McLaren regreta abandonarea sistemului KERS

De Daniel Popescu
Publicat Joi, 25.06.2009
McLaren sustine ca nu ar fi dorit ca Formula 1 sa abandoneze sistemul KERS incepand din sezonul 2010, intrucat echipa a investit multe resurse pentru dezvoltarea tehnologiei.

Echipele din Formula 1 au decis recent sa abandoneze sistemul KERS incepand din sezonul 2010, ca urmare a costurilor foarte mari de dezvoltare.

Desi initial BMW a fost singurul constructor care a admis ca a fost impotriva acestei decizii, McLaren a confirmat joi indirect ca ar fi preferat ca tehnologia sa fie folosita in continuare.

"Pozitia McLaren si Mercedes este ca am ajuns atat de departe incat trebuie sa continuam cu KERS, dar in spiritul cooperarii care exista acum in F1 prin intermediul FOTA am acceptat sa nu ne exercitam dreptul de veto pentru a bloca acest lucru. Cele mai multe echipe vor sa blocheze sistemul KERS si acesta este un eveniment nefericit pentru noi, pentru ca am depus eforturi majore pentru el, iar inginerii nostri au fost distrasi de la programul de concepere al monopostului", a precizat Martin Whitmarsh, seful echipei McLaren.

Whitmarsh a admis ca sistemul KERS a reprezentat insa si o mare pierdere de bani in privinta dezvoltarii acesteia. "Regulamentul este incredibil de deschis, iar pentru echipe este dificil sa dezvolte un sistem KERS in contextul greutatii si a constrangerilor pachetului unui monopost de F1, la care se adauga limitarile de putere si energie.

Industria a risipit cu siguranta foarte multi bani in aceasta zona, mai ales daca nu vom utiiza sistemul KERS anul vitor", a adaugat oficialul britanic.

Referindu-se strict la echipa sa, Whitmarsh a explicat esecul sistemului KERS prin multitudinea de domenii pe care echipa a trebuit sa se concentreze in 2009. "Cu KERS am avut o furtuna perfecta de probleme. Noi nu am fost atat de aventurosi in interpretarea deflectorului, iar asta ne-a impus limitari in privinta raspunsului pe care l-am dat. Am fost in urma cu dezvoltarea intregului concept aerodinamic si am depus eforturi uriase pentru KERS pentru ca F1 dorea sa il foloseasca. Daca privim inapoi, am fi putut lua unele decizii diferit", a mai precizat Whitmarsh.

McLaren Mercedes se numara printre numai cele 4 echipe care au utilizat sistemul KERS in acest sezon. Renault si BMW-Sauber au renuntat deja definitiv la utilizarea sistemului in 2009, iar McLaren nu l-a folosit in Marele Premiu al Marii Britanii. In prezent, Ferrari este singura echipa care intentioneaza sa utilizeze KERS in toate cursele care au mai ramas din acest sezon.

Via | Autosport

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru