Avancronică F1 Belgia - A venit rândul lui Raikkonen?

de Daniel Popescu
Joi, 30.08.2012
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Marea întrebare care planează asupra cursei de la Spa-Francorchamps este dacă Kimi Raikkonen va obţine prima victorie din acest sezon graţie unui monopost Lotus echipat cu noul sistem DDRS.

La Spa mă simt ca acasă. Pentru mine este în mod evident circuitul numărul 1 în lume. Este incredibil că întotdeauna am parte de momente speciale aici.

Michael Schumacher
Pilot Mercedes AMG
Fanii Formulei 1 au avut de îndurat cinci săptămâni de pauză, însă vor fi răsplătiţi pe măsură în următoarele trei luni, întrucât ultimele nouă curse ale sezonului vor avea loc într-un interval de numai 13 săptămâni.

Iar revenirea din vacanţă nu se putea face mai bine decât cu o dublă formată din două dintre cele mai rapide, istorice şi faimoase circuite din calendarul competiţional: Spa-Francorchamps şi Monza. Înaintea Marelui Premiu al Belgiei de la sfârşitul acestei săptămâni există însă numeroase semne de întrebare la care fanii Formulei 1 speră să afle răspunsul cât mai repede.

CINE PARIAZĂ PE RAIKKONEN?

Fernando Alonso soseşte la Spa-Francorchamps în postura de lider detaşat al clasamentului general, însă spaniolul nu a obţinut nicio victorie pe acest circuit, iar întreaga atenţie se concentrează asupra rivalilor de la Lotus. Echipa de la Enstone este una dintre revelaţiile sezonului şi se pregăteşte intens pentru debutul noului sistem Double Drag Reduction System (DDRS), care permite o creştere de 5-10 km/h în curse pe liniile drepte pe care nu este utilizat clasicul sistem DRS.

Am numai amintiri plăcute de la Spa şi este grozav să concurez aici. Nu poţi obţine un astfel de feeling pe niciun alt circuit.

Kimi Raikkonen
Pilot Lotus
În plus, Raikkonen are la activ nu mai puţin de patru victorii obţinute la Spa-Francorchamps într-un interval de numai cinci ani, astfel că finlandezul este considerat unul dintre favoriţi. Pe lângă Raikkonen, Alonso va trebui însă să-i ţină în frâu şi pe cei de la McLaren, care par într-o revenire de forma după victoria lui Lewis Hamilton de la Hungaroring, dar şi pe cei de la Red Bull Racing, care pot scoate oricând din jobenul lui Adrian Newey o nouă performanţă majoră.

Un alt rezultat pozitiv este aşteptat din partea septuplului campion mondial Michael Schumacher, care va aniversa la Spa-Francorchamps cursa cu numărul 300 în Formula 1.

CIRCUITUL DE LA SPA-FRANCORCHAMPS

Circuitul belgian este în topul preferinţelor piloţilor pe bună dreptate: virajul Eau Rouge îţi produce un gol în stomac de fiecare dată când îl abordezi, iar primul şi al doilea sector sunt de mare viteză, oferind o perspectivă unică de pilotaj prin pădurea Ardeni.

Al doilea sector este mai lent, un lucru apreciat de echipele care nu beneficiază de o viteză de top ridicată, aşa cum este de exemplu cazul celor de la Red Bull Racing şi, în general, a echipelor care utilizează motoare Renault. La fel ca anul trecut, sistemul DRS va fi interzis în antrenamente şi calificări în virajul Eau Rouge din motive de siguranţă, iar în cursa va putea fi folosit pe linia dreaptă care uneşte virajele patru şi cinci.

TUR VIRTUAL LA SPA-FRANCORCHAMPS

DATE GENERALE CIRCUIT

Lungime tur 7.004 km
Numar tururi 44
Distanta totala 308.052 km

STRATEGIILE PENTRU PNEURI

Pirelli va furniza în Belgia pneuri medium şi hard, cele mai dure compoziţii pe care le are în gamă. Decizia a fost luată pentru a permite piloţilor să forţeze la maxim limitele monoposturilor fără să se teamă de o degradare timpurie a cauciucurilor. Totuşi, numărul intrărilor la boxe este dificil de anticipat, iar situaţia ar putea fi complicată de vreme, ştiut fiind faptul că ploaia îşi poate face oricând apariţia în Munţii Ardeni chiar şi pentru perioade scurte de timp.

INFORMAŢII METEO

Urmareste Automarket
Primele informaţii meteo sugerează că ploaia va ocoli în acest an Marele Premiu al Belgiei. Prima sesiune de antrenamente de vineri dimineaţă ar putea fi afectată de o ploaie slabă, însă ulterior vremea se va îmbunătăţi pe parcursul weekendului. Sâmbătă cerul va fi parţial acoperit de nori, iar duminică există unele şanse de ploaie, însă nu şi în timpul cursei. În acest context, principala problemă va fi reprezentată de temperaturile scăzute, întrucât la orele prânzului vor fi doar 14-15 grade vineri şi sâmbăta şi uşor mai cald în ziua cursei.

REZULTATE ÎN ULTIMELE CINCI EDIŢII

Ferrari, McLaren şi Red Bull şi-au împărţit victoriile în ultimele cinci ediţii ale Marelui Premiu al Belgiei:

Sezon Castigator
2011 Sebastian Vettel (Red Bull)
2010 Lewis Hamilton (McLaren)
2009 Kimi Raikkonen (Ferrari)
2008 Felipe Massa (Ferrari)
2007 Kimi Raikkonen (Ferrari)

STATISTICI PENTRU MARELE PREMIU AL BELGIEI

- Dacă va termina cursa în puncte, Alonso va egala recordul lui Michael Schumacher de 24 de curse consecutive în care a punctat;

- Schumacher a câştigat de şase ori cursa de la Spa-Francorchamps, acesta fiind de asemenea circuitul pe care a debutat şi a obţinut prima victorie din carieră;

- Ferrari şi McLaren au fost singurele echipe care au câştigat la Spa intre 1999-2010;

- În ultimele 10 curse, de numai patru ori pilotul care a plecat din pole position a câştigat cursa, însă în şapte ocazii învingătorul a plecat de pe prima linie a grilei de start;

- Safety Car-ul a intrat pe circuit în şase dintre ultimele 10 curse;

- Alonso nu a câştigat niciodată la Spa şi a obţinut doar două podiumuri.

De asemenea, spaniolul nu a plecat niciodată din prima linie a grilei de start la Spa-Francorchamps.

PROGRAM

Marele Premiu al Belgiei se va desfăşura după următorul program, conform fusului orar al României:

Eveniment Ziua Ora Transmisii TV
Antrenamente 1 vineri, 31 august 11:00 DigiSport 1
Antrenamente 2 vineri, 31 august 15:00 DigiSport 2
Antrenamente 3 sambata, 1 septembrie 12:00 DigiSport 1
Calificari sambata, 1 septembrie 15:00 DigiSport 1
Cursa duminica, 2 septembrie 15:00 DigiSport 1

Comentarii (12)

  • vilmos2k
    GO KIMI!!!
    23 6
  • Castigatorii ultimelor 10 curse de la Spa:

    2011 Sebastian Vettel - Red Bull-Renault *
    2010 Lewis Hamilton - McLaren-Mercedes
    2009 Kimi Räikkönen – Ferrari
    2008 Felipe Massa – Ferrari
    2007 Kimi Räikkönen – Ferrari *
    2005 Kimi Räikkönen – McLaren-Mercedes
    2004 Kimi Räikkönen – McLaren-Mercedes
    2002 Michael Schumacher – Ferrari *
    2001 Michael Schumacher – Ferrari
    2000 Mika Hakkinen -- McLaren-Mercedes
    18 0
  • And the winner is......Kimi Raikkonen!!!! I really hope so!!!! GO KIMI!!!
    16 6
  • seby9626
    Spa-Francorchamps ,unul din cele mai frumoase circuite de formula1,ar fi frumoasa o batalie intre kimi si alonso pe ploaie.
    16 0
  • Go Kimi !!!
    17 1
  • Go Kimi!
    15 1
  • vilmos2k
    In 2008 Hamilton a castigat dupa o batalie strasnica cu Kimi (pe ploaie). Dar dupa cursa a fost descalificat ptr ca a "taiat o sicana" in timp ce se batea cu Kimi......Deci Masa apare pe lista meseriasiilor datorita norocului si nu maiestriei...
    15 2
  • Da. Kimi nu pusese cauciucuri de ploaie si a abandonat in ultimele 2-3 tururi.... Cat de groaznica a fost cursa aia.... Dar Massa a fost marele castigator fara merit.
    9 2
  • 91Schumi06
    Raikkonen a castigat cu rabla aia de McLaren din 2004, a castigat cu masina Ferrari din 2009,care de la inceputul anilor 200 cred ca a fost cea mai slaba masina dupa cea din 2005, asa ca s-ar putea sa castige la Spa prima cursa de la revenirea din F1. Cred ca Raikkonen,Vettel si Hamilton vor fi pe podium, ramane de vazut doar ordinea in care vor sosi.
    9 3
  • sunt sigura ca asta e momentul oportun ca sa castige o cursa anul acesta. Tot ce pot face sa ii tin pumnii stransi :) GO Kimi! You can do it!
    14 3
  • go kimi
    6 0
  • Ady1671
    Asta e momentul lui si sunt sigur ca va profita de el, la urma urmei a mai castigat cursa asta cu masini mai slabe ca Lotus-ul asa ca o poate face si acum (pentru a 5-a oara).Oricum abia astept sa inceapa show-ul. GO KIMI GO !!!!!
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru