Probleme în Paradis: După Jeep Cherokee, hackerii demonstrează că pot prelua comenzile unui Tesla Model S

de Mircea Meșter
Joi, 06.08.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Tesla Model S este ultima maşină căzută victimă unui experiment prin care doi specialişti în securitate cibernetică demonstrează că pot prelua comenzile maşinii de la distanţă. Tesla Motors a anunţat deja o actualizare software care rezolvă problema.

După ce doi specialişti în securitate cibernetică au demonstrat luna trecută că software-ul care comandă sistemele electronice de pe Jeep Cherokee poate fi atacat şi are lacune, determinând un recall pentru update-ul sistemelor din 1.4 milioane de maşini, Tesla Motors cade la rândul său în atenţia "hackerilor". Într-un material publicat de Financial Times (articol disponibil contracost), doi cercetători din domeniul securităţii cibernetice au demonstrat că pot prelua comanda unui Tesla Model S, oprind maşina în timp ce aceasta se deplasa la viteză redusă.

Experimentul a avut loc în condiţii de siguranţă, iar cei doi specialişti au ales Tesla Model S ca ţintă a atacului deoarece compania americană are o reputaţie excelentă în ceea ce priveşte atenţia pe care o acordă zonei siguranţei digitale. Kevin Mahaffey şi Marc Rogers, specialişti ai două companii americane care activează îndomeniul securităţii cibernetice, au demonstrat că Model S are, totuşi, "găuri" în sistem, reuşind să controleze de la distanţă principalele funcţii ale celui mai în vogă model electric din lume.

"Am oprit maşina în timp ce aceasta se deplasa la viteză redusă, de 5 mile pe oră (echivalent al 8 km/h, n.r.).

Toate display-urile s-au înnegrit, muzica s-a oprit iar frâna de mână a fost activată, forţând maşina să se oprească", povestesc cei doi specialişti, care vor detalia procesul prin care au preluat controlul unui Model S la o conferinţă care are loc în acest weekend la Las Vegas.

Tesla reacţionează: update software disponibil imediat

Deşi oficialii Tesla Motors nu au comentat încă incidentul, Financial Times anunţă că toţi posesorii unui Model S vor primi o actualizare de software care va rezolva problema. În cazul lui Tesla Model S nu este nevoie de prezenţa fizică a maşinii la service, acest tip de update putând fi realizat wireless, cu ajutorul conexiunii permanente la internet de la bordul maşinii.

via FT

Comentarii (9)

  • Eu nu inteleg titlurile voastre de can-can!!! "După Jeep Cherokee, hackerii demonstrează că pot prelua comenzile unui Tesla Model S"
    Cine demonstreaa "gaurile" din sist Tesla ? hackerii au 2 specialisti??
    7 16
  • qwerty
    http://www.wired.com/2015/08/researchers-hacked-model-s-teslas-already/
    3 2
  • Ivanoff
    Nu stiu dc, dar o sa ma pun cu burta pe studiat TIC-ul , vreau neaparat sa devin un hacker. Sunt atatea Mertzane si Bembeuri care asteapta sa fie bulite:)))) . Oricum ajung destul de repede la casat, dar macar asa le mai scurtez din trai, sa nu mai ''sufere'' saracele prin gropile RO :)))
    13 23
  • Stimate utilizator Ivanoff, cum te-ai simti daca in timpul unei depasiri un hacker ti-ar opri masina? La urmatoarea depasire pe un drum national, gandeste-te ce s-ar intampla daca motorul s-ar opri! Iti recomand sa te internezi undeva pentru ca o gandire ca a ta impreuna cu un permis de conducere in mana inseamna moarte pe sosele! Chiar asa ai ajuns sa gandesti?? Sa distrugi masinile altora? Nu suporti sa vezi Mercedes si BMW? De ce? Te crezi superior?
    9 3
  • pt ivanoff

    40 secunde ii ia unui hacker sa iti fure mercedesul s klasse nou cumparat.
    iar pretul echipamentului urca la "numai" 7000 iepuroi

    esti mult in urma cu stirile!

    app... cati ani ai ? 14 ?
    9 2
  • Ce stire inteligenta.

    Daca hackerii au reusit sa sparga codurile de la NASA care se schimba in fiecare ora sau ceva de genul... (se genereaza un cod nou), ce mare filozofie sa spargi o masina din asta plina cu sisteme electronice ???
    8 1
  • In acest timp Land Rover amana scoaterea din productia a batranului Defender. Stiu eu ce stiu ...
    7 1
  • Cosmin
    Masinile afectate la Jeep sunt cele vandute in State, unde folosesc un SIM pentru sistemul Uconnect. Hackerii s-au folosit de acel SIM pt a sparge sistemul. In Europa nu se foloseste sistemul cu SIM.
    1 0
  • AndreiRN
    Orice vehicul conectat la net printru-un sistem WIFI este vulnerabil.
    Marele pericol este cu noile avioanele de pasageri si chiar militare.
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru