Rabla și Rabla Plus 2017 încep simultan în 18 mai. Electricul BMW i3 are deja peste 30 de contracte în așteptare

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Vineri, 12.05.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Programele Rabla și Rabla Plus vor începe simultan în 18 mai, iar primele de casare ale acestora vor putea fi cumulate. BMW a anunțat deja că are peste 30 de contracte pentru modelul electric i3.

Primul termen pentru lansarea programelor Rabla și Rabla Plus pentru anul 2017 a fost 24 aprilie, însă acesta a fost amânat ulterior pentru 10 mai fără să fie respectat.

În cele din urmă, autoritățile au anunțat că cele două programe vor începe simultan în 18 mai, cu aproximativ o lună mai devreme decât s-a întâmplat anul trecut. În plus, este pentru prima oară când cele două programe au startul simultan.

"Anul acesta, programul Rabla va începe săptămâna viitoare, de joi, mai devreme față de ceea ce a fost până acum. De joi, persoanele fizice pot merge la dealeri să se înscrie în vederea achiziționării unui autovehicul nou în cadrul programului. Luni și marți vom schimba programele cu dealerii, miercuri vom face centralizarea și o să publicăm pe site și de joi vor putea beneficia de aceasta bonificație", a declarat Cornel Brezuiva, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, cea care furnizează resursele financiare pentru cele două programe.

Potrivit unor informații furnizate de BMW România, Rabla Plus ar putea depăși toate așteptările pentru acest an.

Constructorul german anunță că are deja peste 30 de contracte în așteptare pentru BMW i3, modelul care anul trecut a avut în România o cotă de piață de 50% din segmentul mașinilor electrice. În condițiile în care anul trecut s-au comercializat în total 41 de mașini electrice și plug-in hybrid, este de așteptat ca vânzările din acest an să fie semnificativ mai mari.

În același timp, BMW România solicită o strategie multianuală pentru programul Rabla Plus, pentru a evita efectele negative în cazul întreruperii bruște a programului. "Considerăm că o strategie multianuală a “Rabla Plus” este deosebit de importantă. Aceasta trebuie să includă o strategie transparentă, graduală şi pe termen lung a suportului guvernamental de achiziţie pentru a elimina dependenţa pieţei de subvenţii de stat şi un impact major al pieţei, aşa cum ar fi în cazul unei stopări bruşte a programului", spune Wolfgan Schulz, directorul general BMW Group România. 

Vă reamintim că, pentru ediția din acest an, prima de casare va rămâne la 6.500 de lei (circa 1.400 de euro). Principala noutate comparativ cu anul trecut este obligativitatea ca mașina achiziționată prin programul Rabla să emită cel mult 130 de grame de dioxid de carbon pe kilometru, iar această valoare va scădea la 120 de grame în 2018 și la 110 grame în 2019.

În plus, proiectul prevede acordarea unui bonus de 1.500 de lei (330 de euro) în cazul în care mașina emite cel mult 98 grame CO2/km, iar acest prag urmează să scadă la 96 de grame în 2018 și la 95 de grame în 2019.

Programul Rabla include și componenta Rabla Plus, care prevede că, la achiziționarea unei mașini electrice, statul va acorda un bonus în valoare de 45.000 de lei, echivalentul a aproape 10.000 de euro.

În plus, în cazul achiziționării unei mașini plug-in hybrid (cu încărcare la priză) care emite cel mult 50 de grame de dioxid de carbon pe kilometru, bonusul acordat este de 20.000 de lei, adică circa 4.400 de euro. 

Via InCont

Comentarii (7)

  • f bine ca incepe. mai scapam de rable.
    8 4
  • Octavian
    Pe de o parte cheltuim bani cu aceste stimulente, pe de alta nu suntem in stare sa eliminam "bulgarii" cu rablele lor care polueaza cat "n" masini la un loc; plus alte rable autohtone care nu stiu cum trec ITP-ul.
    12 3
  • Cristi
    cei cu nr de bulgaria au ramas doar hotii si cei care sparg masini ca sa nu poata fi identificati.
    11 3
  • doar nu sunt toti hoti. eu am pe strada cateva cu numar de Bulgaria, oamenii pleaca pe la 7-8 si se intorc seara. Ce acum si hotii au program de lucru!!!!????
    3 2
  • Cristi
    le-a fost lene sa se duca sa isi inmatriculeze masinile pe Romania??
    1 1
  • Incercand sa evitam impozitul din tara noastra , suntem obligati sa inmatriculam masina in Bulgaria . Pune neuronul in miscare
    1 4
  • Nimeni nu a citit ce s-a publicat in Monitorul Oficial, presa a preluat aiurea unii de la altii. Emisiile maxime sunt: 130g/km in 2017 si 2018, respectiv 120g/km in 2019. Ceea ce ati scris era in varianta draft, nu in cea finala.
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru