Avancronică F1 Ungaria - Va continua Alonso marşul triumfal spre titlu?

de Daniel Popescu
Joi, 26.07.2012
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Fernando Alonso ar putea obţine la Hungaroring a 31-a victorie din carieră în ziua în care va împlini 31 de ani, însă rivalii de la Red Bull şi McLaren sunt pregătiţi să-l impidice pe pilotul Scuderiei să-şi majoreze avansul din clasamentul general.

Mă aştept să mă descurc bine la Budapesta şi nu există niciun motiv pentru care să fiu pesimist. Totuşi, nu uit că Red Bull şi McLaren au fost mai rapizi decât noi la Hockenheim

Fernando Alonso
Pilot Ferrari
Cine ar fi crezut în luna martie că Fernando Alonso va aborda ultima cursa dinaintea pauzei de vară cu un avans de 34 de puncte în clasamentul general? Oricât de improbabil a fost acest deznodământ, pilotul Scuderiei Ferrari a scos tot ce a putut din monopostul F2012 şi a profitat la maxim de orice oportunitate (vezi victoria total neaşteptată de la Sepang).

Ulterior, pe măsură ce Ferrari a început să îmbunătăţească monopostul şi să reducă decalajul de Red Bull şi McLaren, Alonso a luptat permanent pentru victorie, în ultimele trei curse câştigând 68 dintre cele 75 de puncte maxim disponibile. În plus, duminică Alonso va avea oportunitatea de a câştiga cursa cu numărul 31 din cariera chiar în ziua în care împlineşte 31 de ani.

REVANŞA RIVALILOR

Esential 34 de puncte este avansul lui Fernando Alonso in clasament inainte de Marele Premiu al Ungariei
4 victorii a obtinut mcLaren in Ungaria in ultimele cinci curse
1986 este anul in care Hungaroring a debutat in calendarul Formulei 1
2003 este anul ultimei modificari a configuratiei circuitului de la Hungaroring
Acesta este contextul în care se va desfăşura Marele Premiu al Ungariei de la sfârşitul acestei săptămâni, ultima etapă dinaintea pauzei de vară de cinci săptămâni din luna august. Prin urmare, pilotul care va obţine victoria va avea un ascendent moral în fata rivalilor, mai ales că o vorbă celebră din lumea Formulei 1 spune, cu aproximaţie, că "eşti atât de bun pe cât spune ultima ta cursă".

În mod tradiţional, echipele nu introduc update-uri majore pe monopost în ultima cursă dinaintea pauzei de vară, mai ales că aceasta are loc de obicei la Hungaroring, un circuit relativ atipic pentru Formula 1 şi semnificativ diferit de următoarele două din calendar, Spa-Francorchamps şi Monza.

Totuşi, McLaren va fi excepţia care confirmă regula: în urma rezultatelor modeste, echipa a iniţiat un program agresiv de dezvoltare care a dat deja roade la Hockenheim şi care va continua în Ungaria, Belgia şi Singapore.

Celelalte echipe fie nu vor introduce update-uri, fie vor miza pe noutăţi de mică anvergură.

CIRCUITUL DE LA HUNGARORING

Circuitul maghiar este cel mai lent din calendarul competiţional: viteza medie este de numai 196 km/h, întrucât linia de start-sosire este relativ scurtă, iar cele 14 viraje sunt în mare parte lente. Combinaţia de viraje dese şi lente este foarte solicitantă din punct de vedere fizic, întrucât piloţii nu au timp să se odihnească decât pe linia dreaptă de start-sosire.

Circuitul de la Hungaroring este cel mai lent din Formula 1

Echipele care pot genera o forţă de apăsare aerodinamică ridicată vor fi avantajate, însă depăşirile sunt dificile pe acest circuit, mai ales că pista este îngustă. Prin urmare, calificările şi startul vor juca un rol important, mai ales că nici sistemul DRS, care va putea fi activat pe linia dreaptă de start-sosire, nu va avea efecte majore.

TUR VIRTUAL LA HUNGARORING

DATE GENERALE CIRCUIT

Lungime tur 4.381 km
Numar tururi 70
Distanta totala 306.630

STRATEGIILE PENTRU PNEURI

Mă întrebaţi dacă mă aştept să ocupăm prima linie a grilei de start în acest weekend? Nu, nu mă aştept. Dar bineînţeles că sper. Credem că avem un monopost competitiv.

Jonathan Neale
Inginer-sef McLaren
În condiţiile în care depăşirile sunt virtual imposibile la Hungaroring, strategiile pentru opririle la boxe vor avea o influenţă majoră în câştigarea poziţiilor în clasament. Pentru etapa de la sfârşitul acestei săptămâni, Pirelli va oferi pneuri de compoziţie soft şi medium, aceleaşi ca cele de la Hockenheim, însă acestea vor avea de îndurat atât temperaturile ridicate, cât mai ales uzura generată de frânările dese şi puternice.

Un alt aspect important este că linia de la boxe este una dintre cele mai scurte, estimările fiind că piloţii pierd doar 15 secunde la boxe, la care se adaugă cele 3-4 secunde necesare pentru schimbarea efectivă a pneurilor.

INFORMAŢII METEO

Contrar aşteptărilor, vremea de la Budapesta va fi capricioasă la acest sfârşit de săptămână. După mai multe furtuni care au afectat regiunea marţi şi miercuri, vremea se anunţă frumoasă pentru zilele de vineri şi sâmbătă, astfel că cele trei sesiuni de antrenamente şi calificările vor avea loc aproape sigur pe un circuit uscat, cu temperaturi ambientale de 31-32 de grade.

Lucrurile se schimbă însă dramatic pentru ziua de duminică, când există şanse mari de apariţie a unor furtuni.

Nu este cert când şi dacă acestea îşi vor face apariţia, însă cel mai probabil este ca ploaia să afecteze circuitul maghiar fie cu câteva ore înaintea cursei, fie chiar în timpul acesteia.

REZULTATE ÎN ULTIMELE CINCI EDIŢII

McLaren a câştigat patru dintre ultimele cinci curse desfăşurate pe circuitul de la Hungaroring.

Sezon Castigator
2011 Jenson Button (McLaren)
2010 Mark Webber (Red Bull)
2009 Lewis Hamilton (McLaren)
2008 Heikki Kovalainen (McLaren)
2007 Lewis Hamilton (McLaren)

STATISTICI PENTRU MARELE PREMIU AL UNGARIEI

Urmareste Automarket
- Alonso se poate apropie la o singură cursă de recordul de 24 de clasări consecutive în puncte deţinut de Michael Schumacher;

- chiar dacă depăşirile sunt dificile la Hungaroring, doar unul dintre piloţii care a plecat din pole position în ultimii şapte ani şi-a adjudecat victoria;

- câştigătorul cursei din Ungaria a devenit ulterior campion mondial în acel sezon în numai două dintre ultimii 12 ani;

- Schumacher este pilotul cu cele mai multe victorii în Ungaria: patru. Este urmat în clasament de Ayrton Senna cu trei victorii;

- Jenson Button şi Fernando Alonso au obţinut în Ungaria prima victoria din carieră (2006, respectiv 2003).

PROGRAM

Marele Premiu al Ungariei va avea loc după următorul program, conform fusului orar al României:

Eveniment Ziua Ora Transmisie TV
Antrenamente 1 vineri, 27 iulie 11:00 DigiSport 1
Antrenamente 2 vineri, 27 iulie 15:00 DigiSport 1
Antrenamente 3 sambata, 28 iulie 12:00 DigiSport 1
Calificari sambata, 28 iulie 15:00 DigiSport 1
Cursa duminica, 29 iulie 15:00 DigiSport 1

Comentarii (5)

  • Ii urez bafta!!!
    18 7
  • thomas
    Jenson Button şi Fernando Alonso au obţinut în Ungaria prima victoria din carieră (2006, respectiv 2003).

    respectiv heikki kovalainen in 2008!!!
    9 0
  • Fan Alonso
    Eu sper sa abandoneze... asa se vor mai apropia rivalii, dupa ultimele favoruri pt spaniol ale comisarilor de cursa si sper ca FIA de data aceasta sa scoata Safety Car-ul pe circuit si cand Alonso e in fruntea cursei, nu doar cand este Hamilton lider, Button, Vettel, Webber etc sau orice alt rival al spaniolului
    9 22
  • BackonYou
    Fan Alonso cred ca speri degeaba, numai un ghinion l-ar scoate pe Alonso de pe circuit :).
    16 1
  • Singurul plus al acestui circuit...este mai aproape de noi si eventual preturile relativ mai mici pentru a putea urmarii live o cursa de F1.In rest...e praf,depasit fizic si moral,o plictiseala de circuit,poate il anima baietii duminica !
    9 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru