Jaguar şi Land Rover au inventat „montanţii transparenţi”, care îmbunătăţesc vizibilitatea

de Bogdan Mirică
Luni, 15.12.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Jaguar şi Land Rover au venit în sprijinul şoferilor cu o invenţie care va elimina unghiurile moarte. Constructorii britanici au inventat montanţii transparenţi, îmbunătăţind astfel vizibilitatea la volan.

De cele mai multe ori, atunci când testăm o maşină evaluăm şi gradul de vizibilitate oferit. Atunci când evaluăm această trăsătură luăm în calcul dimensiunea lunetei, a oglinzilor laterale şi a montanţilor. În cazul acestora din urmă ne referim la cât de incomozi sunt în viraj sau atunci când privim înapoi.

Pentru a ne uşura nouă munca, dar şi pentru a face viaţa mai uşoară pentru clienţii lor, cei de la Jaguar şi Land Rover au inventat „montanţii transparenţi”. Tehnologia se numeşte 360 Virtual Urban Windscreen şi presupune instalarea unor ecrane discrete pe montanţii faţă, de mijloc şi spate. Aceste ecrane vor proiecta imagini culese de o serie de camere amplasate în exterior, în locul unghiurilor moarte, pentru a asigura o imagine fluentă.

Mulţumită acestor tehnologii, şoferii vor avea o vizbilitate mai bună şi vor putea să observe mai repede pietoni, biciclişti sau alte maşini din trafic. Ceea ce este şi mai important, montanţii devin transparenţi chiar şi atunci când şoferul întoarce capul pentru a se asigura sau atunci când acesta face un viraj.

În aceste condiţii, tehnologia se va dovedi utilă şi în intersecţii.

Urmareste Automarket
Alături de ideea montanţilor transparenţi, Jaguar Land Rover lucrează la o invenţie adiacentă, botezată Follow-Me Ghost Car Navigation. Aceasta proiectează în faţa maşinii holograma unui alt automobil, pe care şoferul îl urmăreşte până ajunge la destinaţie. Este o modalitate mult mai simplă de a ghida şoferul în oraşele aglomerate.

Vă reamintim că în urmă cu câteva luni, Jaguar şi Land Rover introduceau prima „capotă transparentă”, o tehnologie care se folosea tot de proiecţia unor camere pe capotă, pentru a ajuta şoferul să vizualizeze terenul din faţa maşinii.

Land Rover prezintă un nou concept tehnologic: capota ”transparentă”

Comentarii (6)

  • robert
    O inovaţie care intr-adevar s-ar adeveri utila in viitor.Buna treaba,Jaguar!
    26 3
  • Inovatia e foarte buna, cea cu vizibilitatea obturata de stalpi.
    Cat despre "follow-me ghost car", nu distrage atentia soferului de la drum? Stiu, suna ciudat, o sa ziceti ca mai degraba iti distrage atentia uitatul din cand in cand la un ecran GPS; ca un detaliu fara sens, noaptea esti linistit sa vezi o holograma in fata masinii cand mergi extraurban la 2 dimineata?
    Zic si eu.
    8 8
  • Catalin
    nu ma convinge deloc aceasta inovatie "stalpi transparenti". Cand devin transparenti si cine comanda transparenta? pana ce masina nu s-a oprit la semafor sau la zebra, in cadrul fragmentului prioritatii pentru pietoni, stalpii nu prea erau transparenti. Ori am nevoie de transparenta si cand rulez si-mi apare vreun pieton sau vreo minge ceva
    7 10
  • redalert
    O idee de nota 100. De vreo 5 ori era să dau peste pietoni la trecerea marcată care erau ascunşi de montant. Şi aveam viteză apropiată de 0. Felicitări !
    11 1
  • "chinezu"
    Tehnologie depasita! Volvo si altii au implementat opririle automate in cazul in care un pieton sau un biciclist se afla in raza in care poate fi lovit de autoturism. Volvo are de multi ani BLI( pe vechiul XC 90 , XC 70 , S80) pentru unghi mort la depasire; Mercedes de asemenea.
    Exista unghi mort si la iesirea dintr-o parcare ingusta dintre cladiri, curti etc...., rezolvata din 2012-2013 cu oprire automata , pe V40 .....

    In acest caz, exista timpi morti pana cand masina opreste fara a lovi pietonul: sistemul creaza holograma (cateva milisecunde), proiecteaza holograma, soferul o vede, daca este atent opreste masina, daca nu.....pacat, masina nu a oprit singura, soferul putand conduce linistit si mai atent in continuare!

    Va doresc drumuri bune si Sarbarori Fericite!
    8 7
  • Si daca ti se sparge televiz.....parbrizul de la pietrele de pe drumurile noastre europene...cine plateste, ca RCA-ul nu acopera...?
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru