OFICIAL: Toyota se retrage din Formula 1!

De Daniel Popescu
Publicat Miercuri, 04.11.2009
Toyota a confirmat oficial ca se retrage din Formula 1 cu efect imediat din cauza conditiilor economice globale nefavorabile.

Toyota a confirmat miercuri in cadrul unei conferinte de presa ca se retrage din Formula 1 cu efect imediat, alaturandu-se astfel conationalilor de la Honda, care au luat o decizie similara anul trecut.

Constructorul japonez si-a justificat decizia prin faptul ca actualul climat economic a fost afectat sever de criza financiara. In urma deciziei, Formula 1 nu va mai avea niciun constructor japonez incepand din sezonul 2010.

Hotararea luata de Toyota vine in contextul in care echipa de Formula 1 avea unul dintre cele mai mari bugete din competitie, in timp ce compania-mama anticipeaza pierderi operationale de aproximativ 8 miliarde de dolari pentru anul 2009.

Recent, Toyota a renuntat la gazduirea Marelui Premiu al Japoniei pe circuitul sau de la Fuji, decizia fiind luata la vremea respectiva tot pe considerente financiare. In plus, japonezii au reziliat cu numai cateva zile in urma contractul cu Williams pentru furnizarea motoarelor la solicitarea expresa a echipei britanice.

Toyota devine astfel al doilea constructor care paraseste Formula 1 in decurs de numai 5 luni, dupa o decizie similara a germanilor de la BMW.

Totusi, echipa cu sediul la Hinwil va concura in sezonul 2010 chiar in locul celor de la Toyota, dupa ce constructorul german a reusit sa vanda echipa unei companii elvetiene. Chiar daca nu reprezinta o mare surpriza, decizia luata de Toyota nu era anticipata dupa ce japonezii au semnat Acordul Concorde prin care garantau prezenta in competitie pana la finalul sezonului 2012, mai ales ca acesta prevedea o reducere masiva a costurilor in urmatorii doi ani.

Decizia a luat prin surprindere divizia de Formula 1 a companiei, care a negociat intens in ultima perioada cu piloti de calibru precum Kimi Raikkonen sau Robert Kubica, pentru ca cel putin unul dintre acestia sa piloteze pentru echipa in sezonul 2010. In plus, echipa era entuziasmata de evolutiile excelente ale debutantului japonez Kamui Kobayashi, care a impresionat in ultimele doua curse ale sezonului.

Toyota a debutat in Formula 1 in sezonul 2002 si a beneficiat de unul dintre cele mai mari bugete din competitie. Cu toate acestea, in cei 8 ani petrecuti in Marele Circ echipa a esuat in tentativa de a obtine prima victorie din istorie, izbutind numai 3 pole position-uri, 13 podiumuri si un loc 4 in clasamentul constructorilor in 2005.

De altfel, managerii companiei au avertizat in luna ianuarie ca Toyota trebuie sa obtina in 2009 prima victorie, in caz contrar amenintand ca proiectul pentru Marele Circ va fi revizuit.

Via | Toyota

Taguri: Toyota, retragere

Comentarii (5)

  • NeoGalaxy
    @Toyota
    ETE P... Deci... sunt patetici rau de tot. Dupa ce nu au gasit un manager cat de cat capabil sa aiba grija de managementul echipei, masinilor lor au fost departe rau de concurenta dar acuma se retrag... au atins fundul sacului wow... Haide sa fim seriosi. Si lor si celor de la BMW le este rusine ca nu au fost in stare sa faca nimic in Formula 1, nici victorii si nici titluri. (BMW are o victorie dar cam atat, de fapt o dubla).
    0 0
  • rasuflare pt. Sauber
    In felul acesta Peter Sauber are loc pe grila de start, si nu trebuie sa se milogeasca de Frank Williams sau P. Head. In orice caz va fi o echipa mica cu prea putine sanse la victorii. Ce sa intamplat cu Toyota este regretabil, dar este vina lor. In ciuda faptului ca au avut un buget imens, niciodata nu au avut un pilot capabil sa obtina victorii.
    0 0
  • @Toyota
    Da...retragerea asta vine dupa ce ziceau ca negociaza cu piloti de top,iar Howett spunea ca Raikkonen are pretentii exagerate dar...Raikkonen nu avea nevoie de o asemenea echipa...
    0 0
  • mai bine
    este o dovada de prostie si lasitate dar mai ales .........incompetenta
    0 0
  • mai bine
    este o dovada de prostie si lasitate dar mai ales .........incompetenta
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru