Pilotul român Andrei Mitraşcă va concura în Pikes Peak 2014

de Sebastian Toma
Vineri, 28.03.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Orădeanul Andrei Mitraşcă va concura la ediţia 2014 a etapei de viteză în coastă de la Pikes Peak. Pilotul va alerga cu un Seat Ibiza Cupra TDI, modelul cu care a parcurs 70 de curse fără abandon în Campionatul Naţional de Viteză în Coastă.

România va fi reprezentată, în premieră, la ediţia 2014 a Cursei de la Pikes Peak, programată pe 29 iunie a.c. Reprezentantul nostru va fi pilotul orădean Andrei Mitraşcă, care va alerga cu un SEAT Ibiza Cupra TDI. Participarea sa a fost deja confirmată de organizatorii concursului, iar pilotul a făcut anunţul pe pagina personală de Facebook. Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu evenimentul, Pikes Peak International Hill Climb este o întrecere de viteză în coastă, organizată anual în Colorado. Traseul are o lungime de 19.99 kilometri şi acoperă o diferenţă de nivel de 1.439 metri între start şi sosire.

POVEŞTILE MOTORSPORTULUI: Pikes Peak sau cursa spre nori

Pikes Peak este competiţie oficială în calendarul FIA International Events, la startul său aliniindu-se de obicei peste 150 de participanţi din toată lumea. Traseul are 156 de viraje şi linia de start este amplasată la 2.862 de metri, în timp ce finish-ul este amplasat la 4.300 de metri, unghiul mediu de urcare fiind de şapte grade. Începând cu anul 2012, întreaga suprafaţă este asfaltată, dar asta nu face cursa cu mult mai uşoară, diferenţa de nivel fiind problematică atât pentru piloţi, cât şi pentru modelele lor de competiţie, motoarele pierzând 1% din putere la fiecare sută de metri urcată începând cu linia de start, în timp ce reacţiile piloţilor sunt mai lente.

Andrei Mitraşcă a debutat în CNVC în 2009, cu un Seat Ibiza Cupra TDI. Cu un buget modest, pilotul nu a avut niciun abandon în cinci ani şi 70 de curse în Campionatul Naţional de Viteză în Coastă.

Esential 70 de curse fără abandon a reuşit Andrei Mitraşcă alături de Ruxi, Seat-ul său.
Andrei Mitraşcă nu visează la titlul cel mare la Pikes Peak, ambiţiile sale fiind concentrate pe o participare fără incidente, după cum a reuşit în cariera sa de pilot în Campionatul Naţional de Viteză în Coastă.
Pilotul orădean aniversa 50 de curse fără abandon la Trofeul Râşnov 2012, locul în care debutase în competiţii cu trei ani în urmă, tot la bordul lui "Ruxi", după cum îşi alintă Mitraşcă Seat-ul său de competiţie. În prezent, Mitrască are 70 de curse fără abandon alături de Ruxi. Pilotul se mândreşte cu două titluri de campion, în 2011 la grupa A3 şi în 2012 la grupa H4 în CNVC, împreună cu locul trei la categoria 2 roţi motrice în 2010 şi în 2011.

OBIECTIVUL LUI MITRAŞCĂ LA PIKES PEAK

Într-o zi m-am gândit cât de greu ar fi să mă duc la Pikes Peak, şi din momentul acela nu am mai putut să mă detaşez. A trebuit să o fac. Îmi trăiesc un vis, nu contează câtă susţinere am, de câte sponsorizări o să fac rost. La Pikes Peak mă duc şi dacă pun maşina pe plută şi vâslesc până la New York

Andrei Mitraşcă
Pilot
Pilotul Andrei Mitraşcă va derula o aventură în toată regula odată cu participarea sa la Pikes Peak. Orădeanul va participa singur la Cursa Norilor, urmând să îşi transporte maşina pe trailer din New York până la locul faptei şi retur. Asta înseamnă 6.000 de kilometri conduşi în SUA până să ajungă la Pikes Peak, unde va demara recunoaşterile în regie proprie, în încercarea de a memora traseul pentru a-i învăţa secretele. Potrivit estimărilor sale, timpul ţintă se situează în jurul a 14 minute, raportat la cât i-ar trebui să parcurgă distanţa cumulată a cinci etape de viteză de coastă de lungime medie. Mitraşcă este înscris la categoria "Time Attack 2", o grupă care reuneşte maşinile cât mai apropiate de configuraţia de stradă, nefiind permise modificările la caroserie, schimbarea motorului şi nici măcar montarea unui eleron, iar anvelopele din dotare trebuie să nu fie de competiţie.

Cea mai mare temere a pilotului care ne va reprezenta în SUA este calitatea motorinei disponibilă în ţara respectivă, deoarece nu este permis transportul vehiculului în container cu mai mult de câţiva litri de carburant în rezervor.

În cea mai tragică situaţie, motorina de calitate inferioară i-ar putea aduce acestuia o defecţiune la motor care să-i limiteze turaţia maximă, dacă nu chiar pornirea propriu-zisă. Mitraşcă rămâne optimist cu privire la şansele sale şi promite să fie cât se poate de competitiv în raport cu nivelul celorlalţi concurenţi, fără să aibă în gând o poziţie anume în clasament, fiind clar că nu este posibil un podium la Pikes Peak cu doar 180 CP.

Pilotul va alerga la Pikes Peak cu anvelope de stradă, respectiv cu Dunlop Sport Maxx RT. Mitraşcă spune că a ales pneurile respective deoarece vrea să evite riscurile aferente unei rulări cu slick-uri în cazul în care intervin condiţii meteo nefavorabile, anvelopele de stradă din dotare fiind potrivite atât pentru asfalt uscat, cât şi pentru eventualitatea unei ploi la Pikes Peak, în urma căreia vor exista secţiuni uscate şi secţiuni umede pe traseu.

Via PPIHC

Comentarii (4)

  • Hai sa il injuram ca are un TDI!!!
    11 6
  • Te-ai trezit ?Ceva inteligent ca SUCCES nu puteai sa tastezi ?
    6 4
  • @RRR Iti dai seama cat esti de prost daca nu pricepi o ironie!
    6 1
  • raines
    Succes! Mai ales ca este si singura masina diesel prezenta la start acolo!
    11 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru