Noul Acord Concorde din Formula 1 a fost semnat!

De Daniel Popescu
Publicat Sambata, 01.08.2009
Echipele din Formula 1, FIA si detinatorul drepturilor comerciale au semnat noul Acord Concorde, documentul care pune capat tuturor scandalurilor politice care au afectat imaginea competitiei in acest an.

Pacea a revenit in sfarsit in Formula 1 dupa mai multe luni de incertitudini legate de viitorul celei mai importante competitii din lumea sporturilor cu motor.

Federatia Internationala de Automobilism (FIA) a anuntat sambata ca a semnat noul Acord Concorde alaturi de echipele din Formula 1 si de Bernie Ecclestone, detinatorul drepturilor comerciale ale competitiei. Noua intelegere este valabila din sezonul 2010 si expira pe 31 decembrie 2012.

Acordul Concorde este documentul oficial care guverneaza Formula 1, prin intermediul acestuia fiind stabilite principalele reguli tehnice si sportive si, de asemenea, distributia veniturilor obtinute din drepturile de televizare ale competiei.

Absenta noului Acord Concorde a reprezentat un pericol pentru viitorul Formulei 1, echipele reusind cu greu sa ajunga la o intelegere cu FIA pe aceasta tema, dupa ce initial amenintasera ca vor organiza o competitie separata.

Forul mondial a anuntat totodata ca va publica in scurt timp pe site-ul sau oficial noile regulamente sportive si tehnice care vor intra in vigoare incepand din sezonul 2010.

"Dupa aprobarea de catre Consiliul Mondial, Max Mosley, presedintele FIA, a semnat noaptea trecuta Acordul Concorde 2009, care anunta o noua perioada de stabilitate pentru Campionatul Mondial de Formula 1", se arata intr-un comunicat de presa al FIA.

"De asemenea, Consiliul Mondial a aprobat un set revizuit pentru Regulamentul Tehnic si Sportiv care va intra in vigoare din sezonul 2010, care a fost aprobat de FIA si de echipe si care va fi publicat in scurt timp pe site-ul oficial al FIA.

Noul Acord Concorde, care expira pe 31 decembrie 2012, ofera o continuare a procedurilor din Acordul Concorde 1998, deciziile urmand sa fie luate de grupurile de lucru si de comisiile in cadrul carora echipele au drept de vot, inainte de a fi ratificate de Consiliul Mondial".

De asemenea, FIA a confirmat ca echipele au ajuns in cele din urma la un acord pentru masurile ce vizeaza reducerea costurilor in Formula 1 in urmatorii doi ani pana la nivelul celor de la inceputul anilor '90. Acest aspect a fost cel care a adus anterior numeroase dispute intre forul mondial si echipele angrenate in competitie.

"Asa cum s-a convenit la Paris pe 24 iunie, echipele au intrat intr-o intelegere de restrictionare a resurselor, care are obiectivul de a reduce costurile la nivelul celor de la inceputul anilor '90. Avand in vedere semnarea Acordului Concorde si intelegerea privind reducerea costurilor, FIA anticipeaza o perioada de stabilitate si prosperitate pentru Campionatul Mondial al Formula 1", se mai arata in comunicatul de presa al forului mondial.

FIA nu a facut nicio referire la situatia echipei BMW-Sauber, care este afectata in mod direct de decizia constructorului BMW de a se retrage din Formula 1 incepand din 2010.

Cu toate acestea, publicatia Autosport sustine ca BMW-Sauber nu a semnat noul Acord Concorde, echipa avand ca termen limita ziua de 5 august pentru a face acest lucru. Constructorul BMW a primit astfel un ragaz de cateva zile pentru a decide daca va inchide complet echipa la finalul acestui sezon sau daca o va vinde unui investitor.

De asemenea, semnarea Acordului Concorde reprezinta o garantie ca toti ceilalati constructori implicati in Formula 1 (Ferrari, Mercedes, Renault si Toyota) vor concura in Formula 1 cel putin pana in sezonul 2012.

Via | FIA

Taguri: Concorde, FIA, FOTA, acord

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru