China, calificari: Vettel, primul pole position pentru Red Bull!

De Daniel Popescu
Publicat Sambata, 18.04.2009
Sebastian Vettel a reusit cel de-al doilea pole position din cariera, urmand sa plece de pe prima pozitie in Marele Premiu al Chinei.

Red Bull Racing este prima echipa care reuseste sa detroneze Brawn GP din postura de lider autoritar al noul sezon competitional.

Aflat la primul sezon sub comanda lui Christian Horner, Sebastian Vettel a reusit cel de-al doilea pole position al carierei dupa cel de anul trecut de la Monza si, de asemenea, primul pole position din scurta istorie a echipei Red Bull.

Tanarul pilot german a fost cronometrat cu 1:36.184 si va fi acompaniat pe prima linie a grilei de start de Fernando Alonso. Spaniolul si-a demonstrat calitatile dupa ce Renault a implementat un nou tip de deflector pentru monopostul R29 si dupa ce a renuntat pentru prima oara in acest an la utilizarea sistemului KERS.

Performanta majora realizata de Red Bull a fost completata de Mark Webber, dupa ce australianul a reusit un senzational loc 3. Echipa patronata de magnatul austriac Dietrich Mateschitz a demonstrat astfel ca poate fi o nuca tare in noul sezon, chiar daca in prezent nu beneficiaza de sporul de performanta promis de noul tip de deflector din Formula 1.

Dupa ce a dominat fara drept de apel primele doua curse ale sezonului, cei de la Brawn GP au fost nevoiti sa se recunoasca invinsi pentru prima oara, echipa urmand sa plece in cursa de pe locurile 4 si 5. De asemenea, Rubens Barrichello a reusit pentru prima oara sa il devanseze pe Jenson Button intr-o sesiune de calificari.

Williams a continuat parcursul bun si a obtinut un loc 7 pe grila prin Nico Rosberg, in timp ce Ferrari si McLaren sunt in continuare doar o amintire in noul sezon.

Kimi Raikkonen a stabilit doar al 8-lea timp, in timp ce Lewis Hamilton va pleca de pe locul 9, in ciuda semnelor de revenire aratate pe tot parcursul weekendului.

Topul primilor 10 piloti a fost completat de Sebastien Buemi, singurul debutant din acest an reusind in premiera calificarea in Q3.

PRIMA PARTE: KUBICA OUT!

Prima parte a calificarilor a consemnat o mare surpriza, Robert Kubica ratand calificarea in Q2. Pilotul echipei BMW-Sauber a fost cronometrat cu 1:36.966, cu aproximativ trei zecimi de secunda mai putin decat un timp care i-ar fi permis sa promoveze. Polonezul a concurat cu sistemul KERS in antrenamentele de vineri, insa analizele efectuate ulterior de echipa au dus la concluzia ca tehnologia este ineficienta pe monopostul sau.

Sebastien Bourdais si Nelson Piquet au fost la randul lor eliminati in aceasta parte a calificarilor, urmand sa plece in cursa din fata lui Kubica, de pe locurile 16 si, respectiv, 17. Ultima linie a grilei de start va fi ocupata de cei doi piloti ai echipei Force India, Adrian Sutil si Giancarlo Fisichella.

In ceea ce priveste pozitiile de top, prima parte a fost dominata, asa cum era de anticipat, de Brawn GP, Jenson Button si Rubens Barrichello reusind sa monopolizeze primele doua pozitii. Cei doi au fost urmati de Mark Webber, Lewis Hamilton si Nico Rosberg, in timp ce Ferrari a terminat pe locurile 6 si 7 prin Kimi Raikkonen si Felipe Massa. Sebastien Buemi a stabilit un timp excelent in aceasta parte, terminand pe locul 8, in fata duo-ului Toyota, Jarno Trulli si Timo Glock.

A DOUA PARTE: UN NOU ESEC PENTRU MASSA

Cea de-a doua parte a calificarilor a adus cateva surprize de proportii, consemnand abandonul unor piloti de la cele mai puternice trei echipe ale anului trecut. Nick Heidfeld a ratat pentru numai 0.01 secunde prezenta in ultima parte, urmand sa plece de pe pozitia a 11-a de pe grila de start. Heikki Kovalainen s-a plasat in spatele sau, in timp ce Felipe Massa rateaza pentru a doua oara consecutiv prezenta in Q3. De data aceasta, brazilianul s-a retras la boxe intr-un moment in care cel putin aparent mai avea timp pentru a efectua inca un tur cronometrat.

O alta surpriza neplacuta a fost consemnata in dreptul lui Timo Glock, care va pleca doar de pe locul 14 dupa ce in primele doua curse ale anului a terminat de fiecare data in primii 4. In fine, Kazuki Nakajima a consemnat cel mai slab timp in Q2 si va porni doar de pe locul 15. Cea de-a doua parte a calificarilor a consemnat eliminarea ambilor piloti BMW-Sauber din competitie, desi Heidfeld este unul dintre cei doar trei piloti care concureaza cu KERS.

Surpriza placuta a acestei parti a fost Red Bull Racing, care a ocupat primele doua pozitii prin Sebastian Vettel si Mark Webber. Cei doi au fost urmati de Brawn GP prin Barrichello si Button, in timp ce Trulli a incheiat pe 5. McLaren a confirmat revenirea de forma prin locul 6 reusit de Hamilton, topul primilor 10 piloti fiind completat de Alonso, Rosberg, Raikkonen si Buemi.

Rezultatele complete ale sesiunii sunt disponibile aici.

Via | FIA

Comentarii (6)

  • Calificari
    Puiul s-a dezghetat si a zburaaaaat!
    0 0
  • Felicitari Fernando,bravo Vettel!!!:)
    In sfarsit il vad pe Fernando aproape!Renault a imbunatatit, astept continuari inspirate:).Vettel fantastic!
    0 0
  • NeoGalaxy
    @Sebastian Vettel
    A fost bestial :)))))))) Bravo lui. BMW + Ferrari + McLaren + Renault = bezna. Nu cred ca vre-un pilot de la ei a folosit Kers ca sa fiu sincer :))))

    Oricum Kova + Felipe + BWM... au probleme la masina dar toate 4 o duc rau. Sa le tinem pumnii :)

    Fie ca sfintele sarbatori de Pasti sa va aduca lumina in suflet, sanatate si fericire voua si famiilor voastre si cat mai multe bucuri!
    0 0
  • ctlnmihai
    @calificari
    Felicitari Vettel ,Paste fericit tuturor
    0 0
  • @ Voi
    Va urez Paste Fericit tuturor !
    0 0
  • Bravo Alonso,
    Bravo Alonso,lumina in suflet si in casele tuturor,Paste Fericit
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru