Programul Rabla ar putea avea un buget mai mic decât anul trecut: proiectul prevede o scădere cu peste 36% a fondurilor

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Luni, 29.01.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Proiectul de buget pentru Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) prevede o reducere cu peste 36% a fondurilor alocate pentru programul Rabla, ceea ce înseamnă că numărul de vouchere va fi semnificativ mai mic.

Programul Rabla a avut anul trecut fonduri totale de 205 milioane de lei, suma care include și suplimentările de fonduri derulate pe parcurs, iar numărul total de vouchere alocate a fost de circa 30.000.

Anul 2018 ar putea aduce însă o scădere semnificativă a numărului total de vouchere disponibile, ca urmare a proiectului de buget publicat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Astfel, documentul oficial arată că programul de reînnoire a parcului auto național va avea un buget de numai 150 de milioane de lei, la care se adaugă 133 de milioane de lei sub formă de credite de angajament, bani care pot fi obținuți din bugetul pentru anul 2019. Cu alte cuvinte, dacă proiectul de buget va fi aprobat, fondurile pentru Programul Rabla vor fi cu peste 36% mai mici, astfel că numărul total de vouchere alocate va fi mai mic.

Pe de altă parte, nu este clar dacă bugetul va fi repartizat în același fel intre programul Rabla Clasic și programul Rabla Plus. La fel ca anul trecut, prima de casare în programul Rabla Clasic va rămâne la 6.500 de lei (circa 1.400 de euro), iar mașina achiziționată trebuie să emită cel mult 130 de grame de dioxid de carbon pe kilometru.

În plus, programul Rabla Plus prevede că, la achiziționarea unei mașini electrice sau a unui cvadriciclu, statul va acorda un bonus în valoare de 45.000 de lei, echivalentul a aproape 10.000 de euro. În cazul achiziționării unei mașini plug-in hybrid (cu încărcare la priză) care emite cel mult 50 de grame de dioxid de carbon pe kilometru, bonusul acordat este de 20.000 de lei, adică circa 4.400 de euro.

Pentru moment nu există o dată oficială pentru startul celor două programe din acest an.

Via Hotnews

Comentarii (1)

  • Lasa ca de "dragul poluarii",si al innoirii parcului auto,vine "certificatul de poluare" pt sanatatea copiilor nostri! Adica acoperirea gaurilor la sacul numit "buget"!Parsivism psd ist!
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru