Poveştile motorsportului: Achille Varzi, de la rivalitatea cu Nuvolari la dependenţa de morfină

de Daniel Popescu
Miercuri, 15.10.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Achille Varzi a fost unul dintre marii rivali ai lui Tazio Nuvolari în epoca premergătoare Formulei 1 înainte de a-şi încheia prematur cariera din cauza dependenţei de morfină. Italianul a revenit sporadic în motorsport, iar accidentul fatal suferit în 1948 a determinat FIA să introducă obligativitatea purtării căştilor de protecţie în timpul curselor.

Esential 139 este numarul curselor la care a luat startul Achille Varzi
33 de victorii a obtinut Achille Varzi in cariera
3 victorii a inregistrat Achille Varzi in Marele Premiu din Tripoli (1933, 1934, 1936)
2 este numarul victoriilor obtinute de Achille Varzi in cursa de la Targa Florio (1930, 1934) si in Marele Premiu de la Monza (1929, 1930)
1 este numarul victoriilor obtinute de Achille Varzi in curse renumite precum Monaco (1933) sau Mille Miglia (1934)
Într-un joc de integrame, o definiţie de genul "Italia. Anii '30. Sporturi cu motor" ar avea probabil un singur răspuns: Tazio Nuvolari.

Cel despre care nimeni altul decât Ferdinand Porsche afirma că este "cel mai bun pilot al trecutului, prezentului şi viitorului" îşi datorează însă succesului nu numai celor 150 de victorii obţinute de-a lungul carierei, ci şi rivalităţii de aproximativ un deceniu cu conaţionalul Achille Varzi, o personalitate complet diferită.

Născut în 1904 într-o bogată familie cu afaceri în industria textilă, Varzi şi-a permis să-şi cumpere propria maşină Alfa Romeo P2 în 1928 pentru a participa la curse.

1930: Victorie de foc la Targa Florio

Primul succes major al lui Varzi a venit în cursa de la Targa Florio din 1930. Considerată una dintre cele mai prestigioase competiţii ale vremii, cursa de la Targo Florio fusese câştigată de cinci ori consecutiv de francezii de la Bugatti, element de neconceput pentru italieni, însă lucrurile aveau să se schimbe.

Varzi a luptat pentru victorie cu campionul francez Louis Chiron, iar ultimele două tururi au fost dramatice, după ce a suferit o scurgere de carburant şi a pierdut una dintre jante. Pentru că se afla în pericol să rămână fără carburant, un mecanic a încercat să-i umple rezervorul din mers, însă a vărsat cea mai mare parte a conţinutului, iar maşina sa a luat foc. Italianul a refuzat însă să oprească, iar mecanicii au stins incendiul din mers. Chiar dacă a pierdut un minut, Varzi a trecut învingător linia de sosire şi a adus astfel prima victorie italiană la Targa Florio după cinci ani.

Victoria de la Targa Florio, una dintre cele mai importante din cariera

1933: Duelul epic cu Nuvolari

În mod ironic, Varzi a părăsit Alfa Romeo un an mai târziu datorită competitivităţii superioare a maşinilor furnizate de Bugatti. Cu excepţia unei victorii în Marele Premiu al Franţei din 1932, rezultatele sale nu au fost remarcabile, însă Marele Premiu al statului Monaco din 1933 a rămas în istorie datorită unui duel memorabil cu Nuvolari. Cei doi aveau personalităţi complet diferite, întrucât Nuvolari era italianul tipic, extrovertit, care gesticula frecvent şi iubea copiii, spre deosebire de elegantul Varzi care se caza doar la hoteluri pretenţioase şi prefera să fie cât mai singur.

Dacă eu pierd, nu-mi voi găsi liniştea. Iar dacă tu pierzi, îmi va părea rău pentru tine.

Indiferent ce se întâmplă, prietenia noastră ar avea de suferit.

Tazio Nuvolari
Rivalul lui Achille Varzi
În ciuda acestor diferenţe, sau poate tocmai de aceea, Nuvolari şi Varzi se respectau reciproc, chiar dacă păstrau o oarecare distanţă prin prisma rivalităţii de pe circuit. De altfel, Varzi îl poreclise pe Nuvolari "Maestrul", însă avea grijă că rivalul său să nu fie niciodată prin apropiere când făcea această remarcă. La un moment dat a apărut ipoteza unei curse directe între cei doi, respinsă însă în mod elegant de Nuvolari.

"Dacă eu pierd, nu-mi voi găsi liniştea. Iar dacă tu pierzi, îmi va părea rău pentru tine. Indiferent ce se întâmplă, prietenia noastră ar avea de suferit. Dacă vrei, facem asta, dar nu cred că merită", au fost argumentele prin care Nuvolari a respins ideea unei curse directe.

Şi totuşi, prin prisma meseriilor lor, Nuvolari şi Varzi s-au întâlnit frecvent pe circuit. În 1933, pe străzile înguste ale principatului Monaco, cei doi piloţi au luptat roată la roata pentru victorie în 97 dintre cele 100 de tururi ale cursei. Liderul s-a schimbat frecvent până în startul turului cu numărul 99, când Varzi a forţat o depăşire, Nuvolari a rămas fără unul dintre pistoane, iar benzina s-a împrăştiat în sistemul de evacuare. Acesta a fost descalificat după ce mecanicii au intervenit pentru a preveni un incendiu, iar Varzi a trecut primul linia de sosire, deşi a fost lider în numai 34 de tururi, spre deosebire de cele 66 ale rivalului sau.

Nuvolari a fost lider in fata lui Varzi la Monaco, dar a pierdut cursa

Blatul lui von Ribbentrop

Piloţii italieni trebuie să câştige cursele italiene, cu condiţia să concureze cu maşini germane.

Directiva lui Joachim von Ribbentrop
După o scurtă revenire la Alfa Romeo în 1934, Varzi a semnat un an mai târziu cu Auto Union, constructor la care avea să trăiască una dintre cele mai mari dezamăgiri ale vieţii. Circuitul de la Tripoli era preferatul său după două victorii consecutive, astfel că obiectivul era să câştige şi Marele Premiu din Tripoli din 1936. Lupta pentru victorie a fost din nou una roată la roată, de data aceasta între Varzi şi unul dintre coechipierii săi, Hans Stuck. în ultimul viraj, Varzi l-a depăşit pe Stuck şi şi-a adjudecat victoria, fiind mândru de performanţa obţinută.

Adevărul avea însă să iasă în curând la iveală. La vremea respectivă, Italia şi Germania aveau o alianţă militară cunoscută sub numele de Axa Roma - Berlin, iar influenţa politică se manifesta inclusiv în motorsport. Joachim von Ribbentrop, care avea să fie cunoscut ulterior pentru celebrul pact de neagresiune dintre Germania şi Uniunea Sovietică din Al Doilea Razbboi Mondial, dăduse o directivă prin care piloţii italieni să câştige cursele italiene, cu condiţia să concureze cu maşini germane.

Tripoli aparţinea de Libia, însă italienii aveau o influenţă puternică asupra oraşului, iar Marele Premiu din acest oraş era organizat de ei. Prin urmare, cursa a căzut sub directiva lui von Ribbentrop, iar Stuck a fost avertizat să încetinească pe final pentru a-i permite lui Varzi să câştige.

Achille Varzi la Marele Premiu din Tripoli din 1938

Dependenţa de morfină

Când a aflat adevărul din spatele cursei de la Tripoli, Varzi s-a simţit trădat şi cu onoarea pătată, motiv pentru care noaptea nu mai putea dormi.

Soluţia aparent salvatoare, dar care avea să-i distrugă cariera, a venit din partea prietenei sale Ilse. Aceasta devenise dependentă de morfină după o operaţie minoră şi i-a oferit o doză lui Varzi pentru a putea dormi.

Italianul a acceptat, însă acesta a fost începutul sfârşitului: a devenit la rândul său dependent de morfină, iar la curse se schimbase complet: nebărbierit, cu un tremurat vizibil al mâinilor, avea momente când vorbea foarte mult, urmate de momente când nu scotea niciun cuvânt. Schimbarea a fost însă şi mai evidentă în stilul său de pilotaj, ceea ce a culminat cu un prim accident major al carierei sale în Tunis. La un moment dat, italianul chiar a dispărut, fiind ulterior localizat într-o vilă din Roma unde se delecta cu şampanie şi ţigări. Inevitabil, Auto Union nu i-a mai prelungit contractul după 1937.

Revenire surprinzătoare încheiată tragic

Pentru mine, Varzi a fost un zeu. Vorbea cu multă simplitate şi mi-a oferit sfaturi preţioase. Este probabil pilotul pe care l-am admirat cel mai mult în viaţă.

Juan Manuel Fangio
Cvintuplu campion mondial
În mod miraculos, Al Doilea Război Mondial a avut un efect benefic asupra lui Varzi. După încheierea ostilităţilor, italianul a revenit în motorsport într-o formă complet nouă: se despărţise deja de prietena lui, scăpase de dependenţa de morfină şi se căsătorise cu o prietenă din tinereţe.

Din păcate, totul s-a terminat prea devreme: în antrenamentele pentru Marele Premiu al Elveţiei din 1948, desfăşurate pe circuitul de la Bremgarten, Varzi a pierdut controlul maşini Alfa Romeo din cauza pistei umede şi alunecoase şi a lovit o barieră de lemn.

Italianul a fost aruncat din maşină şi a decedat instantaneu, iar una dintre cauzele decesului a fost casca firavă din pânză pe care o purta. La vremea respectivă, căştile erau opţionale, însă decesul lui Varzi a determinat FIA să introducă imediat obligativitatea acestora.

Varzi, cu cateva minute inainte de accidentul fatal

Achille Varzi nu a lăsat însă în urma doar o schimbare majoră de regulament, ci a pavat şi drumul lui Juan Manuel Fangio în motorsport spre cele cinci titluri mondiale pe care argentinianul avea să le cucerească în Formula 1. Cei doi se cunoscuseră în ţara natală a lui Fangio şi deveniseră prieteni la cataramă.

"Pentru mine, Varzi a fost un zeu. Vorbea cu multă simplitate şi mi-a oferit sfaturi preţioase. Este probabil pilotul pe care l-am admirat cel mai mult în viaţă", avea să declare Fangio mai târziu.

Nu întâmplător, echipa cu care Fangio a concurat în primul său an petrecut în motorsportul european în 1949 s-a numit Squadra Achille Varzi. 

Comentarii (7)

  • rommyF1
    curse adevărate
    3 1
  • mimi de la aprozar
    Pai baaaaa ...astia n-au auzit de schumacher!
    3 2
  • rommy F1
    MIMIŞOR de la aprozar
    când piloţii ăştia făceau curse bunica ta era virgină, de acolo până la SCHUMACHER mai sunt vreo 60-65 de ani, nici măcar nu te-ai uitat pe articol
    0 0
  • rommyF!
    respectă istoria F1. vb. ca să te afli în treabă şi dacă nu îţi iese socoteala înjuri, este problema ta
    0 0
  • Ultima poză e cu contele Trossi la Monza:

    https://www.flickr.com/photos/mullevoorde/4564759910/
    3 0
  • Felicitări pentru articol!
    1 3
  • Maharu
    Foarte slab articolul. Se vad limitele in privinta cunostintelor si a surselor folosite
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru