Cheltuieli record pentru Renault in 2008

De Daniel Popescu
Publicat Duminica, 26.07.2009
Costurile echipei Renault in sezonul 2008 s-au ridicat la 183 de milioane de euro, consemnand cea mai ridicata valoare din istoria Formulei 1.

Masurile draconice ce urmeaza a fi implementate in Formula 1 pentru reducerea costurilor in devin plauzibile atunci cand ies la iveala datele financiare ale echipelor pentru sezonul precedent.

Potrivit publicatiei britanice The Telegraph, Renault a avut anul trecut un buget de cheltuieli de 183 de milioane de euro, cu peste 38% mai mare decat in 2007. De asemenea, aceasta suma reprezinta un record pentru Formula 1, nicio alta echipa necheltuind atat de mult.

O mare parte din cheltuieli au fost directionate pentru salariul lui Fernando Alonso, evaluat neoficial la 17 milioane de euro. De asemenea, se estimeaza ca Flavio Briatore, seful echipei Renault, a fost recompensat cu putin peste 1 milion de euro pentru serviciile sale.

Pe de alta parte, veniturile echipei s-au ridicat la 171 de milioane de euro, in primul rand datorita noilor contracte de sponsorizare initiate in 2008. Printre numele care s-au alaturat echipei franceze se numara brand-ul de blugi Pepe Jeans, dar si compania spaniola de asigurari Mutua Madrilena.

Astfel, Renault F1 Team a inregistrat un deficit de 12 milioane de euro pe parcursul anului trecut, de peste doua ori mai mari decat in anul anterior.

Pentru a face fata acestor cheltuieli, constructorul Renault si-a sporit contributia directa pentru echipa de Formula 1, insa acest lucru este putin probabil sa se repete avand in vedere conditiile economice globale precare. In incercarea de a reduce costurile in 2009, Renault a confirmat la inceputul anului ca Fernando Alonso, Nelson Piquet Jr si Flavio Briatore au acceptat reducerea salariilor cu cate 30%, fara sa mentioneze public noile remuneratii ale acestora.

Lucrurile tind insa sa se complice si mai mult in perspectiva sezonului 2010, dupa ce banca olandeza ING a confirmat la inceputul anului ca va renunta la sponsorizarea echipei la finalul actualul contract, ce expira pe 31 decembrie. In prezent, se estimeaza ca ING a oferit echipei Renault cate 30 de milioane de euro in fiecare dintre cei trei ani de contract.

Salvarea echipei Renault ar putea veni insa odata cu noile reduceri de costuri anuntate pentru urmatorii ani, lucru valabil de altfel si pentru celelalte echipe din Formula 1 in contextul crizei economice.

Via | The Telegraph

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru