Avancronica Marelui Premiu din Abu Dhabi: Va spăla Ferrari ruşinea?

De Daniel Popescu
Publicat Joi, 10.11.2011
Ferrari speră să facă uitate prestaţiile dezamăgitoare din Abu Dhabi, acolo unde Red Bull a dominat autoritar ambele curse de până acum, fără ca spectacolul să-şi facă apariţia.

Formula 1 revine pentru a treia oară pe circuitul de cinci stele Yas Marina din Abu Dhabi într-o stare de relaxare după ce ambele titluri mondiale au fost adjudecate de Red Bull Racing. însă ediţia din acest an se anunţă una interesantă datorită mai multor factori.

Principala întrebare este dacă implementarea a două zone de depăşire pentru sistemul Drag Reduction System (DRS) va produce efectul scontat pe un circuit care în mod obişnuit nu favorizează spectacolul, iar pe de altă parte Ferrari are obligaţia morală de a lăsa în urmă prestaţia de anul trecut, când Fernando Alonso a pierdut titlul mondial, deşi era principalul favorit, după ce a rămas blocat în spatele lui Vitaly Petrov pentru o mare parte din cursă.

LUPTE PENTRU PALMARES ŞI BANI

Jenson Button se apropie din ce în ce mai mult de securizarea locului doi în clasamentul general al piloţilor, iar un nou rezultat pozitiv în dauna lui Alonso şi a lui Mark Webber poate pune capăt luptei.

În schimb, lupta este mult mai palpitantă pentru locul şase în clasamentul constructorilor: Force India are un avans de 10 puncte, însă Toro Rosso a înregistrat progrese semnificative în ultimele curse şi are capacitatea de a reface diferenţa. Între timp, cei de la Sauber par condamnaţi la locul opt, chiar dacă înaintea cursei din Abu Dhabi sunt la egalitate cu Toro Rosso.

NOUTĂŢI TEHNICE

Echipele de top vor continua să introducă noi componente pentru monoposturi în perspectiva sezonului următor. Una dintre acestea este chiar Ferrari, care a adus câteva modificări pentru aripa faţă după problemele întâmpinate de Felipe Massa în India, când componentă a atins frecvent pista şi a produs scântei. Celelalte echipe au fost mai secretoase din acest punct de vedere, însă vor continua programul de dezvoltare.

CIRCUITUL YAS MARINA

Circuitul Yas Marina este considerat o facilitate de cinci stele datorită extravaganţei şi dotărilor de ultimă oră, printre care se numără şi tunelul care face legătura între ieşirea de boxe şi pista. Totuşi, configuraţia acestuia este departe de a impresiona, întrucât oportunităţile de depăşire sunt aproape inexistente, doar lupta pentru titlul mondial din 2010 determinând fanii să ignore acest lucru.

Situaţia s-ar putea schimba în acest an, întrucât FIA a implementat două zone DRS într-o încercare agresivă de a spori numărul depăşirilor.

Astfel, prima zonă de activare pentru sistemul DRS a fost stabilită pentru ultima jumătate a liniei drepte dintre virajele şapte şi opt, punctul de detecţie pentru diferenţa de maxim o secundă dintre doi piloţi urmând să fie cronometrată înainte de intrarea în virajul şapte. Imediat după ieşirea din virajul opt a fost stabilită a doua zonă de detecţie, iar sistemul DRS va putea fi activat pentru a doua oară pe aproximativ jumătate din distanţa dintre virajele noua şi 10.

Iată un tur virtual de pistă pe circuitul Yas Marina:

 

Date generale despre circuit:

 Lungime tur  5.554 km
 Numar tururi  55
 Distanta totala  305.355


STRATEGIILE PENTRU PNEURI

Pirelli va furniza pneuri soft şi medium pentru ediţia din acest an a Marelui Premiu din Abu Dhabi. Ca de obicei, piloţii vor miza prepodenrent pe compoziţia mai moale pentru cea mai mare parte a cursei, urmând să utilizeze componenta medium doar spre final. În plus, echipele vor avea la dispoziţie câteva seturi de pneuri soft experimentale pentru anul viitor, ca parte a pregătirilor desfăşurate de Pirelli pentru compoziţiile pe care le va furniza în 2012.

VREME

Dacă este ceva sigur legat de Marele Premiu din Abu Dhabi, atunci este vorba despre vreme. Prognoza meteo indică faptul că vremea va fi frumoasă în toate cele trei zile ale competiţiei, cu o maximă de 26 de grade pentru zilele de vineri şi sâmbăta şi 28 de grade pentru cursa de duminică. Implicit, şansele de ploaie sunt practic nule.

REZULTATE ÎN ULTIMII ANI

Cele două curse desfăşurate până în prezent în Abu Dhabi au fost câştigate de Sebastian Vettel. De altfel, pilotul echipei Red Bull a dominat într-o manieră categorică, fiind lider în 79 dintre cele 110 tururi ale curselor din 2009 şi 2010.

 Sezon  Castigator
 2010  Sebastian Vettel (Red Bull)
 2009  Sebastian Vettel (Red Bull)

 

STATISTICI PENTRU MARELE PREMIU DIN ABU DHABI

  • dacă va pleca din pole position, Vettel va egala recordul de 14 pole-uri într-un singur sezon deţinut de Nigel Mansell din sezonul 1992;
  • Vettel a terminat pe podium în fiecare dintre ultimele şapte curse;
  • Vettel a terminat în puncte ultimele 19 curse, însă recordul este deţinut de Michael Schumacher cu 24 de clasări consecutive în puncte;
  • Vettel şi Lewis Hamilton sunt singurii piloţi care au plecat din pole position în Abu Dhabi.

PROGRAM

Marele Premiu din Abu Dhabi se va desfăşura după următorul program, conform fusului orar al României:

 Eveniment  Ziua  Ora  Transmisii TV
 Antrenamente 1  vineri, 11 noiembrie  11:00  DigiSport 1
 Antrenamente 2  vineri, 11 noiembrie  15:00  DigiSport 1
 Antrenamente 3  sambata, 12 noiembrie  12:00  DigiSport 1
 Calificari  sambata, 12 noiembrie  15:00  DigiSport 1
 Cursa  duminica, 13 noiembrie  15:00  DigiSport 1

Comentarii (3)

  • Vettel mai egaleaza un record...in rest va fi o cursa banala ca si in India.Poate o mai anima Hamilton putin.
    7 1
  • precizari
    @
    Daniel, am inteles ca e posibil ca anumiti piloti din tanara generatie, sa testeze pentru Abu Dhabi. Doresc sa aflu atat in numele meu cat si altor prieteni de-ai mei participanti la F1Champ, in ce masura va afecta acest lucru selectia facuta pentru concurs in conditiile date. Multumesc.
    8 0
  • @chris01
    Conform regulamentului F1 Champ, pilotii care vor participa in antrenamente nu sunt inclusi in concursul F1 Champ. Pentru etapa de la Abu Dhabi, Robert Wickens va concura pentru Virgin in locul lui D'Ambrosio (In AL1), iar Romain Grosjean in locul lui Bruno Senna (in AL1 si, posibil, in AL2). S-ar putea sa mai participe si Nico Hulkenberg la Force India, fie in locul lui Sutil, fie in locul lui di Resta.

    In rest, pilotii din noua generatie vor testa la Abu Dhabi in 15-17 noiembrie, insa acest test nu are nicio legatura cu Marele Premiu din Abu Dhabi si, implicit, nici cu F1 Champ.
    4 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru