VIDEO: Cum arată un BMW Seria 7 din anii ’80 cu motor V16?

de Tiberiu Safta
Marti, 27.09.2022
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
CarRanger, un canal german de YouTube, a realizat un clip cu un exemplar BMW Seria 7 cu totul special. Exemplarul este un prototip construit în anii ’80 și care dispune de un motor V16 masiv. BMW 767iL, așa cum a fost numit exemplarul, nu a fost niciodată produs în serie.

În urmă cu 4 decenii, etalonul BMW era reprezentat de nimeni altul decât de Seria 7. Limuzina de lux este răspunsul bavarezilor la Mercedes-Benz Clasa S, cea mai de succes mașină de lux din acea perioadă. Însă, spre sfârșitul anilor ’80, BMW a propus o versiune ceva mai radicală a limuzinei de lux.

Așa s-a născut prototipul BMW 767iL, o mașină cu un motor V16, bazat pe cea de-a doua generație a Seriei 7. După cum sugerează numele, caroseria prototipului este alungită, pentru un confort mai mare la interior, dar și pentru a acomoda motorul. Acesta este atât de mare, încât sistemul de răcire a fost mutat în portbagaj.

Propulsorul V16 de 6.7 litri își are originea în motorul V12 cu numele de cod M70, la care au fost adăugați 4 cilindri în plus. La acea vreme, BMW dorea să producă un model care să fie mai rapid, mai stabil și mai confortabil decât cea mai puternică versiune a lui Mercedes-Benz Clasa S disponibilă la acea vreme.

Motorul masiv este cuplat la o cutie manuală cu 6 trepte și dezvoltă 408 cai putere și un cuplu de 625 Nm.

Mașina reușea să atingă 96 de km/h în circa 6 secunde și atingea o viteză maximă de 282 de km/h. O performanță impresionantă pentru acele vremuri.

Din cauza motorului foarte mare, sistemul de răcire a trebuit să fie montat în portbagaj. Asta a însemnat că tot spațiul portbagajului a fost efectiv preluat de sistemul de răcire și nu putea fi deloc folosit pentru bagaje. De asemenea, motorul nu putea să atingă țintele de emisii din acea perioadă, iar asta a însemnat că BMW 767iL a rămas doar în stadiul de prototip.

În clipul de mai jos vei afla mai multe detalii despre acest prototip special.

via CarRanger

Comentarii (2)

  • Mircea Badea
    da..si sugruma un copil/minut.
    2 4
  • intai li se face fata mov. Apoi devine pamantie. Venele din ochi se maresc si crapa alimentand cu sange sub presiune globul ocular care intr-un final explodeaza. Totul se termina cand copilasii vomita verde. Totul intr-o insuportabila duhoare. Atunci ne dam seama cat de nocive sunt noxele mai ales pentru creier.
    2 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru