Hamilton a castigat cursa de la Hungaroring!

De Daniel Popescu
Publicat Duminica, 26.07.2009
Lewis Hamilton a obtinut pe circuitul de la Hungaroring prima victorie din acest sezon, profitand de sistemul KERS la start si de abandonul lui Fernando Alonso pentru a trece primul linia de sosire.

Marele Premiu al Ungariei a consemnat revenirea in forta a echipelor McLaren si Ferrari dupa un debut mai mult decat modest in acest sezon, in timp ce lupta pentru titlul mondial a ramas aproximativ in aceeasi termeni dupa ce Sebastian Vettel a abandonat din motive tehnice, iar Jenson Button si-a trecut in cont doar doua puncte.

Plecat de pe locul 4 pe grila de start, Lewis Hamilton a avut un start fulminant datorita sistemului KERS si a urcat pana pe locul 2, iar dupa abandonul lui Fernando Alonso cauzat de o problema la pneul dreapta fata britanicul a avut cale libera spre prima victorie din acest sezon.

Kimi Raikkonen s-a achitat la randul sau de sarcini, reusind cel mai bun rezultat al Scuderiei Ferrari din acest an, dupa ce a trecut linia de sosire pe locul 2. Din pacate, performanta finlandezului a venit in timp ce Felipe Massa este internat in spital ca urmare a gravului accident suferit sambata in calificari.

Mark Webber a urcat pe ultima treapta a podiumului, rezultat prin care l-a devansat pe Sebastian Vettel in clasament si care a ajutat Red Bull sa reduca diferenta fata de Brawn GP in clasamentul constructorilor. Totusi, australianul putea obtine locul 2 daca mecanicii nu ar fi comis o eroare la prima sa realimentare, cand a pierdut locul 2 in favoarea lui Raikkonen. Vettel a fost nevoit sa abandoneze la randul sau in urma unor probleme tehnice la suspensia spate a monopostului RB4.

Nico Rosberg a continuat evolutiile bune pentru Williams si a terminat pe locul 4, in fata lui Heikki Kovalainen si Timo Glock. Liderul clasamentului general, Jenson Button, a facut o cursa anonima in care nu a atras atentia camerelor si si-a trecut in cont doar doua puncte, in timp ce locul 8 a fost acontat de Jarno Trulli.

FILMUL CURSEI

Contrar tuturor asteptarilor, Alonso a avut un start excelent de cursa si s-a mentinut pe prima pozitie, desi rivalii de la Red Bull Racing si McLaren detineau un monoost mai performant. Sistemul KERS utilizat de Lewis Hamilton si Kimi Raikkonen si-a dovedit din plin eficienta, cei doi reusind sa se infiltreze in fata lui Vettel.

Pilotul finlandez si-a facut insa loc bruscandu-l pe Hamilton, care la randul sau l-a acrosat usor pe Vettel. De altfel, Raikkonen va fi investigat dupa cursa pentru manevra la ca re a apelat. Hamilton a fost la un pas sa il depaseasca si pe Mark Webber, insa australianul a avut o traiectorie mai buna in primul viraj si a urcat pe locul 2.

Cu Hamilton si Raikkonen pe locurile 3 si 4, Kovalainen si Rosberg au ocupat locurile 5 si 6, in timp ce Vettel a coborat pana pe locul 7. Button a revenit rapid pe locul 8 dupa ce intial cedase aceasta pozitie la start in favoarea lui Kazuki Nakajima. Primul tur a consemnat si primul abandon al cursei, trecut in dreptul germanului Adrian Sutil. Alonso a prins viteza si s-a distanta simtitor fata de Webber, in timp ce Hamilton a reusit sa treaca de australian in turul 5 pentru a urca pe locul 2. Pilotul echipei McLaren s-a apropiat foarte rapid de Alonso, lansad senzatia ca este doar o chestiune de tururi pana cand il va depasi pentru a prelua conducerea.

PNEUL BUCLUCAS PUNE CAPAT SPERANTELOR

Totusi, Alonso a intrat la boxe in turul 12, chiar mai repede decat se anticipa. Mecanicii francezi s-au grabit insa sa-l elibereze de la standuri inainte ca pneul dreapta fata sa fie montat corespunzator. Dupa numai cateva viraje, acest pneu s-a desprins si a zburat pur si simplu pe circuit, iar Alonso a pierdut mult timp pentru a reveni la boxe pentru o noua oprire. Alonso a revenit pe pista pe locul 18, insa numai dupa un tur s-a retras din nou la boxe, de data aceasta definitiv, abandonand Marele Premiu al Ungariei. Alonso a ratat astfel o ocazie unica de a obtine o noua victorie la Hungaroring, circuitul pe care in 2003 a inregistrat primul sau succes in Formula 1. Astfel, Hamilton a preluat conducerea cursei, devenind unul dintre favoritii la victorie.

CUM A RATAT WEBBER LOCUL 2

Turul 20 a oferit din nou suspans, Webber si Raikkonen intrand simultan la boxe de pe locurile 2 si, respectiv, 3. De data aceasta, a fost randul mecanicilor Red Bull sa intarzie efectuarea realimentarii, iar Webber a fost la un pas de un impact cu Raikkonen la revenirea pe linia din dreptul boxelor.

Finlandezul si-a mentinut insa prim-planul si l-a devansat pe rivalul sau australian. Urcat pana pe locul 2 prin prisma opririlor la boxe a pilotilor din fata, Button a intrat la standuri in turul 25, iesind pe circuit in spatele lui Vettel. Totusi, britanicul a fost devansat de cei doi piloti ai echipei Toyota, Jarno Trulli si Timo Glock.

VETTEL, OUT!

Doar doua tururi mai tarziu, Vettel a fost nevoit sa intre la boxe in urma unor probleme aerodinamice la nasul monopostului RB4. Chiar daca a revenit pe pista, Vettel a abandonat in turul 30, intrucat echipa nu a putut remedia defectiunile tehnice la suspensia spate.

PLICTISEALA GENERALA IN ULTIMELE DOUA TREIMI ALE CURSEI

In fruntea cursei, Hamilton a tinut un ritm foarte bun in fata lui Raikkonen, iar finlandezul la randul sau s-a mentinut la o distanta apreciabila de Webber. Pana in turul 45, cand a inceput cea de-a doua serie de opriri la boxe, atmosfera a fost foarte calma pe circuit. Sesiunea de realimentari a decurs de data aceasta fara niciun fel de incidente pentru pilotii fruntasi, iar Hamilton si-a mentinut un avans de peste 16 secunde in fata lui Raikkonen. Ultima treime a cursei a fost lipsita de evenimente majore, iar Hamilton si-a trecut in cont prima victorie a sezonului.

La prima sa cursa in Formula 1, Jaime Alguersuari a obtinut un rezonabil loc 15, terminand in fata coechipierului sau, Sebastien Buemi.

Marele Premiu al Ungariei a consemnat doar trei abandonuri, trecute in dreptul lui Vettel, Alonso si Sutil. Webber a stabilit cel mai bun timp pe un tur de pista, australianul fiind cronometrat cu 1:21.931 in turul 65.

Clasamentul complet al cursei este disponibil aici.

Comentarii (48)

  • haideti baietii cu comentariile ham ham
    bravooooooooooo!!!!! super cursa !!
    1 0
  • Bravo!
    Felicitari! Papagalii unde sunt?
    1 0
  • fanii ferrari
    Mda:))))
    0 0
  • ctlnmihai
    Lleewwiisss
    Well done Mclaren Mercedes ,well done Lewis &kova>>De la titlul mondial castigat anul trecut n-am mai fost asa da de bucuros!!!!
    1 0
  • se ascund lasai cred ca le a picat netul:)))
    sper ce si au revenit cei de la mclaren cum spunea acum 3 curse domnul buton:))
    0 0
  • @baietii cu pricina
    http://formula1.automarket.ro/stiri/f1champ/22830/mclaren-mizeaza-pe-o-victorie-la-hungaroring.html ...hai cantati :)
    0 0
  • Fana KIMI
    here I am! Lost me? Miss me?? A fost GP-ul McLaren-ului, cred ca s-a simtit asta de vineri. Kimi pe 2 , SUPERB!! Pacat de Alonso care a iesit prea rapid din calculele cursei...
    0 0
  • max puncte
    maxpunctaj ... sa traiasca mclarean
    0 0
  • ctlnmihai
    McLaren team Radio
    Fantastic Lewis, flawless drive - Mclaren Pit radio
    0 0
  • rayn380
    uhu...
    Bravo McLaren, bravo Ferrari, bravo Lewis, bravo Kimi......Sunt in extaz....era si timpul pentru trezirea "titanilor" , sunt in al noualea cer......ce mai mod de revenire de forma pentru McLaren, dar si pentru Ferrari, pur si simplu Red Bull si mai ales Brawn au inceput sa intre treptat intr-un con de umbra.....imi doresc s-o tina tot in ritmul asta, favoritii mei(McLaren), dar si Ferrari. Sa aud carcotasii ce mai au de comentat la adresa McLaren, chiar nu aveti ce comenta....BRAVOOOOOOO
    0 0
  • ceau
    GATA,GATA,GATA!!!!!acum incepe sezonul pentru McLaren!!!am avut sau nu dreptate vineri?!pe viitor,pentru toti,cand va spun ceva,auziti-mi si mie vocea ca ma pricep mai mukt decat credeti,la Formula1!!!
    0 0
  • Aici, aici!
    felicitari baietilor de la McLaren! Au facut o cursa frumoasa, au gresit putin la strategia lui Kova, asa mi s-a parut. Pacat ca azi am avut DOAR o masina Ferrari in cursa...Kimi a fost de vis :X Restul nu mai conteaza!
    0 0
  • sharky_raduku
    Acum tac baietii! Aveau gura mare!
    0 0
  • rayn380
    Felipe....
    Am uitat de massa, Insanatosire grabnica, F1 are inca nevoie de tine....Ce mai cursa, ce mai weekend....Sa stiti si voi astia care comentati aiurea si care nu prea aveti habar, ca pilotul care scoate cei mai buni timpi in cele 3 sesiuni de antrenamente, de multe ori va castiga si cursa, ma mir ca nu v-ati prins pana acum, cu toate ca va laudati ca urmariti de mult timp F1. Un weekend de vis...
    0 0
  • ctlnmihai
    @ally_great
    Dap ai dreptate cu strategia lui Kova..
    0 0
  • @DRAKo
    Pacat ca nu fac parte din grupa "baietilor":)) Eu sunt cu "fetele" lui Kimi. Lost me here :P
    0 0
  • ctlnmihai
    Felipe
    Go go Felipeee
    0 0
  • comentatorii
    Miky si cu Viky din nou penibili la comentarii.
    0 0
  • @rayn380
    Sa te iei de mana cu Miki ca nu intelegi sportul asta baiete:)
    0 0
  • ceau
    Kimster foarte bine!!!pentru cine stie:P
    0 0
  • ally_great
    Stai linistita ca n-am treaba cu fetele!
    0 0
  • rayn380
    @bogdan_197
    Bogdanele, tata, te inteleg ca esti mereu frustrat, in momentul asta, vreau sa raman la starea de spirit pe care mi-a lasat-o cursa ce tocmai a trecut, asa ca n-am kef sa ma cobor la mintea ta de cocosel frustrat si ma trag cu tine de sireturi, so.... ciocu mic, inghite-n sec si joc de glezne...:P
    0 0
  • Ceau Mad
    Cine stie, stie!! Ms :-* Se pare ca ai avut gura de aur weekend-ul asta. Stii tu de ce :D
    0 0
  • E corect ??
    ADMIN : De ce mi s-au luat puncte pentru pariu (Massa /Raikkonen ) si MACAR sa le primesc pe cele pariate inapoi , nu ?? Cu multumiri .
    0 0
  • albinutza....
    Bravo Ham !! Am fost increzatoare in el si la pole Bravo Kimi .pacat de Alonso avea o strategie buna termina in top3.
    Puteam si pe 1 da e bun si locul 2...
    0 0
  • Albinutza.....
    Eu uitat pe stream pe net ..e mai relaxant decat TVRRRRR :)) Petitia nu face 2 ..banii!!! in romannia se placeefectul de turma si lene in TVR ..Fraieri (NOI )platesc..atat ete Romania
    0 0
  • McLaren la superlativ in Ungaria
    Frumoasa cursa,cu multe surprize:),McLaren si Ferrari vechile rivalitati,din nou intalnite la varf:).Brawn nu mai tine pasul,Red Bull...Pacat de Alonso si Vettel.Conteaza insa prea putin pe langa drama lui Massa.Speram ca macar astazi sa fie ceva mai multa decenta aici,din pacate,se pare ca spunem exact cat ne permite educatia, respectul si nu in ultimul rand gramatica.Aviz amatorilor:)
    0 0
  • @rayn380
    Scuze , am scris de pe celalalt cont:))
    0 0
  • @rayn380
    Ia-o tare marlane:))
    0 0
  • FELICITARI
    NU AM TINUT NICIODATA CU HAM SUNT UN FERARIST DAR BRAVO LUI, A FOST SINGURA LUI VICTORIE ANUL ACESTA, DE LA URMATOAREA CURSA VINE ALONSO LA FERRARI, FORTA FERRARI
    0 0
  • ctlnmihai
    felipe Massa
    Dupa gazzetta.it nu are nicio leziune cerebrala deci vesti imbucuratoare
    0 0
  • Massa-Ferrari
    Sper ca Ferrari sa nu forteze acum nota aducand un alt pilot din afara...Ar fi o nedreptate,mai ales ca,echipa nu lupta pentru vreun titlu,deci miza nu e atat de mare.Fernando este bine la Renault,cel putin anul asta.
    0 0
  • ctlnmihai
    Massa-Ferrari
    Cred k massa o sa aiba locul asigurat si la anul..Tifosii o sa-l doreasca la echipa
    0 0
  • Hungaroring
    "Hamilton a obtinut astfel a treia victorie consecutiva pe circuitul de la Hungaroring in tot atatea prezente in Ungaria."

    Stimate autor, anul trecut a castigat Kovalainen
    0 0
  • NeoGalaxy
    @Felipe
    S-ar putea sa nu mai candideze niciodata, asta daca se adevereste ultimul comunicat de presa. Personal... consider ca este o veste proasta, cel putin pentru fanii Ferrari. Ma gandeam ca se va retrage candva dar nu in felul acesta... Pacat. Nu neg ca este o frumoasa victorie pentru Lewis, dar acest eveniment cu Felipe este de un dramatism neasteptat de puternic. Pacat pentru Felipe si pacat pentru Ferrari si fanii Ferrari in general.
    0 0
  • Alonso "fortuit" la Ferrari??
    Echipa Renault suspendata la Valencia,Alonso sta sau isi gaseste alta echipa!
    0 0
  • NeoGalaxy
    @Lewis
    Plus ca fanii McLaren uita ca Lewis a dedicat victoria lui Felipe fapt facut si de Kimi. Asa ca bucuria unor s-ar putea sa fie prea mare pentru cat merita.
    0 0
  • frumoasa cursa pacat de comentatori
    dati-mi si mie link-ul de sunet de pe BBC ca nu vreau sa-i mai aud pe miki &viki
    0 0
  • ctlnmihai
    @NeoGalaxy
    Dincolo de nefericitul eveniment regretabil ,din pct. meu de vedere , nimic nu ma impiedica sa ma bucur de victoria echipei mele favorite..daca ar fi castigat kimi
    probabil comentariile tale ar fi sunat intr-un alt fel .
    0 0
  • NeoGalaxy
    @ctlnmihai
    Scuze ca-ti spun dar ma mir ca Ferrari l-au trimis pe Kimi in cursa. Nu de alta dar era foarte marcat de ce s-a intamplat mai ales ca sunt colegi. Si chiar daca castigat personal, ma lasa race. Poate si pentru ca eu tin cu baietii astia in altfel decat multi. Dar inainte de a fii piloti sunt oameni si sincer, nici o victorie nu ma poate face sa uit, nici cum arata Felipe dupa accident si nici pe sotia lui plangand. Dar de bucurie... scuze, ma bucur ca este in viata si ca nu este paralizat sau alte chestii. Plus ca multi nu stiu ca Barri depilda, a fost la Felipe si a vorbit cu el desi acesta din urma era in coma indusa, Bernie a fost si el acolo, parerea mea, este ca doar tie si lui Lewis, poate, chiar ii arde de victorie, poate.
    0 0
  • ctlnmihai
    @NeoGalaxy
    bine neo..
    0 0
  • ctlnmihai
    @NeoGalaxy
    uite iti spun eu k Masaa o sa se faca bine si o sa piloteze si la anul la ferrari :)
    0 0
  • @neo
    si ce avea sa faca Lewis ? sa stea pe tusa pana cand revine Massa ? nu e mai bine o victorie pe care i-a dedicat-o ?
    0 0
  • ...
    sincer , mi-as dori ca in prima cursa de la revenirea lui sa castige , indiferent daca nu tin cu Ferrari :)
    0 0
  • McLaren
    BRAVOOOOOOOOOOOO
    0 0
  • BRAVO LEWIS !!!
    Felicitari Lewis ! Sanatate massa ! Sa revii cat mai repede la ferrari, incep sa-mi fac griji...fara felipe , ferrari vor deveni mai competitivi, daca in locul lui vor aduce un pilot....
    0 0
  • Mclaren sunt cei mai buni
    In sfarsit am reusit sami fac blestemattul asta de cont. De un an sunt citor automarket, dar tot imi dadea eroare cand sa imi fac cont. Lewis este cel mai talentat pilot de pe grila, iar Mclaren odata rezolvata problema de apasare aerodinamica, era clar ca vor reveni, masina nu este gresit prooectata, ci doar o mica problema care nu lasa masina sa se dezvolte. Go go Lewis
    0 0
  • Northern Nightmare
    Bloody french mechanics...born in U.K.
    Chiar credeti ca Renault F1 Team are mecanici de cursa francezi? N-as crede, deoarece este pe structura fostelor echipe britanice Benetton (sic! numele finantatorului este al unei firme cu sediul in Italia, de aici s-au si ...capatuit cu Flavio Briatore), respectiv Toleman. Responsabilii pe partea de inginerie, la curse, sunt Bob Bell si Pat Symonds.
    Ati avut destul de recent un reportaj, in mai multe episoade, de la fata locului, adica acasa la Renault F1 Team, atat la sectiile din Franta (motoare), cat si la facilitalile din Marea Britanie (sasiuri, ansamblare)!?
    Whatever...
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru