FIA vrea standardizarea cutiilor de viteze

De Daniel Popescu
Publicat Miercuri, 04.02.2009
FIA a anuntat echipele ca doreste implentarea unor noi masuri pentru reducerea drastica a costurilor in F1 incepand din 2010, pe langa masurile adoptate anterior.

Echipele din Formula 1 au convenit impreuna cu FIA la finalul anului trecut un amplu pachet de masuri menit sa reduca costurile incepand din sezonul 2009.

Desi cele mai drastice masuri sunt prevazute pentru 2010, forul mondial considera ca masurile adoptate in decembrie nu sunt suficiente.

Prin urmare, in cadrul unei intalniri cu FOTA ce a avut loc marti, FIA a anuntat un nou set de masuri. Desi acestea nu au fost prezentate oficial, publicatia britanica Financial Times a reusit sa intre in posesia unui document confidential in care FIA sustine ca echipele nu au reusit inca sa reduca costurile, in ciuda masurilor adoptate anterior.

Planul initial prevedea reducerea costurilor de la 300 de milioane de euro pe an la 100 de milioane de euro pe an pentru constructori si 50 de milioane de euro pe an pentru echipele independente.

Intrucat targetul nu a fost inca atins, FIA spera ca echipele sa cada de comun acord in cel mult doua saptamani pentru standardizarea unor noi componente incepand din 2010.

Componentele aduse in discutie pentru standardizare sunt cutiile de viteze si ansamblul format de roti, frane si suspensii. Forul prezidat de Max Mosley spera ca masurile propuse sa ajute echipe Honda sa gaseasca la timp un cumparator si ca alti constructori precum Renault, Toyota si BMW sa isi asigure prezenta pe termen lung in competitie.

Unul dintre cei mai aprigi sustinatori ai acestor masuri este Flavio Briatore, care crede ca recucerea costurilor poate atinge 60%. "Credem ca este posibil sa reducem bugetele cu 60% pana in 2012. Vrem un sport pentru fani, nu pentru ingineri", a declarat seful echipei Renault.

Pe de alta parte, italianul este contrazis de seful echipei McLaren, Ron Dennis. "F1 nu ar trebui sa fie o competitie in care motoarele si o mare parte dintre componente sa fie standard", a explicat britanicul pentru sursa citata.

Taguri: FIA, FOTA, cost, reducere

Comentarii (2)

  • ce tampenie
    astia de la fia is chiar cretini....nu le ajunge cate masuri au luat...in locul lor as face standart si motoarele...si atunci echipele mari ar pleca....cineva ar trebuii sa-i trezeasca pe prostii astia...in 2-3 ani si masinile de gp2 o sa fie mai rapide
    0 0
  • dice66og@yahoo.com
    normal ca renault vrea sport pt ingineri, ca sunt incapabili daca nu-i convine sa plece acasa, nu sa planga
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru