Triplul campion mondial Jack Brabham a încetat din viaţă la 88 de ani

de Daniel Popescu
Luni, 19.05.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Jack Brabham, singurul pilot care a câştigat titlul mondial pentru propria sa echipă, a încetat din viaţa la 88 de ani.

Esential 3 titluri mondiale a obtinut Jack Brabham (1959, 1960, 1966)
14 victorii a inregistrat jack Brabham in cariera
31 este numarul de curse in care australianul a urcat pe podiumul de premiere
13 pole position-uri a obtinut Jack Brabham pe parcursul carierei sale in Formula 1
Formula 1 este luni în doliu după ce triplul campion mondial Jack Brabham a trecut în nefiinţă la vârsta de 88 de ani. Potrivit unui comunicat de presă al familiei sale, australianul a încetat din viaţă luni dimineaţă în casa sa din localitatea Gold Coast de pe coasta de est a Australiei.

Brabham a debutat în Formula 1 în sezonul 1955 pentru Cooper, însă s-a dedicat integral competiţiei abia din 1958. Succesul a venit în 1599 şi 1960, când a cucerit două titluri mondiale consecutive pentru această echipă.

Doi ani mai târziu a fondat propria sa echipă care i-a purtat numele, însă aceasta a avut nevoie de timp pentru a deveni una dintre cele mai bune din Marele Circ.

În 1966, Brabham a devenit primul şi, până în prezent, singurul pilot care a câştigat titlul mondial pentru propria sa echipă, iar pilotul australian s-a retras din activitate la sfârşitul sezonului 1970.

Echipa a fost achiziţionată ulterior de Bernie Ecclestone, care a reuşit să aducă alte două titluri în palmares prin Nelson Piquet. În 1988, Ecclestone a vândut echipa, iar ultimul proprietar a fost compania japoneză de inginerie Middlebridge Group.

Echipa a fost închisă în timpul sezonului 1992 din cauza problemelor de natura financiară. Automarket vă va prezenta în această săptămână un articol special despre viaţa şi cariera lui Jack Brabham. 

Comentarii (2)

  • RESPECT JACK BRABHAM.
    DUMNEZEU SA TE ODIHNEASCA.
    14 0
  • marian06
    Un nume mare pentru F1. Sa speram ca macar nepotii (Matthew si Sam) sa se apropie de valoarea lui ca pilot si poate ii vedem in F1, sau cine stie, daca a revenit numele de LOTUS in competitie poate vom recapata si numele de BRABHAM.
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru