Avancronica testelor pentru tineri piloţi de la Abu Dhabi

De Daniel Popescu
Publicat Luni, 14.11.2011
Automarket vă prezintă toate detaliile despre Young Driver Test, testul de Formula 1 dedicat tinerilor piloţi care va avea loc pe circuitul de la Abu Dhabi în perioada 15-17 noiembrie.

La numai două zile după Marele Premiu din Abu Dhabi, echipele din Formula 1 revin în acţiune pe circuitul Yas Marina cu ocazia unei sesiuni de evaluare dedicate tinerilor piloţi.

Cunoscut sub numele oficial de Young Driver Test, aceasta sesiune de evaluare a avut loc pentru prima oară la sfârşitul anului 2009 şi a fost înfiinţată cu scopul de a oferi tinerilor piloţi şansa de a se acomoda la volanul unui monopost de Formula 1.

Măsura a fost luată la un an după interzicerea testelor în timpul sezonului în contextul economic dificil cu care se confruntă economia globală, decizie care a micşorat semnificativ şansele tinerilor piloţi de a se face remarcaţi la cel mai înalt nivel.

Potrivit regulamentului, la acest test pot participa doar piloţii care au la activ cel mult două curse de Formula 1, însă numeroase echipe din plutonul de mijloc au decis să profite de această oportunitate pentru a scoate "la vânzare" locurile disponibile pentru teste. Neoficial, se vehiculează că mulţi dintre piloţii care vor fi prezenţi la Abu Dhabi în această săptămână au achitat sume de 200.000 - 300.000 de euro pentru a avea oportunitatea de a testa în Formula 1.

Automarket va invită să faceţi cunoştinţă cu piloţii care vor participa în acest weekend la Young Driver Test:

RED BULL RACING

Jean-Eric Vergne - Francezul în vârstă de 21 de ani face parte din programul Red Bull Junior şi a testat deja pentru Toro Rosso într-o sesiune de antrenamente. A terminat pe locul doi sezonul 2011 al competiţiei Formula Renault 3.5, iar anul trecut a câştigat titlul în Formula 3 Marea Britanie, după care a participat şi în patru curse de GP3.

MCLAREN

Gary Paffett - Britanicul în vârstă de 30 de ani este pata de culoare a testelor datorită vârstei înaintate pentru un astfel de eveniment. Nu a concurat niciodată în Formula 1, însă din 2006 este pilotul de rezervă al echipei McLaren Mercedes, iar în paralel concurează în DTM, competiţie pe care a câştigat-o în 2005.

Oliver Turvey - Britanicul în vârstă de 24 de ani a testat pentru McLaren şi anul trecut, însă în 2011 nu a reuşit să găsească bugetul necesar pentru a concura în GP2, participând în numai două curse ca înlocuitor pentru Mikhail Aleshin. Anul trecut el a terminat sezonul de GP2 pe locul şase, însă nu a reuşit să obţină nicio victorie.

FERRARI

Jules Bianchi - Francezul în vârstă de 22 de ani este pilotul de rezervă al Scuderiei Ferrari şi face parte din Academia de Piloţi a Căluţului Cabrat, însă a terminat doar pe locul trei sezonul 2011 de GP2. În prezent este cotat cu şanse să-l înlocuiască pe Felipe Massa în 2013, iar anul viitor ar putea deveni pilot de rezervă la una dintre echipele din plutonul de mijloc.

MERCEDES GP

Sam Bird - Britanicul în vârstă de 24 de ani vine de asemenea din GP2, acolo unde a terminat sezonul pe locul şase. Anul trecut a pilotat de asemenea pentru Mercedes GP în testele de la Abu Dhabi.

RENAULT

Robert Wickens - Canadianul în vârstă de 22 de ani este pilotul de rezervă al echipei Virgin Racing şi a participat la o sesiune de antrenamente. În acest sezon a cucerit titlul în Formula Renault 3.5, iar testul de la Abu Dhabi reprezintă premiul oferit de Renault pentru această performanţă.

Kevin Korjus - Estonianul de numai 18 ani a terminat pe locul şase în competiţia Formula Renault 3.5 şi a obţinut o victorie, având la activ şi un titlu în Formula Renault 2.0 Eurocup cucerit în urmă cu un an.

WILLIAMS

Valtteri Bottas - Finlandezul în vârstă de 22 de ani a câştigat în acest an titlul în competiţia GP3 după un parcurs excelent în finalul sezonului. Este pilotul de teste al echipei Williams încă din sezonul 2010 şi a participat şi la testele de la Abu Dhabi de anul trecut.

Mirko Bortolotti - Italianul în vârstă de 21 de ani a primit drept cadou testul cu Williams pentru cucerirea titlului în Formula 2, competiţie în care a concurat şi braşoveanul Mihai Marinescu.

Pe parcursul carierei a mai concurat în GP3 (2010) şi Formula 3 Italia (2008), competiţie pe care a şi reuşit s-o câştige.

FORCE INDIA

Max Chilton - Britanicul în vârstă de 20 de ani a obţinut testul fără să impresioneze: în 38 de curse de GP2 desfăşurate în 2010 şi 2011 a câştigat numai şapte puncte şi a terminat pe locurile 25 şi 20 în clasamentul general.

Johnny Cecotto Jr  - Venezueleanul de 22 de ani are la activ două sezoane petrecute în GP2, însă cu excepţia unui loc patru la Monaco în 2010 a reuşit rareori să termine cursele în primii 10. Este fiul fostului campion mondial de motociclism Johnny Cecotto.

SAUBER

Esteban Gutierrez - Mexicanul de 20 de ani a sosit la Sauber ca pilot de rezervă la pachet cu Pastor Maldonado şi a concurat în paralel în GP2, acolo unde a obţinut o victorie. Anul trecut a cucerit titlul în GP3, înainte de a concura în Formula 3 EuroSeries.

Fabio Leimer - Elveţianul în vârstă de 22 de ani a câştigat Internatioal Formula Master în 2009 înainte de a petrece două sezoane în GP2 în care nu a reuşit însă să impresioneze, obţinând doar câte o victorie în fiecare sezon.

TORO ROSSO

Stefano Coletti - Monegascul de 22 de ani nu a reuşit încă să impresioneze în sporturile cu motor, însă are la activ două victorii în GP2 în 2011, două podiumuri în GP3 în 2010 şi o victorie în Formula 3 EuroSeries în 2009.

Kevin Ceccon  - Italianul de numai 18 ani a câştigat titlul în AutoGP în acest sezon şi a participat la 8 curse de GP2, însă nu a terminat niciodată în primii 10.

LOTUS

Alexander Rossi - Americanul de 20 de ani a terminat pe locul trei sezonul 2011 al competiţiei Formula Renault 3.5 obţinând pe parcursul două victorii, iar anul trecut s-a clasat pe locul patru în GP3.

Luiz Razia - Brazilianul de 22 de ani este pilot de rezervă în Formula 1 de anul trecut, mai întâi pentru Virgin, iar în prezent pentru Lotus. Are la activ trei sezoane complete în GP2, timp în care a obţinut însă numai şase clasări pe podium, iar cea mai bună clasare în clasamentul general a fost locul 12 în 2011.

Rodolfo Gonzalez - Venezueleanul de 25 de ani a câştigat doar patru puncte în ultimele două sezoane de GP2, ambele marcate de numeroase abandonuri. În acest sezon a terminat pe locul 26 în clasamentul general. 

HISPANIA

Dani Clos - Spaniolul de 23 de ani are la activ trei sezoane complete în GP2, însă nu a obţinut decât o victorie (Turcia 2010). Cea mai bună prestaţie a avut-o anul trecut, când a terminat pe locul patru în clasamentul general.

VIRGIN RACING

Adrian Quaife-Hobbs - Britanicul de 20 de ani a avut o prezenta meteorică în GP3 în acest an, participând la numai şase curse, însă a obţinut o victorie. Anul trecut a terminat aceeaşi competiţie pe locul 15.

Charles Pic - Francezul în vârstă de 21 de ani a terminat pe locul patru sezonul 2011 din GP2 după două victorii şi alte trei clasări pe podium.

Anul trecut a ocupat poziţia a 10-a în aceeaşi competiţie, iar în 2008 şi 2009 a concurat în Formula Renault 3.5. Se vehiculează că a semnat deja cu Virgin Racing pentru 2012.

Robert Wickens - vezi mai sus.

ALTE DETALII

Pirelli va profita de aceasta sesiune de teste pentru a oferi echipelor câteva compoziţii de pneuri pe care intenţionează să le furnizeze începând din sezonul 2012 al Formulei 1. Italienii nu au oferit prea multe detalii despre aceste compoziţii, însă se aşteaptă o versiune de pneu "ultra-super-soft".

De cealaltă parte, echipele vor continua să evalueze noi componente pentru monoposturi care ar putea fi utilizate în sezonul următor, mai ales că în iarnă vor exista numai trei sesiuni de evaluare.

Young Driver Test va avea loc pe circuitul Yas Marina din Abu Dhabi în perioada 15-17 noiembrie.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru