Coreea de Sud, inclusă în calendar pentru ca echipele să poată folosi un motor suplimentar în 2015

de Daniel Popescu
Vineri, 05.12.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Coreea de Sud a fost inclusă provizoriu în calendarul Formulei 1 pentru sezonul 2015 doar cu scopul de a permite echipelor să folosească câte cinci motoare în loc de patru.

Esential 21 de curse ar urma sa aiba loc in sezonul 2015, daca Marele Premiu al Coreei de Sud va avea loc
5 motoare poate folosi un pilot fara sa fie penalizat daca sezonul 2015 va avea 21 de curse
4 motoare poate folosi un pilot fara sa fie penalizat daca sezonul 2015 va avea 20 de curse
Coreea de Sud a fost inclusă în mod surprinzător în calendarul Formulei 1 pentru sezonul 2015, care cuprinde astfel un număr record de 21 de curse, în ciuda faptului că anterior nu au existat informaţii credibile despre revenirea acestei ţări în competiţie.

În plus, aceasta a fost programată în 3 mai, cu numai o săptămână înainte de Marele Premiu al Spaniei, fiind astfel o premieră când între o etapă din Asia şi una din Europa există o pauză de numai şapte zile.

Agenţia de presă Reuters a dezvăluit însă că în spatele deciziei de a include Coreea de Sud în calendar ar putea sta un pact al echipelor prin care să obţină permisiunea de a folosi un motor suplimentar fără ca piloţii să fie penalizaţi.

Regulamentul tehnic prevede că, în sezonul 2014, un pilot poate folosi doar patru unităţi de propulsie fără să fie penalizat, însă există şi o excepţie: în cazul în care "calendarul original" al Formulei 1 are mai mult de 20 de curse, atunci echipele vor putea utiliza cinci motoare, la fel ca şi în sezonul recent încheiat.

Coreea de Sud: "Nu ştim nimic despre nicio cursă"

Nu am fost informaţi în niciun fel.

Organizatori Marele Premiu al Coreei de Sud
Ipoteza este susţinută şi de faptul că organizatorii Marelui Premiu al Coreei de Sud din perioada 2010-2013 au declarat că nu au ştiut nimic despre includerea ţării în calendar şi că nu există niciun plan pentru organizarea unei etape în sezonul 2015. "Nu am fost informaţi în niciun fel. FIA a făcut anunţul în ciuda faptului că noi le-am spus deja despre dificultăţile de a organiza o cursă anul viitor", a precizat un oficial al organizatorilor pentru publicaţia Korea Herald.

În plus, o sursă din cadrul unei echipe a confirmat pentru Reuters că adăugarea Coreei de Sud reprezintă doar "o metodă elegantă de a evita negocieri de ultimă oră" în privinţa regulamentului tehnic, în contextul în care o schimbare necesită acordul unanim al echipelor.

Utilizarea celui de-al cincilea motor rămâne incertă

Cu toate acestea, o sursă din cadrul FIA a dezvăluit pentru publicaţia Autosport că interpretarea regulamentului în sensul dorit de echipe este incertă, întrucât "calendarul original" Formulei 1 pentru sezonul 2015 a fost publicat iniţial în septembrie, iar cel din luna decembrie reprezintă doar o modificare a acestuia.

Practic, singura soluţie pentru ca echipele să poată folosi cinci motoare este ca Marele Premiu al Coreei de Sud să rămână în calendar până după prima etapă din Australia şi să fie eliminat ulterior pe motiv că nu poate fi organizat.

Via Reuters, KoreaHerald, Autosport

Comentarii (3)

  • Idiotilor de la FIA!!!! Permitetilor echipelor sa foloseasca 6 nu 5 sau 4 motoare si sa ridice turatia motorului macar pana la 16.000 RPM ca altfel ne ia somnul in timpul curselor
    12 3
  • Ferrari
    6 unitati si 18.000 RPM ar fi grozav, ar avea si putere si ar si suna frumos si sa renunte la limita aia idioata de curgere a combustibilului ca oricum nu pot sa bage mai mult decat strictul necesar in rezervor, eventual sa impuna cantitatea maxima care poate fi consumata intr-o cursa......
    9 2
  • RIP Formula 1
    6 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru