Record doborât: prototipul electric Volkswagen ID R a depășit cu 16 secunde timpul istoric de referință pe urcarea de la Pikes Peak

de Mircea Meşter
Luni, 25.06.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Pilotul francez Romain Dumas a scris istorie la Pikes Peak în weekend, doborând recordul all-time stabilit acum 5 ani de compatriotul său, Sebastien Loeb. De această dată, însă, mașina care a bifat performanța a fost una 100% electrică.

Esential 7.57:148 este timpul realizat de Romain Dumas pe urcarea de la Pikes Peak cu prototipul electric Volkswagen ID R.
Final de săptămână excelent pentru Volkswagen, care a reușit să doboare recordul absolut pe legendara urcare de 19.9 de kilometri de la Pikes Peak. "Vinovat" pentru această performanță fabuloasă este prototipul full-electric ID R, pregătit special de inginerii mărcii germane pentru ediția din acest an a celei mai cunoscute curse de viteză în coastă din lumea motorsportului.

Volkswagen ID R Pikes Peak a reușit să bifeze cei aproape 20 de kilometri ai urcării din Colorado în 7 minute, 57 de secunde și 148 de miimi, un timp care bate cu nu mai puțin de 16 secunde recordul anterior, stabilit de Sebastien Loeb în 2013. La acea vreme, legenda franceză a raliurilor reușea să bată recordul anterior cu un minut și jumătate cu ajutorul unui Peugeot 208 T16.

De această dată, la volanul prototipului Volkswagen s-a aflat francezul Romain Dumas, dublu câștigător al cursei de 24 de ore de la Le Mans cu Audi (2010) și Porsche (2016).

Mașina de 680 de cai putere a profitat de avantajele tehnice ale sistemului electric de propulsie, deschizând probabil drumul spre o eră în care mașinile electrice vor face legea pe urcarea din Colorado: centru de greutate coborât datorită bateriilor, cuplu instantaneu la accelerarea din viraje, lipsa unor linii drepte foarte rapide și eliminarea problemelor de altitudine care pe motoarele termice duc la pierderi de putere.

Comentarii (11)

  • *...pregătit special de inginerii mărcii BRITANICE* ?!

    Poate nu știm noi însă și s-a întors roata, britanicii (Rover? British Leyland?) cumpărînd ieri-alaltăieri VW.

    Serios acu, erori involuntare din greșeală de neatenție :-) ca asta se mai întîmplă. Mai complicat e cu altele, de genul folosirii en-gros a verbului *a primi* pentru... aproape orice. Plus repetarea lui obsesivă - mai ales în știri scurte, de numai cîteva fraze.

    Ex.: *motorul cutare a primit un cuplu maxim mai mare*.
    Îmi și imaginez motorul ăla ridicîndu-și mînuțele (admisiei?) ca să ...primească respectivul cuplu (împachetat cu funduliță roz poate? :-)), mulțumind apoi recunoscător din toate pistoanele lui...
    14 0
  • Britanicii de la VW
    "ID R, pregătit special de inginerii mărcii britanice "

    "marcii britanice"? - cread ca e o eroare de redactare. "iubitul" Vw e nemtesc, inca...
    4 0
  • someone
    britanic sau italian, vw a facut ceva bine la cursa asta. si culmea, nu a poluat deloc in cele cca 8 minute
    9 0
  • mircea
    @all
    Rezolvat, mulțumesc, îmi cer scuze românilor din închisori pentru greșeală.
    24 3
  • LEXMARK
    Eu zic sa mai asteptam verificarea rezultatelor ca poate ne trezim cu ceva trucari ale valorilor timpilor pe ici-colo ca de, legislatia are o mica lacuna si poate le permite...
    Baieti, va rog, mai slabiti-ne cu mincinosii planetei ca nu mai au gram de credibilitate...
    7 4
  • 20 de kilometri ???
    0 2
  • Loeb a fost sub 9 minute cu o mașină cu un motor termic, acum 5 ani
    Ca o mașină electrica spulbera recordul, când ai traseul intre 1400m pana pe la peste 4000 m, este o reușită, dar nu chiar așa de mare.
    Oricum odată cu noile tehnologii, depășirea unui record, are o alta rezonanta
    4 0
  • nu pot sterge... alta publicatie da al numar de km...
    2 0
  • mircea
    @demin
    "The track measures 12.42 miles (19.99 km) over 156 turns, climbing 4,720 ft (1,440 m) from the start at Mile 7 on Pikes Peak Highway, to the finish at 14,110 ft (4,300 m), on grades averaging 7.2%"
    7 0
  • mircea badea
    masina lui loeb avea 875 de cai si 875 de kg(comparata cu venom gt), deci a fost invinsa o masina mult mai puternica.
    3 3
  • @Mircea: :))
    "Orice jurnalist ii e teama de un articol penal"
    2 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru