Formula 1 poate pierde anual 2.2 miliarde de dolari

De Daniel Popescu
Publicat Vineri, 19.06.2009
Retreagerea celor 8 echipe FOTA din Formula 1 ar putea produce pierderi anuale de aproximativ 2.2 miliarde de dolari pentru Formula 1.

Compania Formulamoney a realizat o cercetare de piata legata de implicatiile financiare pe care le-ar avea retragerea echipelor Ferrari, McLaren, Renault, BMW Sauber, Toyota, Brawn GP, Red Bull Racing si Scuderia Toro Rosso din Formula 1.

Potrivit calculelor, cele 8 echipe aduc anul in Formula 1 nu mai putin de 2.2 miliarde de dolari, sume ce reprezinta contributiile constructorilor si proprietarilor (1.5 miliarde de dolari), contravaloarea contractelor de sponsorizare (667 milioane de dolari) si veniturile obtinute de la furnizorii de componente (54 milioane de dolari). Aceste sume reprezinta aproximativ 47% din veniturile totale realizate de Formula 1 in sezonul 2008.

In acest context, retragerea celor 8 echipe ar avea un efect devastator asupra stabilitatii financiare a competitiei, dar in acelasi timp va crea si o serie de efecte in lant. Primii afectati vor fi organizatorii Marilor Premii, care isi bazeaza bugetul pe veniturile obtinute din vanzarea biletelor. Interesul fanilor pentru sport ar urma insa sa scada dramatic, astfel ca organizatorii curselor ar putea intampina dificultati in plata ratelor contractuale catre Bernie Ecclestone, detinatorul drepturilor comerciale.

In prezent, organizatorii platesc in medie 23.7 milioane de dolari pentru fiecare cursa.

De asemenea, se anticipeaza ca televiziunile il vor forta pe Ecclestone sa renegocieze actualele contracte, ceea ce in cele din urma s-ar traduce prin bani mai putini pentru echipele din Formula 1.

Formulamoney sustine ca Formula 1 are nevoie de venituri anuale de minim 550 de milioane de dolari pentru ca sportul sa acopere cheltuielile si solvabilitatea.

Via | ITV

Taguri: buget, venit

Comentarii (3)

  • ...
    urmatoarea jonglerie va fi vinderea f1 de catre bernie...si inceperea stabilizarii ei..parerea mea...aceasta este ultima sansa
    0 0
  • se strange latul
    Martalogii astia 2 [max si bernie] sunt in pragul falimentului total.Ei nu realizeaza nici acum in al 12 ceas ca au pierdut razboiul.Tot ceea ce mai pot sa mai faca este sa se retraga si sa-si traiasca linistiti batranetile lor senile.din momentul in care ACEA [constructorii europeni] si-au declarat sprijinul ptr echipele de F1 ei nu au mai avut nici o sansa.Sunt prea mici,prea senili si prea slabi ptr un asemenea razboi.Este evident ptr toata lumea ca nu te poti pune cu niste colosi mondiali,mai ales cand acestia au dreptate.Numai ei nu inteleg acest lucru.Dar peste toate nu inteleg ca F1 fara constructori,bugete mari,cercetare,tehnologie,etc,etc nu mai este F1.Cel mai bine ar fi ca bernie sa vanda drepturile F1 catre FOTA,iar max sa se retraga de la sefia FIA.Dar ma indoiesc de acest lucru,ptr ca ei in prostia lor inca mai cred in sansa lor.Daca acest lucru nu este posibil,atunci este evident ptr toti fanii F1 ca alternativa nu este decat crearea unei competitii paralele,lucru deja afirmat de catre FOTA si salutat de toti iubitorii F1
    0 0
  • NeoGalaxy
    @angusyoung
    De care ori ai postat acest comentariu? :))))))
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru