Volvo prezintă o versiune autonomă pentru XC90: SUV-ul a fost echipat cu sisteme autonome dezvoltate de Uber

de Daniel Popescu
Joi, 13.06.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Volvo a prezentat o versiune a SUV-ului XC90 echipată cu sisteme autonome dezvoltate de serviciul de ride-hailing Uber, care va sta la baza viitoarelor modele autonome ale constructorului suedez.

La trei ani de la încheierea unui parteneriat tehnic, Volvo și serviciul de ride-hailing Uber au prezentat în această săptămână o versiune a SUV-ului XC90 echipată cu un sistem de condus autonom dezvoltat integral de Uber care permite mașinii să se conducă singură.

Volvo XC90 include numeroși senzori care au fost montați pe plafonul mașinii, însă constructorul suedez nu a oferit amănunte despre natura senzorilor și funcțiile exacte ale acestora. Aceștia au rolul de a permite mașinii să se conducă autonom inclusiv în mediul urban.

În schimb, Volvo menționează că XC90 este echipat cu mai multe sisteme de back-up pentru sistemele primare. Astfel, în cazul în care direcția, frânele sau bateria înregistrează o defecțiune, sistemele de back-up vor interveni rapid și vor opri mașina, pentru a evita astfel producerea unor accidente.

Volvo nu a anunțat încă când și unde va începe testele cu noul XC90 cu funcții autonome. În ultimii doi ani, Uber a folosit circa 250 de unități XC90 modificate pentru o serie de teste ale funcțiilor autonome în diverse state americane și a primit inclusiv o licență pentru teste în Suedia.

Uber, care a furnizat și atunci toate sistemele autonome, a fost însă implicat într-o controversă anul trecut ca urmare a unui accident fatal.

Volvo afirmă că intenționează să folosească primul XC90 autonom ca vehicul de bază pentru viitoarele mașini autonome pe care intenționează să le lanseze în prima parte a anilor 2020 pe platforma SPA2. Acestea vor include funcții care vor permite mașinilor să se conducă în mod autonom pe autostrăzi fără supravegherea unui operator uman.

Via Volvo

Comentarii (5)

  • Numele complet e: Volvo XC90 Carmagedon Edition By Uber
    2 0
  • Ma extaziasem unpic, pana am vazut filmul. Doamna de acolo zice ca de fapt volvo a lansat masina pe care Uber pune sistemele de conducere autonoma. Cu alte cuvinte este un XC90 cu ceva senzori si spalatoare integrate. Partea aia interesanta cu condusul autonom vine de la Uber.

    Pe de alta parte inteleg faptul ca o masina mai mare iti lasa spatiu pentru mai multi senzoridar daca te apuci sa trimiti o masina autonoma in trafic pentru teste nu mai bine incepi cu una mica?...care in caz ca greseste sa nu faca daune foarte mari?
    2 1
  • Pai dupa acel accident fatal as fi pus cruce pe orice parteneriat intre Volvo si Uber.
    Cine o sa le cumpere aceste ucigase pe roti?
    1 1
  • @Cyrus
    Acel accident fatal este regretabil. Nu sunt de partea lor, insa ma gandesc asa: cate zile si mile a facut acel autovehicul pana sa fie implicat in accident ? In tot acest timp cate alte marci au produs accidente fatale ?
    In Romania mor anual cate 3000 de oameni in accidente rutiere. Cati au murit in urma unui impact cu un Volvo ?
    Desi a fost acel accident fatal, de ce Volvo este cea mai sigura marca din industria auto ?
    Dupa ce iti raspunzi singur la intrebari, mai comenteaza :)
    1 0
  • Adrian
    Deci Google testeaza de cel putin 10 ani masini autonome, participa la diverse concursuri in domeniul asta, aduna cunostinte, experienta, si inca nu vine pe piata cu o masina autonoma. Apoi dintr-o data apar unii care modifica o aplicatie de comenzi pizza in comenzi taxi, si fac masini autonome pe care le scot in trafic.

    Cresterea Uber este intr-adevar fantastica, la fel precum cea a Tesla. Din neant, ajung uriasi. Dubios si cred ca ”merita” toata increderea noastra.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru