Propunere britanică: permis suspendat 12 luni pentru utilizarea mobilului la volan

de Mircea Meșter
Vineri, 18.07.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Împinsă la spate de numărul tot mai mare de accidente realizate de şoferi în timp ce utilizează telefonul mobil, societatea civilă din Marea Britanie propune măsuri dure împotriva acestora. "E singura soluţie", spun britanicii.

Marea majoritate a oamenilor care folosesc telefoane mobile când conduc fac asta pentru că au impresia că au şanse foarte mici de a fi prinşi. Această infracţiune nu a fost corect vizată de autorităţi, iar amenzile nu sunt foarte mari, deci şoferii îşi permit să rişte.

Simon Marsh
SmartWitness
Utilizarea telefoanelor mobile la volan va deveni cea mai mare cauză a accidentelor mortale în Marea Britanie în 2015, depăşind condusul sub influenţa alcoolului. Conform experţilor companiei SmartWitness, specializată în urmărirea situaţiilor din trafic printr-o reţea complexă de camere fixe, singura soluţie pentru ca folosirea smartphone-urilor în timpul condusului să nu devină o modă este înăsprirea pedepselor aplicate de autorităţi, propunerea societăţii civile din Marea Britanie fiind retragerea dreptului de conducere pe o perioadă de un an şoferilor care sunt surprinşi utilizând telefonul în timpul condusului.

Deocamdată, autorităţile britanice au în vedere dublarea amenzilor pentru acest tip de contravenţie, şoferii urmând să primească şase puncte de penalizare (în loc de trei) în aceste cazuri.

Conform statisticilor oferite de poliţişti, anul 2012 a adus 378 de accidente serioase cauzate de şoferii care utilizau telefonul mobil în timpul condusului, în acestea fiind rănite 548 de persoane, alte 17 pierzându-şi viaţa.

Dacă la aceste cifre se adaugă şi cele ale accidentelor produse "din cauza altor factori perturbatori în maşină", accidentele serioase ajung la 9012, decesele cauzate de aceşti şoferi între 2010 şi 2012 atingând o cifră mult mai mare: 213. Analizele arată că decesele cauzate de şoferii aflaţi sub efectul băuturilor alcoolice au determinat 240 de decese în aceeaşi perioadă.

Esential 586.686 de şoferi britanici au primi amendă în 2012 pentru că au folosit telefonul mobil la volan.
55.300 de amenzi au fost date de piloţiştii britanici în aceeaşi perioadă pentru şofat sub influenţa băuturilor alcoolice.
"Problema este mult mai serioasă decât crede Departamentul de Transport, iar distragerea atenţiei şoferului prin telefoanele mobile va deveni în curând cea mai serioasă cauză a deceselor pe şosele. Singura soluţie pentru ca acest lucru să nu se întâmple este implementarea unei perioade de suspendare a permisului de un an pentru toţi cei care folosesc telefonul mobil la volan.
Multe vieţi sunt distruse doar pentru că unii şoferi vor să trimită un mesaj când conduc. Singurul mesaj care ar trebui trimis este dinspre autorităţi spre şoferi şi este doarte clar: acest lucru nu este acceptabil"
, spune Simon Marsh, unul dintre oficialii SmartWitness.

Comentarii (2)

  • Ce probleme au unii... telefonul la volan ..
    Noi inca suspendam permisul pe 3 luni in caz de omor combinat cu ebrietate.
    20 1
  • Suleyman Cunoscatoru
    @alex: Depinde de gradul de civilizatie. Am toata stima fata de aceste popoare si mi-e greata de natia mea. Singurul lucru ce ma face sa mai tin la tara sunt peisajele superbe, istoria tarii, familia si prietenii + romancele care sunt superbe.
    10 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru