Button a câştigat la Spa, Hamilton şi Alonso au abandonat!

de Daniel Popescu
Duminica, 02.09.2012
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Jenson Button a câştigat la Spa-Francorchamps o cursă care a început cu abandonurile lui Fernando Alonso şi Lewis Hamilton după un accident în lanţ provocat de Romain Grosjean.

Am avut un start foarte bun şi apoi... BUM! A fost finalul cursei.

Romain Grosjean
Pilot Lotus
Formula 1 a revenit din vacanţa de cinci săptămâni cu o cursă regală pe celebrul circuitul de la Spa-Francorchamps, care a oferit accidente, suspans şi strategii diferite pentru schimbul de pneuri.

Unul dintre puţinii piloţi care nu a avut nicio emoţie a fost Jenson Button, a cărui strategie cu o singură oprire la boxe l-a ajutat să câştige cursa la pas şi să obţină a doua victorie din acest sezon după cea de la Melbourne. Sebastian Vettel i-a copiat strategia şi a terminat pe locul doi, urmat de un Kimi Raikkonen care a optat pentru două schimburi de cauciucuri.

Cei trei au fost însă printre putinii piloţi fruntaşi care nu au fost implicat in accidentul in lant produs de Romain Grosjean chiar in startul cursei. Pilotul echipei Lotus l-a atacat agresiv pe Lewis Hamilton în lupta pentru locul şapte şi i-a agăţat pneul stânga-faţă cu cauciucul dreapta-spate al monopostului său. Francezul a fost proiectat direct în Fernando Alonso şi Sergio Perez, iar toţi cei patru piloţi au fost nevoiţi să abandoneze.

A fost o cursă nebună, dar am revenit datorită strategiei

Sebastian Vettel
Pilot Red Bull Racing
Alte victime colaterale în incident au fost Kamui Kobayashi, care a supravieţuit în a doua jumătate a plutonului cu un monopost avariat în partea spate, şi Maldonado, care a abandonat câteva tururi mai târziu după ce iniţial a "furat" startul la plecarea de pe şase.
Incidentul din primul viraj va fi analizat după cursă, iar Marele Premiu al Belgiei s-a reluat în turul 5 după 4 tururi sub Safety Car.

SCHUMACHER ŞI VETTEL, LA UN PAS SĂ STRICE PRIETENIA

Dacă Button a avut o cursă solitară, Vettel şi Raikkonen au trecut prin mari emoţii înainte de a termina pe podium. După ieşirea Safety Car-ului de pe circuit, pilotul echipei Red Bull Racing ocupa doar locul 11, însă a început o cursă spectaculoasă de recuperare în care i-a depăşit, printre altele, pe Felipe Massa şi Mark Webber, înainte de a fi la un pas de acroşaj cu Michael Schumacher în turul 20.

Nu am văzut niciun monopost toată cursa! Sper să repet performanţă la Monza

Jenson Button
Castigatorul cursei
Vettel a încercat să depăşească exact pe traiectoria pe care septuplul campion mondial a ales-o pentru a intra la boxe pentru schimbul de pneuri, cei doi au frânat violent pentru a evita contactul, iar apoi Schumacher i-a tăiat razant faţa pentru a intra la standarduri.

La rândul său, Raikkonen i-a depăşit în drumul spre locul trei pe Nico Hulkenberg şi, mai ales, de Michael Schumacher, pe care l-a depăşit într-o manieră entuziasmantă chiar la intrarea în virajul Eau Rouge.

Chiar dacă au plecat din afara topului 10, Hulkenberg, Massa şi Webber au terminat pe următoarele trei poziţii ca urmare a celor patru abandonuri petrecute la start şi a altor depăşiri efectuate în timpul cursei, în timp ce Schumacher a fost nevoit să se mulţumească doar cu locul şapte după ce pentru o bună perioadă de timp a concurat pe locul trei şi a părut capabil să terminae pe podium.

A fost cea mai dificilă cursă din acest sezon, maşina nu a fost aşa cum mi-am dorit.

Kimi Raikkonen
Pilot Lotus
Pilotul Mercedes AMG a fost însă nevoit să efectueze o oprire suplimentară la boxe şi a terminat în faţa celor doi piloţi ai Scuderiei Toro Rosso, Jean-Eric Vergne şi Daniel Ricciardo, care câştigă primele lor puncte după o lungă perioadă de timp.

Ultimul punct pus în joc i-a revenit lui Paul di Resta (Force India), în timp ce Nico Rosberg a fost la graniţa punctelor pe locul 11 deşi a plecat doar de pe 23.

Germanul a încercat o strategie opusă şi a fost unul dintre cei doar doi piloţi care a început cursa cu pneuri hard, punând numeroase probleme unor piloţi la jumătatea întrecerii.

Sauber pleacă de la Spa-Francorchamps fără niciun punct acumulat, după abandonul lui Perez şi locul 13 al lui Kobayashi, deşi echipa spera la o victorie după ce a ocupat locurile 2 şi 4 pe grila de start.

Cel mai bun timp în cursa a fost realizat de Bruno Senna, care a fost cronometrat cu 1:52.822 în turul 43.

Comentarii (49)

  • seby9626
    Ceea ce a facut grosjean acolo a fost o manevra demna de un incepator,este inadmisibil.
    54 8
  • Mie imi pare rau de Alonso...daca nu era victima incidentului dintre Grosjean si Hamiliton, cu siguranta ar fi ocupat un loc pe podium. C'est la vie!
    42 22
  • afaradinF1cuGrosjean
    Grosjean e unul dintre cei mai imbecili piloti pe care i-a avut Formula 1. Nu e prima data cand greseste. A mai gresit si in trecut pe cand concura pentru Renault. De ce se incapataneaza unii sa-l puna in masina?! Probabil le place sa-si scoata adversarii din joc cu astfel de manevre.
    30 29
  • Felicitari lui Button! Din imaginile transnise din interiorul masinii a fost impresionant sa vad cat de lin (fara bruscari) a manevrat volanul. Vettel a fost marele beneficiar al accidentului de la inceputul cursei iar Kimi este din nou peste masina pe care o conduce.
    In rest, Hulkenberg a facut o treaba buna. Massa a reusit sa adune ceva puncte cu toate ca am observat o evolutie contradictorie: depasit fara ca sa aiba o reactie de catre Vettel si dupa cateva tururi s-a batut roate la toata cu Webber.
    MSC a avut o cursa buna cu toate ca era pe punctul de a-l scoate pe Vettel din cursa.
    Pacat totusi de accidentul de la inceputu cursei. Fara indoiala este vina lui Grosjean care l-a acrisat pe Hamilton.
    Astept cu interes Monza.
    29 6
  • 1)-bravo Button!
    2)-Vettel: prost sa fii noroc sa ai
    3)-bravo Raikkonen si pentru podium si pentru lupta fara drs si impotriva unui septuplu campion mondial ce detine cel mai puternic motor
    4)-Bravo si tie Hulkemberg
    5)-Webber, pleaca bai omule la o echipa ce nu-ti mai schimba de atatea si atatea ori cutia de viteze! ;)
    6)-Grosjean, pleaca bai d...u la un tratament care sa-ti rada din creier increderea si cruzimea cu care pilotezi!
    7)-Alonso, las'omule ca nu-i vina ta
    8)-dupa toate astea chiar daca sunt fan Ferrari am curajul de a spune ca singurii piloti ce-i doresc sa devina campioni in acest an e Alonso, Webber si de ce nu si Raikkonen
    33 37
  • :).
    14 11
  • Urat Speed.
    De ce il jignesti ep Vettel. A facut cea mai frumoasa cursa. :)
    Acum pentru ca Button a dominat nu zice nimeni ca e slab...sau ca are doar masina buna, acum e talent pentru ca are una vans de 14 secunde.

    Keep calm and love Seb Vettel.
    27 29
  • Alonso este inca in viata si asta e cel mai important lucru in acest moment.
    36 6
  • Scaparam de McLaren_Mircea daduram de un fuego(in sensul figurat al cuvantului) fan F1 dar mai ales Sebastian-Kinder =))
    8 32
  • deci cum ramasesem ?? fani alonso sau intors din concediu ??
    a luato saracu in basca e drept nu e vina lui dar daca e papagal si se uita de sus la toti piloti ?? cineva la pedepsit .....
    bravo button ....bravo kimi ....inca un pic si alonso adio campion ....
    17 43
  • andrey_1293
    a fost o cursa foarte frumoasa. felicitari lui button care a mers snur atat azi cat si ieri.cat despre vettel, lucrurile stau altfel: @ccmax - vettel nu a fost marele beneficiar al accidentului din primul tur. daca te-ai fi uitat, ai fi observat ca dupa accident, in tururile sub safety car vettel era pe pozitia a 12-a, deci una sub cea de pe care a plecat. a inceput usor apoi sa recupereze, si cu strategia lui a obtinut un loc 2. si a demonstrat la toti ca poate sa faca si depasiri si chiar unele frumoase. iar @speed, se vede frustrarea ta asupra faptului ca alonso a fost bubuit in primul tur de un incepator. asta este, se compenseaza intr-un fel victoria de la valencia cand a castigat pe munca dar si pe abandonurile suferite de cei din fata. raikkonen + vettel, au animat cursa, imi pare rau de schumacher care a aratat ceva la jumatea cursei dar nu suficient. pacat de alonso si ham-ham care as fi vrut sa-i vad si pe ei la lupta sus acolo. grosjean nici in cursele cu trotinete nu merita sa fie la cat de "piroman" este. pacat de kobayashi si perez care au parut si ei ca pot sa faca ceva. asta este, sa vina MONZA. numai bine!
    8 2
  • corect spped --- vettel kinder ....i sa cam terminat norocul ce la avut pe parcursul anilor ...acum numai prin multa munca mai face ceva !!!!
    8 25
  • Cred ca Alonso e ultimul care se uita de sus la toti pilotii...a avut parte de ghinion, la fel ca si Hamilton, doar ca ghinionul lui Fernando risca sa se transforme intr-o oarecare tragedie...mai ales daca era lovit in cap..felicitari oricum lui Button, ne era dor sa il vedem in fata..
    21 6
  • Vettel a facut o cursa de mare campion,kimi o depasire de mare campion,Button a facut cursa perfecta,Alonso mare noroc,bine ca nu a patit ceva.campionatul il va castiga Vettel,ca sa moara toti de ciuda.CIAO
    24 24
  • Das ist richtig, tutu! ;))
    4 18
  • @dutu
    Ce ti-a facut limba romana de o violezi in halul asta?
    5 3
  • kimi face ce face si in final la toti leo trage.....!!!!!
    9 7
  • vettel va cistiga campionatul la anul si la mai multi ...ani
    10 22
  • p.s. de ce face alonso semnele acelea cind are noroc si cistiga ???
    din respect pt fani altor piloti ??? nu cred ...de mindru ce e ...
    nici un pilot nu si a permis pina acum de cind e f 1 ..asa ceva si nu cred ca se va mai gasi unul ....de acea nu pot sa l mai vad ..indiferent ce va mai face de acum incolo ....punct
    11 30
  • mobius
    Dupa cum am spus anterior cursei (am spus ca Maldonado ar fi posibil sa produca un accident la start), Maldonado se afla la originea accidentului de la start, pentru ca a furat startul de o maniera flagranta, as spune chiar nesimtita, fapt ce a dus la comprimarea plutonul in spatele sau. Grosjean are si el partea sa de vina datorata unei lipse de experienta si a unei increderi in sine deplasate. Imi pere rau de Alonso, probabil ca nu ar fi castigat dar ar fi fost in puncte si ar fi pastrat un decalaj mai mare fata de urmatorul. Sunt increzator ca sansele sale sunt intacte, ghinionul s-a spart, a platit tributul pe care toti pilotii il platesc si nu cred ca va mai abandona. In rest Raikonen ar fi avut sansa sa dovedeasca ca este un pilot de top batandu-l pe Vetel, fara asta nu vad ce pretentii poti avea la titlu. Cat despre Webber, este sub ordinele echipei, se vede de la o posta.
    15 8
  • Eu zic sa incetati sa fiti idioti si sa respectati acest sport si mai ales acesti mari campioni , care ne-au oferit un spectacol incredibil !
    @speed baiatule cred ca singurul redus sau ce rahaturi ai mai scris esti tu ! Felicitari lui jenson care a facut o cursa foarte buna , lui Sebastian care ne-a oferit atatea depasiri si o cursa extraordinara si deasemnea lui kimi care este ... kimi !
    12 12
  • @mobius
    Cred ca ai uitat ca Raikkonen a avut 2 opriri la boxe si vettel una!!!!! Dar ce pretentii poate cineva avea de la tine????!!!!
    16 6
  • Fiecare pilot se manifesta diferit, fiecare persoana se manifesta diferit...daca semnele respective inseamna ceva pentru tine, nu inseamna ca si el le interpreteaza astfel. In plus, daca ar avea o atitudine fata de adversarii sai, e absurd sa se bucure de o victorie facandu-le in ciuda fanilor celorlalti piloti...iar daca am arunca doar cateva priviri asupra declaratiilor, nu imi amintesc, cel putin in acest sezon, Alonso sa se fi laudat sau sa fi aruncat tuturor in fata faptul ca a castigat...este un pilot matur, detine experienta atat de pilotaj, cat si de viata...
    8 6
  • ce mare campioni ?? alonso si vettel ??
    campioni adevarati schumacher-kimi - demon hill-hakkinen etc
    si hamilton merita ceva stelute dar primi doi mentionati ..nu sunt nici simpatici nici foarte buni asa cum ii lauda uni ...vettel a fost si inca e ajutat de echipa si de masina weber are mult mai mult singe in el ...dar nu a avut destula sansa ca s a poata demonstra acest lucru ...
    15 26
  • bb10 -- acum inteleg semnele de bucurie alea in care exprima ca va m inchis gura sunt pt el ..numai el le vede /? ok .....nu e frumos ori cum ..
    ori cum o data si o data si a achimba si el comportamentul ...sau cum zici felul de a se bucura .......................................
    5 20
  • Oamnei buni in loc sa va multumiti cu asa curse va frustrati degeaba toti sunt buni de aceea au si ajuns acolo , fiecare are fanii lui si este normal sa apara contradictii , dar ar trebui sa fie unele de bun simt macar ... Si inca ceva pana si comentatorii digi sport au recunoscut valoarea lui Vettel deci ... Go Seb
    13 7
  • las' ca s-a mai racorit si grosjean dupa cate a avut de inghitit de la briatore si alonso ... practicile de care s-a plans alonso la mclaren le-a aplicat cam cu toti coechipierii si le aplica acum cu massa; doar cu hamilton nu i-a mers ca nu a pus echipa botu la ce mare campion e spaniolas. I-au zis cam asa: nu ne intereseaza cate titluri ai, valoarea momentana o arati pe pista acum.
    Ma bucur ca nu a mierlit-o alonso astazi - ar fi intrat in leganda. Asa, pana la retragere are timp sa se faca de ras.
    9 9
  • Exprima bucuria sa odata ce castiga o cursa, nimic altceva..pana nu auzi o declaratie sau discuti cu el fata in fata, nu ai de unde sa stii ce este in mintea sa, insa chiar si asa, nu cred ca nimeni nu si-ar permite, nici macar Vettel la cei 20 si ceva de ani ai sai, sa le rada in fata sau sa ii sfideze pe cei ce urmaresc cursa, fie de la tv, fie de acolo...e vorba de foarte multi oameni si tu, fiind unul singur, ti-e usor imposibil sa ii sfidezi, indiferent ca ai face-o printr-un gest al mainii sau chiar cuvinte...si campioni sunt, indiferent ca nu au un stil aparte de pilotaj ori peste 5 campionate mondiale. Vettel a batut recorduri, e dublu campion mondial; Alonso e de asemenea dublu campion mondial si desi a trecut ceva timp de la obtinerea acestui titlu, continua sa castige curse si sa isi arate valoarea...si cred ca "Sebastian05" are dreptate...toti sunt foarte buni si o dovedesc in felul lor, unii mai presus de ceilalti.
    8 4
  • Grosjean va fi penalizat cu o cursa
    18 6
  • Race Ban pt. Grosjean la Monza .
    11 3
  • ferrari 2012
    Grojean asta este un idiot perfect.Nu numai ca putea lua vita unor oameni insa lea stricat o cursa inportanta in lupta pt titlu.Nu ar merita sa fie in F1.Chiar si nelson piquet ar fi fost mai bun.!!pun pariu ca si la monza va agata vreo 5 piloti cu el in primul tur.Oricum bine ca HAM si ALO au scapat cu bine.Frumoasa depasirea lui raikkonen la schumi!!DE CAMPION!La monza as vrea sa vad un podium 1-alonso,2-kimi,3-schumi.Ar fi spectaculos
    8 5
  • Schumacher a pierdut treapta a 6 a, in ultimele 15 tururi. La cutia de viteze.
    7 2
  • Grosjean e un mare prost dupa parerea mea il suspendam pana la finalul campionatului.Putea sa iasa o tragedie din cauza lui..Imi pare rau de Alonso si Hamilton.
    11 4
  • Mai dati-o naibii cu lipsa de experienta a lui Grosjean... Fratilor, are 26 de ani. 26... Cate starturi a luat pana la 26 de ani???
    Grosjean nu-i bun. In afara de faptul ca face un tur rapid pe weekend, altceva ce mai face?

    Sezonul asta se merge pe ideea: o cursa si un pilot de neoprit. o alta cursa, un alt pilot de neoprit. Urat sa vezi cum un pilot scapa singur din primul tur... Dar Button a avut o masina net superioara celorlalti. Vettel oportunist. Webber muncitor. Kimi norocos. Nu stiu cum se face, dar cand vezi pe podium un Kimi, un Vettel, trebuie ca un Alonso, Hamilton, Webber, Button sa abandoneze... Ciudata chestie.
    8 11
  • Ma bucur ca macar in al 12-lea ceas si-au dat seama ca Grosjean este un bou ,manevra asemanatoare a facut-o si lui MSC . Ca el mai e si alt cretin de marca care-i face numele de ras lui unchisu Senna.
    6 3
  • nu te mai amagi ... Cel putin Kimi dar si Vettel ar fi fost pe podium astazi chiar cu Alonso si Hamilton in cursa pana las farsit. Vettel cu strategia si Kimi ca a fost rapid. Alonso si Hamilton oricum nu au aratat ca sunt buni la Spa, cel putin in acest an. Se spune ca Schumi ar fi cel mai bun la Spa ever, dar cu Kimi in pista era altfel decat cu Hill ... asta da de gandit.
    10 11
  • marian
    da ma schumacher e... vai steaua lui.kimi e cel mai tare.speed a punctat bn:schumacher are un cel mai tare motor +drs si tot la depasit raikonen.
    6 6
  • kimi l-a mai depasit pe schumi in la source. Dupa care a venit zona de detectare drs si Schumi a putut reveni in fata lui kimi. De aceea a schimbat kimi tactica ... a incercat depasirea dupa punctul de detectare drs astfel incat sa nu mai poata beneficia schumi de drs dupa ce era depasit. Si asa au ramas eau rouge si radilion virajele in care mai putea incerca kimi o depasire. A reusit in eau rouge. In radillion ar fi fost inzecit mai greu.
    ps: am incercat si eu depasiri in eau rouge pe simulator. Depinzand de setare, daca in eau rouge incercai alta trasa decat cea optima (si trebuia daca vroiai depasire) decolai imediat inainte de radillion.
    4 2
  • mobius
    "@mobius", nu stiu cine oi fi dar nu trebuie sa ai pretentii la mine, nici eu nu am la tine, nu ai inteles ce am vrut sa spun dar sti sa jignesti. Nu l-a obligat nimeni pe Raikonen sa intre la boxe de doua ori, el a declarat ca vrea sa castige curse deci trebuie sa aiba o strategie mai buna decat adversarii sai. Cu o strategie mai proasta a clar ca nu poate castiga.
    0 8
  • marian
    fara``un``
    0 3
  • @andrey_1293 - priveste clasamentul si vezi cine a avut cel mai mult de castigat din faptul ca Alonso nu a putut puncta iar din cursa a mai fost eliminat inca un pretendent la puncte, Hamilton adica. Cu Alonso si Hamilton in cursa, imi este greu sa cred ca Vettel reusea aceiasi performanta.
    5 1
  • Un podium frumos cu un Button care avea nevoie de o astfel de cursa ca de aer,un Vettel plecat din mijlocul plutonului si un Kimi care a stralucit prin depasirea efectuata asupra lui Schumacher. Spectacolul se muta la Monza! :)
    5 2
  • dal ba dreaq'...
    ba redactor unde-i clasamentul???????? n-am vazut cursa si vreau sa vad macar clasamentul. rusine...
    5 1
  • eu_ferrari
    @dutu
    domnule tu nu ai nici o treaba cu sportul asta ...
    Alonso si Vettel au cate 2 titluri de WM F1, nimeni nu ajunge WM "out of luck"
    Alonso, Vettel, Kimi, Button si Ham sunt de departe stelele campionatului, plus Schumi dar lui nu tare i-a iesti acest sezon

    Bravo Button, go Kimi, go Alonso!
    5 2
  • tastiera f1: ( http://motor.ru/articles/2012/08/28/f1steeringwheels/?utm_source=rambler_head&utm_medium=banner_slider&utm_campaign=rambler_bs ).
    0 2
  • marian
    ce ma bucur knd imi dati dreptate.
    0 2
  • eu ferrari ---- cei 2 sunt varza pt mine si ma enerveaza ..cred ca acum ai inteles despre ce e vorba ...in schimb despre f1 sunt sigur ca te bag in buzunar !!! eu niciodata nu pot tine cu ferrari sau cu renault etc
    eu tin cu un pilot anume sau anul acesta cu mai multi de exemplu daca schima pilotul echipa eu ce sa fac sa tin cu ferrari >>?? prosti
    si inca o data ma enerveaza maimuta de alonso ..in rest nu am treaba cu nimeni gooo schumi gooo kimi ..............
    4 3
  • o cursa faina in care s-au remarcat kimi si seb...si grosjean
    1 0
  • gosJan
    da, pilotii Lotus s-au facut remarcati care cum o putut :)
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru