Schimbări pregătite pentru programul Rabla: mașina casată trebuie să aibă ITP valabil

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Joi, 01.03.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ministerul Mediului propune ca mașinile casate să aibă ITP valabil pentru a fi acceptate în cadrul programului Rabla.

Programul Rabla va rămâne în mare parte similar cu cu cel de anul trecut, însă Ministerul Mediului a propus o serie de schimbărie.

Cea mai importantă dintre ele se referă la faptul că mașina casată trebuie să aibă Inspecția Tehnică Periodică (ITP) valabilă la momentul depunerii cererii de înscriere în programul Rabla sau la momentul depunerii dosarului de acceptare (în cazul firmelor).

"Acest criteriu a fost introdus pentru a se evidenția faptul că autovehiculul uzat casat în cadrul programului a circulat pe drumurile publice", justifică autoritățile introducerea noii reguli.

O altă modificare vizează doar persoanele juridice și spune că firmele care primesc finanțare în cadrul programului Rabla sunt obligate să înmatriculeze mașinile achiziționate pe numele beneficiarului. În caz contrar, autoritățile vor solicita returnararea sumelor de bani.

Pentru a intra în vigoare, aceste schimbări trebuie aprobate de Ministerul Mediului și publicate în Monitorul Oficial.

Oficialii Ministerului Mediului au anunțat anterior că ediția din acest an a programului Rabla ar putea începe peste circa două săptămâni, dacă întreaga documentație va fi finalizată până atunci. La fel ca anul trecut, prima de casare în programul Rabla Clasic va rămâne la 6.500 de lei (circa 1.400 de euro), iar mașina achiziționată trebuie să emită cel mult 130 de grame de dioxid de carbon pe kilometru.

În plus, programul Rabla Plus prevede că, la achiziționarea unei mașini electrice sau a unui cvadriciclu, statul va acorda un bonus în valoare de 45.000 de lei, echivalentul a aproape 10.000 de euro. În cazul achiziționării unei mașini plug-in hybrid (cu încărcare la priză) care emite cel mult 50 de grame de dioxid de carbon pe kilometru, bonusul acordat este de 20.000 de lei, adică circa 4.400 de euro.

Via Avocatnet

Comentarii (9)

  • Adica daca am o rabla care am tinut-o in parcare in fata blocului de 10 ani nu mai am voie sa o bag la programul vietii? Eu ce fac acum cu ea ... am blocat locul de parcare degeaba? Numa' de al dreacu si o mai tin inca 10 ani sa fete pisicile prin ea ca doar sunt proprietar de parcare ce pana mea...
    26 14
  • _|_ psd
    si anvelope vara/iarna noi ,km reali si service doar in reprezentanta si sa fi fost condusa doar de o batrana care mergea 1 data/saptamana cu ea la piata .. deci e adevarat, suntem condusi de o gasca de samsari!
    multa _|_
    23 10
  • roman sadea....vrei sa spui ca ai stat cu tabla aia 10 ani sa prinzi si tu un loc la programu' vietii! pana acuma ce dracu ai pazit? vremuri mai bune? sa-ti dea astia 100% din valoarea masinii?

    ce jarghine , numa' cu mana intinsa. Daca nu li se da se plang ca mor de foame, daca li se da e prea putin.

    bai calicilor, banii astia din taxele platite de ceilalti vin nu cad din cer...
    8 18
  • @eu @@eu Sunt destui care au rable pe strada. Si nu ma refer la vechituri. Ma refer la daune totale sau pe aproape sau ruginaturi din care efectiv nu mai poti recupera nimic. N-au profitat de vremurie cand puteau sa le dea la rabla si sa vanda tichetele, mai ales ca majoritatea indivizilor nu-si permiteau masini noi. Acum le pot da doar la fiare vechi.

    Si mai e o treaba: orice cetatean poate suna la primarie pentru ridicarea rablelor respective de pe strazi. Ocupa de pomana locuri de parcare, trotuare sau spatii verzi.
    16 3
  • Andrei
    Voi trebuie sa intelegeti faptul ca o masina cu itp-ul expirat nu are cum sa polueze, deoarece nu are voie sa circule. Din punctul meu de vedere este o lege corecta.
    18 6
  • Mai mult, locurile de parcare inchiriate de la ADP sunt conditionate de un ITP valabil.
    scopul programului Rabla e sau ar trebui sa fie scoaterea masinilor poluante din circulatie, nu a epavelor.
    21 3
  • rotila
    masina nu mai e noua si ma pregateam s-o dau la rabla. acuma ca sa fac itp trebuie sa bag 2-3 mii de lai in ea. mare prostie.
    6 6
  • Am incercat sa fiu sarcastic in idea in care sunt pline parcarile de astfel de masina. Am fost tentat sa cumpar un apartament comunist si mi se dadea ca "bonus" o epava de Dacie din anii 80 care era pastrata doar sa ocupe locul de parcare care venea la pachet cu apartamentul. Se pare ca am fost un pic cam subtil pentru multa lume :))
    4 1
  • Dar faptul ca apar in talon 8-10 ani de ITP pe teritoriul Romaniei si 3 proprietari (toti romani) de pe cartea autovehiculului nu e de ajuns pentru a evidenția faptul că autovehiculul uzat casat în cadrul programului a circulat pe drumurile publice"?????
    Legi de toata jena *&*&***&**&*****##*#*#*##*##....!!!!!
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru