Peste 2.000 de mașini noi înmatriculate nu au apărut în statisticile DGCPI

de Silvian Irimia
Luni, 15.01.2024
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
În rapoartele pe luna decembrie 2023 nu au apărut peste 2.000 de mașini noi înmatriculate în rapoartele DGCPI (fostul DRPCIV). După o revizuire fără explicații, numărul corect de mașini a apărut într-un al doilea raport.

DGCPI (Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări) a făcut o mare greșeală cu privință la datele lunii decembrie din 2023. Nu mai puțin de 2.000 de mașini nu au apărut în raportul celor de la DGCPi (fost DRPCIV). Abia în al doilea raport greșelile au fost corectate.

Pe 3 ianuarie 2023, DGCPI a lansat raportul anual privind înmatriculările de mașini pentru luna decembrie, arătând că doar 9.250 de autoturisme noi au fost înregistrate în România. Acest număr reprezenta o scădere mare de 25,63% față de aceeași perioadă a anului anterior.

Însă, surpriza a fost cu atât mai mare când, fără explicații oficiale, DGCPI a decis să revizuiască datele pe 10 ianuarie. Rezultatul? Numărul înmatriculărilor a sărit brusc la 11.373, redând o perspectivă cu totul diferită asupra pieței auto din decembrie.

Efectele acestei erori au fost resimțite pe tot parcursul anului 2023. În locul celor 142.488 de mașini raportate inițial, au fost, de fapt, 144.611 unități înmatriculate.

Creșterea anuală s-a modificat, ajungând la 11,81% față de 10,17%, așa cum se estima inițial.

Impactul neregulilor a atins și clasamentul mărcilor auto. Dacia, liderul înmatriculărilor, a avut cu 664 de unități mai mult vândute, iar Renault și Toyota au înregistrat ajustări similare.

În același timp, eroarea din raportarea DGCPI a creat o dilemă pentru toți cei implicați în această industrie. Importatorii, dealerii și asociațiile precum ACAROM și APIA au fost nevoiți să-și revizuiască planurile, iar impactul a atins chiar și Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), influențând analizele internaționale.

Comentarii (1)

  • Asa e cand sarmalele si salata de boef nu s-au asezat inca iar urechile inca iti tiuie de la artificiile si petardele din noaptea de revelion. Ce i-a scarpinat sa dea un raport incomplet in data de 3 ianuarie!? Nici departamentele financiar-contabile din marile corporatii nu dau rezultatele lunii precedente dupa o zi de munca.
    Niste amatori!
    7 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru