Un nou producător de maşini în România? Fiat, interesată să asambleze modelul militar Jeep J8 la Uzina Mecanică Bucureşti

de Daniel Popescu
Marti, 24.05.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Fiat este interesată să asambleze vehiculul militar Jeep J8 la Uzina Mecanică din Bucureşti. Negocierile sunt în stadiu preliminar, însă oficialii romani sunt încrezători că vor obţine contractul.

Grupul Fiat-Chrysler a anunţat că este interesat să-şi extindă în România unităţile de asamblare pentru divizia de vehicule militare pe care le dezvoltă sub brandul Jeep.

Constructorul italo-american a început negocierile pentru semnarea unui parteneriat cu Uzina Mecanică din Bucureşti pentru asamblarea vehiculului militar Jeep J8. Reprezentanţii Fiat s-au întâlnit marţi cu oficialii companiei bucureştene, dar şi cu membri ai Companiei Naţionale Romarm. Pentru moment, Fiat nu a oferit informaţii despre stadiul discuţiilor, însă Toader Ulise, directorul Uzinei Mecanice Bucureşti, este încrezător că Jeep J8 poate fi asamblat în România.

"Suntem la primul pas al discuţiilor.  Această maşină poate să fie în dotarea oricăror forţe. Aici avem personal specializat şi amplasarea favorabilă. Vrem să căutăm cât mai multe colaborări cu parteneri cât mai puternici în domeniu", a precizat Ulise.

Urmareste Automarket
În schimb, oficialii Romarm afirmă că parteneriatul de asamblare a vehicului J8 se poate extinde ulterior pentru a include şi producţia propriu-zisă a unor componente.

Jeep J8 este un vehicul militar construit pe aceeaşi platformă ca şi Jeep Wrangler.

În prezent, Jeep J8 este asamblat în Egipt şi Israel, însă Fiat are nevoie de o creştere a producţiei ca urmare a faptului că a fost selectat recent ca înlocuitor al modelelor Toyota Tacoma, Toyota Hilux şi Mitsubishi Triton în dotarea forţelor speciale americane. 

Uzina Mecanică Bucureşti are în prezent doar 270 de angajaţi şi lucrează la numai 10% din capacitate, având contracte cu produse din industriile navală, aeriană şi petrolieră. În trecut, compania s-a ocupat cu producţia de vehicule militare, iar aici au fost realizate peste 1.100 de tancuri.

Via Economica

Comentarii (21)

  • Tembelus Rex
    Suna a boicot......nu neg realizarile, importanta sau calitatea Jeep....dar sa renunti la numele alea grele care si-au dovedit rezistenta ca versiuni civile (ma intreb, cum or fi alea militare?) e o treaba........poate ar fi cazul (cum aminteam si prin alte articole) sa protestam si noi prin lipsa de achizitii de la anumiti producatori/ anumite natii din UE care ne impun politici economice demente si cretine.............
    21 17
  • e vb de armata Americana, nu de cascadorii rasului UE.

    cum isi permit americanii astia sa renunte la niste modele japoneze in favoarea unei firme americane nu stiu...

    madalescu ai legatura
    18 31
  • @ Tembelus Rex
    Jeep Wrangler este mai capabil in off-road decat modelele Toyota si Mitsubishi...si inca ceva Armata SUA chiar are Departamente de Testare a echipamentelor miliatre nu ca in Romanica unde au fost trimisi soldatii la razboi cu ARO de strada de-i cadeau portierele si nu pornea dimineata.

    Bine ar mai fi sa se produca si sa se achizitioneze cat mai multe echipamente militare in Romania pentru ca suntem in epoca de piatra inca...romanii traiesc din legende cu echipamentele armatei, de fapt nu au nici de unele is vai de capul lor, ca dobitocii de politicieni zic ca suntem in NATO si nu ne trebuie armata...


    abia asept sa se inlocuiasca flintele Kalhasnikov care sunt in dotarea traficantilor de droguri din america de sud, a razvratitilor din africa, a teroristilor musulmani si a armatei romane...vreau sa vad si eu in secolul in care traim armament puternic, precis si cu cu luneta in p**a mea ca nu suntem in 1877 la Razboiul de Independenta sa ne bucuram ca pleaca glontu pe teava la intimidare, astia elimina tinte la 2 km si soldatul roman trage imprastiat la deruta de starnim rasul...
    52 5
  • Razboiul...este si asta o afacere, nu?
    21 1
  • Nu va ambalati, nu se va monta nimic, Uzina Mecanica nu este capabila sa monteze asa ceva, desi mi-as dori.
    Este o alta stire trompeta aruncata in vant!
    4 6
  • @tembelus, jeep a fost de la inceput, un vehicol militar.Dupa razboi, cererile au fost atat de mari, incat au trebuit sa le faca si pt. civili!
    23 3
  • Tembelus Rex
    Kotegaeshi si ceilalti de mai sus......stiu suficient de bine evolutia Jeep, inclusiv cum a aparut, cum s-au inspirat alte firme de renume din conceptul respectiv etc, etc......astea sunt lucruri de baza cand esti pasionat auto, nu am 10 ani sa ma uit la o masina pana unde este inscriptionat vitezometrul....si nu sunt nici spalat pe creier sa sustin suprematia unei natii in domeniul auto......toti au modele reusite sau mai putin reusite, unele cu defecte inca din stadiul de proiect......stiu si despre wrangler ce poate in teren....e taticul lor....dar nu e singurul asta e ideea....exista corespondenti si la alte firme concurente (nu Hilux si Triton - astea sunt alt segment, alte caracteristici, etc)

    Am investit milioane in reviste si cataloage auto (cand inca mai apareau in Romania) si sute de ore, poate mii citind in domeniul asta ....asta nu inseamna ca sunt omniscient....nici pe departe.....informatia este enorm de multa, iti trebuie timp, starea necesara etc, etc. MAI AM FOARTE MULTE DE INVATAT.

    cat despre dotarile armatei romane......mi se rupe.....pe ei ii intereseaza in primul rand salariile, pensiile speciile, privilegiile - gen iesit la pensie cu mult inaintea "fraierilor" celorlalti....norma de hrana (de parca un medic sau un profesor nu mananca si ei zilnic) etc, etc, nu mai continui ca iscam polemici si voi fi considerat frustrat , eventual mi se va raspunde ca de ce nu lucrez si eu in armata daca e asa bine...nu asta e raspunsul........
    20 1
  • andi77
    O aiureala.Ei vor asambla aici doar daca armata romana comanda suficiente masini care sa justifice un eventual deranj.Nu vor asambla aici pentru alti clienti externi si cu atat mai putin pentru americani.
    5 5
  • In primul rand, legat de vehiculele pe care Jeep-ul urmeaza sa le inlocuiasca in dotarea US Army, trebuie spus ca nici unul dintre ele nu este vehicul militar propriu-zis, ci sunt niste autoutiltare utilizate de armata. Triton este un L200, Iar Tacoma un un Hillux un pic mai mare. . Americanii utilizeaza in teatrele de operatiuni vehicule blindate mult mai grele decat jeepuletul asta. Acum cat de bine merge Wrangler in teren accidentat comparativ cu o autoutiliatra, e greu de spus. Eu stiu ca Hillux a fost una dintre cele mai fiabile masini din lume. Si apropo de colegul anonim de mai spus care se lamenta ca armata romana folosesti AKM asemeni trupelor de gherila, ei bine si armata america foloseste Hillux asemeni Statului Islamic. AKM -ul se foloseste pentru ca este o arma extrem de fiabila, nu necesita un nivel de pregatire foarte ridicat si nici cine stie ce intretinere. Iar despre "flintele" rusesti pana si americanii vorbesc la superlativ.
    9 5
  • @mishazaitev
    da vorbesc la superlativ in documentare unde iese tot timpul pe locul 3, dar armata americana foloseste cu totul alte scule foarte precise, dotate cu lunete, aruncatoare, infrarosu, lanterne , iar pustile lunetistilor americani te curata de la 2 km prin zid de beton...in timp ce dragonov trage incrucisat si are un recul de-ti zboara umarul....

    vezi ca sunt filmulete pe net cu soldatii romani si americani la trageri, unde fac schimb de armament, cand trag americanii cu armele noastre rad, plang, injura si se crucesc in acelasi timp...romanii doar injura de mama focului ca nu nimeresc tintele...era numita stirea respectiva Dorel din Armata Romana daca nu ma insel.

    ...cand ma uit la soldatul roman sincer ma apuca tristetea si sper ca intr-o zi cineva va fi destul de integru ca din putinul pe care il are tara asta, sa echipeze soldatul roman din cap pana in picioare cu echipamente de ultima generatie, dupa care sa continue cu tancuri, rachete, avioane, drone etc....dar la noi: pusti nu, haine nu, masini nu, avioane nu, NIMIK nu avem cum trebuie...doar avem convingerea ca AKM-ul e cea mai tare arma din lume...
    16 1
  • @mishazaitev, tuai tras vreodata cu PSL din dotarea armatei romane? Dacanu, te sfatuiesc sa o faci, iar dupa aceea sa ne spui cum e treaba cu umarul. Este o pusca semiautomata cu luneta veche, dar care inca este foarte eficienta. Poti sa o scoti si din noroi, si inca functioneaza perfect.Incearca asa ceva si cuuna americana. Nu vreau sa ridic in slavi armamentul nostru, dar totusi, incearca safii obiectiv. Apropos,ai facut armata?
    9 11
  • @kote-ţărnășteanu
    Se scrie "vehicul militar" , nu "vehicol militar" (la 24.05.2016, 21:44).

    PS:nu uita sa-mi dai 10 voturi negative in urmatoarele 30 de secunde.
    9 6
  • @@mishazaitev

    Amice, ai auzit de Bazu Cantacuzino? A fost un pilot roman legendar, din pacate dat usor uitarii, ca multi alti romani viteji ignorati de o istoriografie mult prea dornica de clisee! Ei bine, dupa 23 August 1944, eroul despre care-ti vorbeam a avut misiunea de a-l transporta un Italia pe un colonel american care fusese doborat in Romania si facut prizonier. In vederea efectuarii transportului s-a folosit un Me 109 G cu rezervoare de combustibil suplimentare. Zborul a decurs bine, iar dupa aterizare un ofiter de aviatie american l-a rugat pe omul nostru sa-i imprumute avionul pentru a vedea cum functioneaza arma care le-a facut zile fripte pilotilor de bombardiere americani. Ei bine, ce sa vezi? Americanul a decolat, a apreciat calitatile Me-ului, insa la aterizare, fiind obisnuit cu trenul de aterizare extrem se solid al avioanelor americane, a dat cu el in asa hal de pamant de i-a rupt trenul de aterizare. Ai sa te intrebi care-i legatura cu subiectul. Are. Pentru ca pe mine ma intereseaza prea putin de ce rad americanii si cate pusti ai folosit tu in jocurile pe calculator. Eu pot sa-ti spun ca am tras cu ambele arme, si cu PSL si cu AKM si nu am intampinat nici pe departe problemele descrise de tine. Nu spun ca armata romana este dotata impecabil, Doamne fereste! Cu achizitiile sh din ultima vreme, nici nu are cum sa fie! Spun doar ca, raportat la perioada la care au fost concepute si la modul in care inca mai functioneaza, cele doua arme isi fac bine treaba.

    Legat de ce folosesc americanii si ce arme rusesti lauda ei, eu nu ma refeream la AK 47. Pentru ca, vezi tu, rusii nu mai folosesc AK 47 cam demultisor, iar americanii lauda armele rusesti de ultima generatie si, culmea, isi mai doteaza si fortele de politie cu ele. Iti atrag atentia insa ca marea majoritatea a incidentelor de tragere care au aparut la AKM, s-au intamplat dupa trecerea la calibrul NATO. Arma de calibrul 7,62 tragea impecabil, nu se bloca si era destul de precisa. Prin comparatie, ca tot suntem pe un site auto, nici Oltictul nu a mai mers bine cand nea Nicu' a vrut sa-l faca din piese de Dacie.

    In alta ordine de idei, te asigur ca replica data colegului Kotegaeshi, este pe deplin neavenita. In limba romana, se scrie la inceput de fraza cu majuscula si se foloseste virgula. Frazele tale sunt o insiruire de cuvinte si este extrem de greu sa vezi cand incep si cand se termina pentru ca nici puncte nu prea stii sa pui. Prin urmare, chiar nu esti in postura de a da lectii de exprimare si de scriere.

    In rest, felicitari pentru intentiile bune. Si eu imi doresc ca armata romana sa fie extrem de bine echipata. Am inteles ca la Cugir se lucreaza la o pusca de asalt 100% romaneasca. Sa dea Domnul sa fie un succes!
    3 8
  • @mishazaitev
    mai lasa-ne bre de cand faceai tu armata in '75 la cules porumbu' si te-au indoctrinat ofiterii cu 4 clase ai republicii socialiste romanica...

    acum e 2016, Armata Romana trebuie sa aiba Departament de inzestrare, care sa cumpere tot ce au mai bun nemtii, tot ce au mai bun rusii, tot ce au mai bun americanii, tot ce au mai bun israelienii, tot ce au mai bun japonezii....le aduci la Cugir, le testezi, le dezmembrezi, le studiezi si faci pentru soldatul roman cea mai puternica si mai precisa arma de asalt fara sa reinventezi roata, care sa arate ca o arma de asalt a secolului 21 cu luneta, lanterna, infrarosu, lansatoare tot ce trebuie sa-i dai incredere soldatului roman.

    Bine ca trebuie bine completat cu ce-i mai trebuie infanteristului, mitraliere, pusti cu raza lunga si foarte precise pentru lunetisti, arme tip Javeline cu care sa poata distruge tancuri, mitraliere, obuziere, etc...da la nivelul lui 2016 nu la nivelul 1965

    faci cumva si le dai si cele mai evoluate casti de protectie si veste antiglont, imbunatattesti telecomunicatiile si deja moralul soldatului roman creste puternic - dupa cum am vazut in Vietnam, Afganistan si Irak, o TARA capabila sa duca lupte de gherila, sa hartuiasca inamicul NU POATE FI CUCERITA.

    Apoi treci la Auto Militare, Tancuri, Rachete, Avioane, Drone etc.
    12 3
  • Tembelus Rex
    Cu riscul de a lua 100 de voturi negative ma repet........mi se falfaie de armata romana.......nu ma bag pe clisee de genul burtosi, generali facuti la apelul de seara, curvari, spagute pentru a prinde misiuni pe afara - mai schimbam si noi masinuta, mai luam o garsoniera la baiat sau fata in Bucuresti, ca na a ajuns la varsta studentiei si sa nu plateasca chirie sau camin etc, etc.....evident mi se va urla ESTI UN FRUSTRAT.........Foarte Posibil.........nu am facut armata ca nu am mai avut cand, am trecut dintr-o facultate in alta si cand sa fac si eu 6 luni de armata (termen redus) a fost scoasa obligativitatea...........Nu consider ca ma facea mai barbat decat sunt sa fim seriosi :).....In fine ideea ar fi ca dotari lipsesc din multe sectoare (sa amintesc de sistemul sanitar, de invatamantetc, etc? - asta ca sa raman in domeniul bugetar)........sa amintim de speranta de viata in Romania, locul unu la TBC, penultimul loc la infrastructura din UE, politici tembele emigrationiste/imigrationiste, fiscalitate de rahat, concepte economice din dosul Africii, piata imobiliara de rahat pentru noile generatii care vor o locuinta, locuri de munca uuuuu-ciu-ciu-ciu-ciuuuuuuuuuu, by the way cam ce garantie au blocurile facute de Ceausescu ......in sensul ca, cat vor rezista ....banuiesc ca nu vor dainui o mie de ani.......cine la darama si face altele in locul lor, cu ce bani.., sa mai amintim de problemele de mediu....ne preocupa protectia mediului, dar padurile se taie intr-o veselie....deci iata dragilor cate si cate probleme....asta e chiar ultima vis-a-vis de dotari ....oricum pana ne dezmeticim noi, ne vor ingenunchia ceilalti........
    11 1
  • @anonimul habarnist

    Amice eu n-am facut armata in '75, dar cum insulta la tine tine loc de argument n-ai decat sa crezi ce vrei. Ti-am mai spus, diferenta intre tine si altii este aia ca tu ai tras cu pusca doar la televizor. Era vorba conform careia la fotbal si la agricultura se pricepe toata lumea. Daca s-ar fi avut in vedere toti cei care-si dau cu parerea despre armament fara sa fi tinut un minut o arma in mana, s-ar fi spus ca toata lumea se pricepe la fotbal si la inzestrare.

    Apropo de limba romana si de paiele din ochii altora pe care nu le vezi de parii din ochii tai, unde ai invata ca "Tancuri", "Rachete" si "Drone" se scriu cu litera majuscula?
    5 10
  • @kote-tarnesteanu, ai dreptate. Corect este vehicul si nu vehicol. Greseala mea. Nu toti sunt atat de perfecti ca tine. Tine-o tot asa. Tara, viitor de aur are!
    2 3
  • Tembelus, nici nu stii cata dreptate ai. O singura constatare : nu ne vor ingenunche altii. Deja am ingenunchiat singuri. Totusi , ne-au ajutat si europenii, mai mult sau mai putin. Ca un termen de comparatie(cam tampit) : care-i mai bun ? Un mar romanesc sau unul din EU ? ..... Dar noi am ales merele mari si frumoase, fara gust.Si acoperite cu ceara.
    5 2
  • @@anonimul model de educatie si gandire economica

    Amice, in fata complimentelor tale, nu-mi ramane decat sa urmez calea colegului aikidoka si sa-ti spun s-o tii tot asa! Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita. La fel si incercarea de a intra intr-un dialog civilizat.
    1 0
  • @misha, domo arigato.....
    0 0
  • Jeep a fost la inceputuri GP ( general purpose) iar ce fac Italienii acum nu mai are nicio legatura cu inceputurile brandului. Pe ce au pus fiat mina au transformation, redus si schimbat calitatea incit fiabilitatea si durata de viata este redusa , Este de notorietate calitatea redusa a materialelor folosite si mai ales a ruginei care apare la un vehicol doar de citiva ani vechime
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru