cu atat mai laudabil cu cat, de ce sa nu spunem, dincolo de umilinta de a deveni sclav, umilinta la care nu ar trebui sa fie supusa nicio fiinta umana, sunt sigur ca pentru oricare inginer si tehnician evreu era de preferat sa lucreze intr-o uzina decat sa sfarseasca intr-o camera de gazare.
    1 0
  • @inexorabil

    Bravo!
    0 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru