FIA refuza sa anunte anularea suspendarii lui Briatore

De Daniel Popescu
Publicat Miercuri, 06.01.2010
FIA este obligata de justitia franceza sa anunte anularea suspendarii lui Flavio Briatore din sporturile cu motor, insa forul mondial refuza sub pretextul ca poate face apel la aceasta decizie.

Curtea Franceza de Justitie a decis marti ca suspendarea pe viata dictata de Consiliul Mondial al FIA impotriva lui Flavio Briatore in scandalul Crashgate este neregulamentara, o hotarare similara fiind luata si in privinta lui Pat Symonds, suspendat initial timp de 5 ani.

Justitia din Hexagon a explicat ca FIA nu avea dreptul sa-i suspende din activitate pe Briatore si Symonds pentru ca acestia nu au nevoie de niciun fel de licenta pentru a fi implicati in Formula 1.

"FIA poate sanctiona detinatorii de licenta, dar nu poate face acest lucru cu partile terte, acest lucru fiind in contraventie cu articolul 28 din statutul sau", se arata in decizia Curtii Franceze de Justitie.

In plus, Curtea a considerat ca existat un conflict de interese in acest caz, pentru ca Max Mosley, fostul presedinte al FIA, se afla deja in conflict cu Briatore in momentul izbucnirii scandalului Crashgate.

"Decizia Consiliului Mondial al FIA a fost prezidata de presedintele FIA, despre care se stia ca este in conflict cu Briatore, intrucat Mosley a jucat un rol important in lansarea investigatiei privitoare la violarea principiului separarii puterii", a adaugat Justitia Franceza, referindu-se la tentativa lui Briatore ca echipele din Formula 1 sa preia controlul asupra regulamentului competitiei.

Curtea Franceza de Justitie a obligat forul mondial sa anunte cele 13 echipe din Formula 1 despre decizia ca pedepsele dictate imptriva fostilor manageri Renault si sa faca un anunt similar in mai multe publicatii franceze.

Cu toate acestea, FIA a anuntat oficial ca suspendarea initiala dictata impotriva lui Briatore si Symonds ramane in vigoare, intrucat forul mondial analizeaza oportunitatea de a face apel la hotararea Curtii Franceze de Justitie.

"Curtea a pus in discutie autoritatea FIA de a impune suspendari pentru Briatore si Symonds din motive de procedura si pentru ca nu sunt detinatori ai unei licente FIA. Potrivit Curtii, ei nu trebuie sa respecte regulamentul FIA. Abilitatea FIA de a-i exclude pe cei care pun intentionat viata altora in pericol nu a reprezentat niciodata un dubiu, iar FIA analizeaza cu atentie optiunea de a face apel. Decizia Curtii nu va intra in vigoare pana cand optiunile de a face apel nu au fost epuizate. Pana atunci, decizia Consiliului Mondial al FIA va continua sa se aplice", se arata intr-un comunicat de presa al forului mondial.

In plus, FIA a anuntat ca intentioneaza sa modifice regulamentul pentru ca pe viitor persoanele implicate in astfel de scandaluri sa nu mai poata participa in Formula 1.

Via | Autosport | FIA

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru