Verdictul in MP al Australiei s-ar putea amana doua saptamani

De Daniel Popescu
Publicat Miercuri, 25.03.2009
In cazul in care mai multe echipe vor protesta impotriva solutiilor tehnice adoptate de Brawn GP, Williams si Toyota, verdictul final in privinta clasamentului din prima cursa s-ar putea amana pana dupa Marele Premiu al Malaeziei din 5 aprilie.

Red Bull a anuntat marti prin vocea consilierului Helmut Marko ca va inainta joi un protest oficial impotriva echipei Brawn GP, intrucat austriecii considera ca echipa lui Ross Brawn incalca regulamentul tehnic in privinta eleronului spate.

In aceeasi situatie ingrata se afla si Toyota Racing si Williams, chiar daca cele doua echipe au adoptat un design usor diferit fata de Brawn GP.

Desi celelalte echipe au ramas tacute in aceasta privinta chiar si dupa ce au sosit miercuri la Melbourne, publicatia Autosport sustine, citand surse apropiate situatiei, ca au existat deja mai multe discutii in spatele scenei despre acest subiect. In cazul foarte probabil in care monoposturile Brawn GP, Toyota si Williams vor fi declarate legate de catre FIA la evaluarile preliminare ce vor avea loc miercuri, mai multe echipe sunt decise sa inainteze un protest oficial impotriva lor.

In acest moment nu se stie care sunt echipele care se vor alatura demersului Red Bull, insa se anticipeaza ca cel putin o alta echipa este de partea team-ului patronat de Dietrich Mateschitz. De asemenea, in prezent este incert daca protestul va fi facut impotriva tuturor celor trei echipe sau impotriva fiecarei echipe in parte.

Potrivit unei surse apropiate situatiei, protestul nu este agreat de echipe, insa este necesar pentru clarificarea regulamentului tehnic in aceasta privinta.

"Este o situatie nefericita, dar protestul este singura cale prin care putem clarifica regulile. Nu inseamna ca suntem impotriva unei anumite echipe, noi vrem doar un raspuns in privinta regulamentului", a declarat o sursa apropiata situatiei pentru publicatia Autosport.

Disputa dintre echipe pe tema regulamentului tehnic va avea in mod cert implicatii asupra validarii rezultatelor finale ale Marelui Premiu al Australiei de la sfarsitul acestei saptamani. Astfel, indiferent de decizia pe care o vor lua comisarii de cursa in urma protestului oficial al echipelor, partea care va pierde va avea dreptul de a face apel. Practic, este aproape sigur ca cei care vor fi dezavantajati de decizia comisarilor de cursa vor face apel la decizie, indiferent ca va fi vorba despre trio-ul Brawn GP, Toyota si Williams sau de echipele care au inaintat protestul.

In acest caz, diferendul dintre echipe va putea fi solutionat numai in cadrul unui proces la Curtea Internationala de Apel a FIA. Prima intalnire a Curtii Internationale de Apel a FIA va avea insa loc cel mai devreme dupa Marele Premiu al Malaeziei din 5 aprilie, ceea ce inseamna ca validarea rezultatelor din cursa de la Melbourne va fi facuta dupa disputarea celui de-al doilea Grand Prix al sezonului.

Interesant este insa ca Brawn GP, Williams si Toyota sunt ferm convinse ca respecta intocmai regulamentul tehnic, astfel ca nu au adus o solutie de rezerva pentru cursa de la Melbourne din acest weekend in cazul in care comisarii de cursa vor declara monoposturile in cauza ilegale.

Disputa pe tema eleroanelor utilizate de echipa nu reprezinta insa singura problema a echipelor in acest weekend. McLaren si Renault au protestat vehement in fata lui Bernie Ecclestone pentru ca detinatorul drepturilor comerciale ale Formulei 1 nu a platit inca echipelor sumele solicitate pentru semnarea Acordului Concord.

Se vehiculeaza ca sefii echipelor cer solutionarea rapida a acestei probleme pentru a se evita luarea unor masuri aspre care ar putea periclita buna desfasurare a competitiei. Se preconizeaza ca sefii echipelor se vor intalni joi pentru a discuta despre aceasta problema.

Via | Autosport

Comentarii (7)

  • Of......
    Daca nu se va disputa saptaman aceasta va fi o rusine din partea f1.Vom vedea daca va face sau nu aceasta rusine....
    0 0
  • @f1_alonso
    Cursa se va desfasura oricum. In cazul in care exista un protest din partea unei echipe impotriva alteia, verdictul se va da pe data de 5 aprilie.
    0 0
  • cei mai tarani
    ce cretini...ce cred k dak o sa modifice brawn, toyota si williams eleronu vor fii ei campioni...probabil nu au uitat k mai sunt si alte echipe in competitie care sunt sigur inaintea lor: Ferrari, McLaren, Renault, Bmw...asa k sa mai taca dracu din gura...ar fii cea mai mare rusine daca nu se desfasoara formula 1 weekend-ul asta...sau daca se amana alte mari premii
    0 0
  • incepatori vs profesionisti
    ma indoiesc ca nou-venitii de la red bull au vreo sansa sa castige aceasta disputa, avand in vedere faptul ca Ross Brawn si Frank Williams sunt doua dintre cele mai experimentate si mai inteligente persoane din F1. din moment ce aceste echipe se incapataneaza sa utilizeze acele eleroane inseamna ca managerii acestora au certitudinea ca respecta regulamentul tehnic.
    0 0
  • FIA a aruncat deja pisica moarta
    ... asupra comisarilor de cursa carora le revine sarcina de a lua masuri importriva echipelor care nu incalca regulamentul tehnic insa incalca spiritul regulamentului.
    Problema ridicata de catre Red Bull si Renault este ca lor li s-a refuzat aplicarea aceleiasi solutii tehnice pentru eleron si difuzoare.
    0 0
  • Diffuser, nu eleron
    are rost sa ma repet?
    0 0
  • Schimbarile mai pe larg
    http://formula1grandprix.wordpress.com/2009/03/24/noile-reguli-si-schimbari-pentru-sezonul-2009/
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru