Se îngroașă gluma: 85% dintre mașinile înmatriculate în primele 5 luni ale anului sunt second-hand

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Marti, 13.06.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Înmatriculările de mașini noi au crescut cu 23% în primele 5 luni ale anului, însă cele ale unităților second-hand s-au dublat. Astfel, 85% dintre mașinile înmatriculate în acest an sunt la mâna a doua.

Direcţia Regim Permise Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) a publicat raportul înmatriculărilor pentru luna mai, care evidențiază același trend periculos înregistrat imediat după eliminarea timbrului de mediu la 1 februarie.

Astfel, datele oficiale arată că în luna mai au fost înmatriculate 8.062 de mașini noi, în creștere cu 27% față de perioada similară a anului trecut. Încă o dată, Dacia nu reușește să țină pasul cu creșterea pieței, întrucât numărul de mașini înmatriculate a fost de 1.645, în creștere cu 9%. Astfel, cota de piață a celor de la Dacia a fost în luna mai de numai 20%, deși anterior deținea circa o treime din vânzările de mașini noi.

În schimb, Volkswagen a înmatriculat 1.023 de unități (+76%), iar Skoda s-a oprit la borna 755 după o creștere de 5%. Alte marci de volum cu creșteri spectaculoase au fost Ford (695 unități, +32%) și Renault (547 unități, +16%).

În total, în primele 5 luni ale anului, romanii au înmatriculat 36.978 de unități, în creștere cu 23% față de perioada ianuarie - mai 2016.

Explozia second-hand continuă

Pe lângă cele 8.000 de mașini noi, în luna mai au fost înmatriculate și 47.015 mașini second-hand, în creștere cu 105% față de mai 2016. Astfel, numărul total de mașini second-hand inatriculate în 2017 a ajns la 214.318 unități, cu 92% mai mult decât în 2016.

Cu alte cuvinte, din totalul de 251.296 de unități înmatriculate în primele 5 luni ale anului, 85% au fost mașini second-hand.

Via DRPCIV

Comentarii (32)

  • Si asta ar trebui sa ne surprinda cumva?
    15 0
  • Asta ati vrut, asta aveti.Am ajuns cosul de gunoi al Europei.
    16 11
  • nu mai dramatizati. masini noi sunt in crestere. masinile sh majoritatea nu sunt mai vechi de 10 ani.
    15 3
  • @sandu: asta nu inseamna ca sunt perlele Europei ! S-a inceput marea colectare de Diesel ? Caci avem aer prea curat...
    7 8
  • Se ingroasa gluma! Saracii sunt tot mai saraci,si nu-si permit o masina noua!
    17 3
  • Într-o țară normală, oamenii nu și-ar cumpăra atâtea SH-uri. Și nu e vorba doar de mașini. Uitați-vă câte haine și electrocasnice SH se vând la noi. Oricum, nu Occidentul e de vină pentru situația asta. Dar nu-i nimic, șmecherii noştri o duc bine! Bine că "proști da' mulți" e în creștere.
    12 2
  • Daca vreti sa aveti aer curat de respirat nu mai permiteti hotilor sa taie padurile....
    Traim in Romania avem salari mici...repet salari mici.....nu ne permitem ca nemti sa cumparam masini de zeci de mii de euro....ne intindem cat ne este plapuma...
    Eu unu daca am 12mii euro de o masina mai bunicica no sa iau Logan nou mai bine o masina straina second de 4-5-6 ani care e la toate capitolele mai buna ca o Dacie
    12 13
  • Soselele tarii sunt ''sufocate'' de numarul prea mare de masini datorita facilitatilor cumpararii de SH-uri.Accidentele de circulatie cu conducatori fara permise s-au inmultit! Unde se vrea sa ajunga debandada de pe sosele?
    9 1
  • ''Prostii'' de nemti cumpara marca Dacia din Romania,iar noi ''desteptii'' cumparam SH-urile lor! Vezi statisticile acestui an.
    15 1
  • costel
    mare smecherie!
    uite ca VW creste si pe nou. Normal, daca vind masini bune si fiabile, chiar daca sint mai scumpe decit troacele frantuzesti.
    Si nu plingeti pentru dacia, ca daca ar invata sa faca masini, poate, cine stie, ar cumpara si romanii.
    poate m-as baga si eu, asa, la o Dacie cu toate dotarile, ca sa car cartofi la tara, daca ar costa 3000, hai, 4000 de Euro, ca mai mult nu face nici Dusterul.
    si nu-mi veniti mie cu exportul - ca n-am vazut in Germania decit vreo doua Loganuri in trei luni.
    Sa si le ia Gosn si cu macrou ala pe toate, ca nu-I bai!
    3 19
  • la asa bobor asa alesi, e simplu. Si invers.

    chiar daca unora dintre noi nu le place troaca instutionalizata si mentalitatea retarda a alesilor, majoritatea decide. Si, cum o dovedesc si statisticile din articol, cu toate injuraturile ce isi au originea de la vulg, tot acesta din urma benefeciaza si se bucura de ratacirile debile ale oficilalilor.

    deci...injuram dar mancam


    @costel...long time no see u.

    Ce ziceai, ca n-ai vazut logan? Pai ce sa-i faci, e normal, in taberele de refugiati supa aia lunga se imparte "decat" din portbagajul unui RR Phantom n'asa?
    8 1
  • Costel
    @vianu
    nu-i cazul sa fii arogant.
    Poate oi fi vazut tu dacii prin Germania, poate prin landurile din est, cumparate de turci si polonezi imigranti, dar in Koln si in Wuppertal iti spun eu ca bate vintu.
    si nu, n-am nimic cu Dacia, doar ca, asa cum spuneam, n-au decit sa iasa de pe piata si sa dea faliment, atita timp cit fac roabe.

    pacat ca la privatizare Nastase a jucat cartea frantuza si o intors spatele VW. Daca lua VW Dacia, aveam acum masini OK, care s-ar fi si exportat.
    vorbesc de export in tari ca lumea, nu in franta si Burkina faso... ca si nea Nicu ajunsese de exporta vechea Dacie in tari mai acatarii..
    2 16
  • andrei
    Mi se pare complet normal sa pot cumpara ce masina doresc/pot. Cu atat mai mult cu cat veniturile sunt foarte mici.
    Daca toti am avea 2-3000 euro pe luna s-ar vinde mult mai multe masini noi.
    O masina sh poate sa aiba 5km sau 6 luni vechime, nu trebuie presupus ca automat are 15 ani vechime si 500000 km.
    De multe ori o masina rulata putin este mai buna decat una noua la pret similar.
    5 0
  • @Costel

    esti intr-o eroare generata de ignoranta.

    1. Economic, exporturile lu' nea Nicu prea-impuscatu' erau trocuri iar in lipsa acestora o marfa vanduta la pret de dumping (vezi definitia in manualul de economie). Acum, e vorba de profit. Personal nu ma intereseaza cine ce detine, important e ca niste neni au de munca.
    2. pretentiile legate de destinatia productiei Dacia. Vezi ca zeul tau vinde gros in China, iar flag-shipul concernului, ala cu 4 cerculetze in bot inregistrand cresteri tocmai pe aceasta piata. Despre ce vorbim?
    3. ce se mai aude cu TIFF? Anu' viitor, la deschidere, il invitati pe Salam? Intreb, sa pot evita "cel mai mare targ" din Romania in perioada respectiva.
    12 2
  • Costel
    @Vianu
    1. ce profit? ca profitul, daca o fi vreunul, se duce la macrou, nu in produse de calitate. ca au niste neni de munca, ce? sa ii tin pe banii mei?
    2. macar de-ar exporta ceva Dacia, fie si in China. alea citeva mii de roabe duse in Africa si in franta nu cintaresc nici cit Matizurile de se faceau la Craiova.

    3. nu-ti bate tu capul cu TIFF. meri la festivalurile alea faine de le aveti pe la Crevedia.
    just to let you know, clujenii n-or votat cu PSDu, ca voi, ca au cap!

    poate tot de aia nici nu-si cumpara dacii si troace frantuzesti, ci masini germane, mult mai ok, chiar la SH de-ar fi...
    incet, incet, se goleste Clujul si Ardealu de frantuzisme. ramaneti voi cu ele...
    3 18
  • @Costel,

    cum zici tu... asa, asa.
    10 2
  • Tembelus Rex
    @ Costelus tata cu tot respectul dar numai mentalitate de ardelean nu ai.....(am impresia ca esti acelasi care ridicai Ardealul in slavi si ponegreai celelalte regiuni ale ROMANIEI la testul cu passat-ul)...........

    Daca Franta este o tara de mana a doua, sau produsele frantuzesti sunt de cacao iti sugerez sa te duci la nanica ca e tarzior........beleste ochii .........

    Cea mai proasta gluma a verii - ca tu ii sustii pe muncitorii de la Dacia........uita-te in oglinda 10 minute si spune eu ii sustin pe muncitorii de la Dacia.....de unde vii bai nene????

    In Africa cea mult blamata de multi (un pamant al fagaduintei pentru China) sunt suficient de multe tari care nu permit importul masinilor mai vechi de 8 ani (opt ani)....se aude....8 ani....

    Faza ca omul vinde dacia veche sau cielo-ul care la slujit foarte bine pe un golf V nu tine .....dacia aia sau cielo ajung undeva la tara nu la fier vechi, nu in Bangladesh, nu in fundul Africii......la troacele importate se adauga si cele avute - CIRCUITUL TROACELOR IN NATURA - vva dati seama ca nu le duc proprietarii sa le dea la pret de fier vechi...pe 100 - 150 - 200 de lei, nici macar nu le dezmembreaza ci se vand in mediul rural (nu neaparat acolo).....

    Vom ajunge sa avem degeaba masini pentru ca nu vom mai puitea circula cu ele...... se va merge in pas de melc, bara la bara, atunci deja nu mai are sens sa mai ai masina......................
    15 2
  • @Costel,

    si eu traiesc in Germanaia, in München, de multi ani, si pot sa iti spun urmatoarele.
    1. In cartierul meu unde m patrat de locuinta costa 4000 de euro sunt mai multe Dacii.
    2. Evit romanii in genaral ca sunt multi aterizati pe aici, ca tine, care nu reusesc sa invete o boaba de germana, lucraza pe la vreun abator sau ceva de genul, isi iau ceva Audi la mana a treia si se simt foarte implititi si importanti. E o fabricuta in apropiere de mine unde lucreaza mai multi romanasi ca tine. Au CLS si A6 cumparate pe vreo 6-7 000 euro, doar ca sa epateze. La revizie, se imprumuta de bani, iar reparatiile/carpelile i le fac nea Costel' de la colt. Orice reparatie la o astfel de masina e cu 3 de 0.
    3. Nemtii care au bani nu simt nevoia sa epateze. Ii vezi cu bicicleta sau trotineta mergand la firma lor de milioane. Nu le e jena. Poate au chiar si o Dacie.
    4. Despre Dacia, se exporta din ROmania in toata Europa, inclusiv Germania, Franta, Anglia cu mare succes. Duterul, Loganul sau Sandero se produc pe 4 CONTINENTE... Asa de slabe sunt...
    14 1
  • AndreiRN
    Pai cele SH sunt mai bune decat cele noi.
    Asta e stiut de toti.
    Doar fuduli isi iau masina noua.
    Pana si femeile SH sunt mai bune.
    4 3
  • Costel
    @Tembelux Rex
    N-am spus vreodata ca franta e o tara de mina a doua. O fi, poate, de mina a doua la productia de posirci si sofisticarii de bucatarie unde se inchipuie mari (n-as da in viata mea o bere germana sau ceha pe cel mai cel vin de bordo).
    Strict on topic, la productia de masini sau orice tine de industrie, tehnologie, stiinta, inginerie, franta e o tara de mina a paispea. daca tie iti plac cutiile de conserve, n-ai decit. Enjoy! Be my guest!

    si tocmai pentru ca dacia reno produce conserve, de aia nu se vinde. daca ar invata sa faca masini, poate as cumpara si eu, asa cum am zis, un duster (inteleg ca acum au descoperit si frantujii cutia automata), daca ar fi la un pret corect, adica vreo 4 mii de euro.

    cine cumpara dacii sustine muncitorii de la Pitesti. de ce i-as sustine eu, daca nu produc decit jafuri de masini de ti-e si rusine sa te uiti la ele?
    din toti pretenarii mei de la Motoare, doar doi or avut dacie si isi blesteama si acum zilele ca or dat bani degeaba.
    iar mie imi ajunge troaca in care am facut scoala de soferi in 2000.
    dacie sa va luati voi daca va place!

    @Dan
    oameni mai necajiti is peste tot, asa ca or fi poate si unii de si-or luat Dacie si prin Munchen. N-am fost acolo si n-am vazut. Dar pe unde am stat eu in Germania, nici vorba de frantuzisme ieftine. Au totusi nemtii mindria lor :)

    m-as bucura ca dacia sa vinda si la export, asa cum spui, dar citeva sute sau mii de masini date la pret de dumping in Africa si in franta nu inseamna mare lucru. A, cind or ajunge frantujii sa faca masini care sa se exporte si in tari ca lumea, om mai vorbi...
    0 9
  • @Costelus, tata

    esti in plus....pret de dumping la Dacia? ai aflat prima data in viata ta de "pret de dumping" si acum iti iese porumbelu' din gura. Please, te rog io frumos, taci!

    In conditiile pietei concurentiale nu isi permite nimeni pierderi, nu masive si in nici un caz in piete in care oricum detii procente bune din ea incat sa nu fii nevoit sa aplici politici sinucigase. Nici in perioada ofensivei renault in Europa cu Dacia nu s-au aplicat preturi de dumping. Evident iti place sa distorsionezi o realitate a carui intelegere iti scapa, rezumandu-te la informatii pescuite de pe canale gen Paprika.

    despre capacitatea tehnologica a Frantei....iarasi bati campii.

    Pe scurt, te-am inteles, iti put francezii, acum mergi si te trateaza....
    7 0
  • @costelus
    poluezi....
    7 0
  • Costel
    @ vianu
    Nu cred ca te-am jignit cu ceva. stiam ca sintem intr-o tara libera si ca nimeni nu "polueaza" daca isi spune parerea.

    in primul rind, nu-mi "put francezii". Ei put si singuri, in mod obiectiv, indiferent ca ii baga sau nu cineva in seama. din partea mea, cumparati tehnologie frantuza, daca aveti incredere. sau uitati-va la filme frantuzesti, sau ascultati "muzica" frantuza, sau invingeti-va scirba si incercati sa invatati doua cuvinte in frantuza...
    Eu unu n-as cumpara o guma de mestecat facuta acolo.. tehnologia si franta - baba si mitraliera...

    In al doilea rind, despre dacia: iarasi esti in eroare. nu am nimic impotriva sa dea la oameni de munca, atita timp cit nu emit pretentii sa le cumparam noi rebuturile si le vind prin Africa.
    1 8
  • @Costel, si cu asta inchei....

    1. nimeni nu iti impune achizitia de Dacia
    2. tocmai pentru ca suntem intro societate libera am dreptul la alegere fara sa fiu "sfatuit" in termeni de " ïnvinge-ti scarba". Ca fapt divers nu am masina frantuzeasca dar asta nu e treaba ta.
    3. daca cultura franceza te deranjeaza poate e mai bine sa-ti gasesti spatiul de refulare in alta parte....lasa povestile ca nu iti put francezii. Fraticule, tu iti contesti cuvintele scrise la o secunda distanta? Ce e asta, bambilici?
    4. ai avut un inceput extrem de abrupt, extremist, asuma-ti shuturile in fund (oricum ai fost mai mult offtopic) si nu te mai victimiza.
    5. stai in Germania? foarte frumos, felicitari! Ramai acolo. Bucura-te de masina ta daca o ai, mergi la intalnirile skin-head, mergi in pas de gasca dar scuteste-ma de ineptii.

    PS. cu modul asta de exprimare nu cred ca iti vei gasi prea multi adepti.
    3 1
  • Costel
    Nu stiu de ce te-ai aprins asa.
    O sa o iau si eu step by step:
    1. taxa de timbru, mediu, etc, n-or facut decit sa impuna oamenilor achizitia de dacii. oamenii s-or gindit: mult prea scumpe, prea slabe. s-or cautat alte variante. acum, ca se poate cumpara fara restrictii, oamenii or profitat sa-si ia masini, nu cazane. e simplu. dacia pierde ca nu stie sa faca masini. e un fapt obiectiv. nu trebuie sa ma acuzi pe mine.
    2. din fericire, avem dreptul la alegere si exprimare. ma bucur ca ti-ai folosit dreptul de a alege si ca, spre binele tau, ai stiut sa te feresti de masina frantuza.
    3. "cultura" frantuza? LOL! :))) asta e la fel ca "victorii militare franceze". No offence! Just LOL! :)))
    4 si 5. nu stiu ce vrei sa spui prin "inceput abrupt" si nici prin victimizare. Am fost in Germania de mai multe ori, dar stau si sint din Cluj. Nu am nimic de-a face cu skin-heads, ci cu oameni faini, cu plete si (multi din ei) cu barba, la care le place rock-ul de calitate si masinile bune. Si tie ti-ar placea mult sa vii pe la noi, la Motoare, sa asculti muzica buna. Ai avea cu cine povesti, si ti-ar placea de numa'!
    Noi te asteptam cu tot dragul!
    0 6
  • Adica decat sa imi iau dacie mai bine ma duc in Germania si imi iau un Biemvieu cu maxim 100k KM care e mai sigur si mai bun ca o dacie.
    Eu asta o sa fac!!
    1 2
  • TembeluS Rex
    @Costel

    Doar 3 nume iti zic....... TGV, Michelin si Centre Spatial Guyanais........restul te las sa le descoperi tu ......sa vezi in ce domenii exceleaza, cati milionari sunt in Franta, sectoare in care sunt lideri etc..........da-i bataie cu bere buna si slana, pita si pastrama la Motoare. Sa ai pofta! Sa te bucuri de volkswagenul tau!
    Somn usor!
    5 0
  • Costel
    @ Tembelux Rex

    Da vad ca ai cautat mult pe google sa afli 3 nume. Si?
    Ar trebui sa ma simt emotionat?
    Nu zic ca or fi si lideri pe la gastronomie, ca doar brinza mai imputita ca a lor nu face nimeni.

    Te rog sa nu mai faci caz de TGV, ca ICE-ul nemtesc il intrece de zece ori ca si tehnologie. iar gumele Michelin sunt zero barat fata de Continental! Dar stii si singur asta!
    Asa ca lasa-i pe frantuji sa fie lideri la sectoare si plantoane, ca nimeni nu salta manurile in sus si steagul alb mai repede ca ei!
    0 6
  • TembeluS Rex
    @Costel.......e clar............. fii pe pace......

    PS Sunteti multi cu aceeasi gandire ca a ta acolo la Motoare?
    4 1
  • Costel
    @ Tembelush

    Nu e nevoie sa fii ironic. daca tie iti plac frantujii, ce sa spun? nimeni nu-i perfect!
    Da pentru asta tot te-astept cu drag pe la Cluj cind ai drum.
    Numa sa nu-mi ceri sa-ti punem ca si muzica trupa Holiday sau Mireil Matieu ;)
    1 5
  • incercand sa-l citesc pe costelus am avut revelatia insuccesului romaniei. daca la altii ce-i saraci cu duhul cam stau in banca lor si-si vad linistiti de fericirea lor, la noi au opinie proprie si bineinteles intotdeauna au dreptate, ultimii 50 de ani de istorie sunt cea mai buna demonstratie a capacitatii distructive a prostului cu idei foarte putine si extrem de fixe...
    2 0
  • Doi " costelusi " de cluj se duceau la bucuresti. Au luat personalul. Drum foarte lung. Au stat ei , asa cam o ora, fara sa spuna nimic. Apoi , unul zice ca ar trebui sa spuna niste ghicitori, ca sa nu se plictiseasca. Zice unul : ce este neagra, are 4 piciore si face miau?" Celalalt incepe sa se gandeasca. Si s-a tot gandit.......fara sa scoata un cuvant. Cand au trecut de Chitala, ganditorul zice: stiu ce este. Este pisica. Celalt il intreaba de unde stie. Raspunsul vine cu un pic de intarziere : de la Predeal.
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru