Proiect pentru programul Rabla 2019: mașina casată să aibă ITP valabil. Prima maximă poate ajunge la 9.200 de lei

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Luni, 20.08.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Proiectul programului Rabla pentru 2019 prevede ca mașina casată să aibă ITP valabil. Prima de casare va rămâne 6.500 de lei, dar poate ajunge la 9.200 de lei cu toate bonusurile incluse.

Ministerul Mediului a publicat proiectul pentru programul Rabla 2019, iar acesta include câteva noutăți comparativ cu ediția din acest an.

Cea mai importantă noutate a proiectului este că mașina trimisă la casat trebuie să aibă și ITP-ul valabil, pe lângă vechime de cel puțin 8 ani. Propunerea legată de valabilitatea ITP-ului a fost făcută și pentru ediția din acest an, însă a fost respinsă ulterior.

De asemenea, proiectul prevede că mașina nouă achiziționată trebuie să emită cel mult 120 grame de dioxid de carbon pe kilometru, comparativ cu valoarea de 130 de grame din acest an.

Prima de casare va rămâne neschimbată la 6.500 de lei, însă proprietarii pot obține diverse bonusuri suplimentare: 1.000 de lei dacă emisiile mașinii noi sunt de cel mult 96 grame și 1.700 de lei dacă noua mașină are sistem hibrid. Prin urmare, prima de casare poate ajunge la cel mult 9.200 lei.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie aprobat de Ministerul Mediului și publicat în Monitorul Oficial.

Ediția din acest an a programului Rabla a început în 15 martie, însă tichetele au fost epuizate rapid.

La începutul lunii august, autoritățile au anunțat că vor suplimenta programul cu încă 30.000 de tichete, fără să anunțe însă data la care acestea vor fi distribuite.

Via Avocatnet, Ministrul Mediului (PDF)

Comentarii (4)

  • Ha... si caroseria sa fie fara defecte, cauciucuri noi si tapiteria in stare foarte buna. A, si sa nu-i lipseasca nici cricul.
    21 5
  • Am crezut mereu ca asta e o cerinta necesara. Interesul ministerului mediului este sa inlocuiasca masinile vechi (din trafic) cu unele noi nepoluante. El pentru asta plateste bonusul.
    Epavele care stau pe trotuar (fara ITP) nu polueaza aerul, iar Obligatia de a curata trotuarele revine primariilor, si ar trebui facut nu cu bonus ci cu amenzi. Iar daca masina sta in curte /garaj nu deranjeaza pe nimeni deci iar nu ar trebui bonusata/amendata.
    25 8
  • Mi se pare cumva normal. Adica programul se numeste Rabla, nu "masina abandonata".
    5 0
  • @Pana
    Sii daca o masina are ITP-ul valabil, cum mai poate sa fie rabla??
    Rabla e aceea masina care nu mai poate circula pe drumuile publice, din cauza problemelor tehnice ale masinii...
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru