Echipele refuză reintroducerea testelor în timpul sezonului

De Daniel Popescu
Publicat Vineri, 13.05.2011
Red Bull şi McLaren sunt împotriva reintroducerii testelor în timpul sezonului începând din 2012, în timp ce Ferrari este singura echipă care acceptă planul lui Jean Todt.

Jean Todt a dezvăluit recent că intenţionează să reintroducă testele în timpul sezonului pentru ca piloţii tineri să aibă oportunitatea să capete experienţă la volanul unor monoposturi de Formula 1.

Pentru ca măsura să intre în vigoare în 2012, FIA are nevoie de acordul unanim al echipelor, însă Red Bull, McLaren şi Force India se declară împotrivă. Christian Horner, şeful echipei Red Bull, crede că permiterea testelor ar duce la creşterea costurilor şi propune în schimb mai multe evaluări în zilele de vineri.

"Poate putem face mai multe teste vineri sau să avem mai multe seturi de pneuri, ceea ce ar încuraja echipele să utilizeze mai mulţi piloţi tineri. Problema cu testele este că imediat ce le reintroduci costurile vor escalada. Una dintre cele mai mari măsuri pentru reducerea costurilor a fost reducerea testelor, aşa că echilibrul pe care îl avem cu testele din presezon şi cu testul pentru tineri de la finalul anului este potrivit", a declarat britanicul.

McLaren a sugerat prin vocea lui Martin Whitmarsh că este de acord cu reintroducerea testelor, însă consideră că echipele mici vor fi dezavantajate de situaţie.

"Multe echipe ar vrea mai multe teste, dar trebuie să respectăm şi echipele mici. Trebuie să menţinem costurile. Dacă echipele mari încep să testeze şi acest lucru va fi văzut că un dezavantaj pentru echipele mici, atunci nu este bine pentru sport", a precizat şeful McLaren.

Nici cei de la Force India nu agreează măsura, oficialii echipei considerând că reintroducerea testelor ar reprezenta un pas înapoi pentru Formula 1. "Nu vrem să facem asta, de ce să mergem înapoi? Fără teste în timpul sezonului salvăm mulţi bani. Nu avem o echipă de teste acum, ce s-ar întâmpla dacă am reintroduce testele? Avem deja 19 sau 20 de curse, echipa noastră este deja suprasolicitată, iar acum le vom cere să facă încă două sau trei teste. Vom avea din nou două echipe şi, o dată ce ai două echipe, costurile escaladează", a precizat Otmar Szafnauer, COO-ul de origine romană al echipei Force India.

Singura echipă care a fost permanent în favoarea testelor din timpul sezonului a fost Ferrari, iar preşedintele Luca di Montezemolo a reiterat această ipoteză.

"Nu putem face teste, să ne antrenăm.

Formula 1 este singurul sport profesionist în care nu te poţi antrena sau nu poţi testa", a declarat el.

În cazul în care echipele nu vor fi de acord cu reintroducerea testelor în timpul sezonului începând din 2012, FIA este decisa să introducă această regulă unilateral în regulamentul pentru 2013.

Via | Autosport

Comentarii (2)

  • Hai odata cu teste alea... Asa e in orice sport: O echipa foarte bogata care isi permite totul si una saraca. Dar aia saraca oricand poate produce o surpriza...
    Iar mai presus de toate e firesc sa te antrenezi!
    8 1
  • ctlnmihai
    Introducerea testelor
    Sunt de acord cu introducerea testelor nu și cu răstălmăcirea articolului de către admin (că Mclaren n-ar fi de acord cu reintroducerea testelor)..
    3 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru