VIDEO: Vettel îl acuză pe Webber de provocarea accidentului din Turcia

De Daniel Popescu
Publicat Luni, 31.05.2010
Sebastian Vettel l-a acuzat pe coechipierul său Mark Webber că l-a acroşat în turul 40 al cursei din Turciei, deşi imaginile TV arată că situaţia a fost exact invers.

Red Bull Racing se îndrepta spre o dublă în Marele Premiu al Turciei în momentul în care Sebastian Vettel a încercat să treacă la conducerea cursei în defavoarea coechipierului său Mark Webber.

Germanul a atacat pe interiorul virajului 12, l-a devansat uşor pe australian, însă a virat uşor spre dreapta pentru a intra pe traiectoria ideală în viraj. Webber şi-a menţinut însă traiectoria, motiv pentru care pneul dreapta-spate al monopostului lui Vettel s-a lovit de pneul stanga-faţă al lui Webber, iar germanul a fost nevoit să abandoneze.

Webber a fost capabil să termine pe locul 3, însă a ratat ocazia să câştige a treia cursă consecutivă, victoria revenindu-i în cele din urmă lui Lewis Hamilton.

În ciuda faptului că reluările TV îl indică drept vinovat pentru acest incident pe Vettel, germanul susţine că Webber este la originea accidentului.

"Dacă te uiţi la TV poţi vedea ce s-a întâmplat. Intram în viraj pe interior. Eram acolo, eram în frunte şi mă concentram pe punctul de frânare, iar apoi ne-am atins.

Monopostul lui Webber mi-a lovit pneul dreapta-spate şi am ieşit în decor. Eram în aceeaşi formă în cursă, cred că eram puţin mai rapid decât Webber pentru două-trei tururi, îl ajungeam şi m-am gândit că îl pot depăşi pe linia dreaptă. Am fost foarte aproape şi l-am depăşit pe stânga, asta este povestea", a declarat Vettel în cadrul unui comunicat de presă al echipei Red Bull Racing.

Webber susţine însă că Vettel a virat brusc la dreapta în momentul în care cei doi concurau roată la roată, element reliefat şi de reluările TV. Australianul a anticipat corect că Vettel nu va fi de acceasi părere, însă a minimalizat importanţa incidentului asupra relaţiei lor în cadrul echipei.

"Vettel a avut un uşor avantaj în privinţa vitezei de top, a intrat pe interior şi eram roată la roata. Am fost surprins când a virat dreapta dintr-o dată, întrucât eu am rămas pe traiectoria ideală. S-a întâmplat foarte, foarte repede şi este păcat pentru echipă.

Voi discuta cu Vettel despre asta, probabil vom avea opinii diferite, dar suntem adulţi şi vom trece peste asta", a explicat el.

Webber a rămas lider în clasamentul general după această cursă, însă Button şi Hamilton s-au apropiat la numai 5 şi, respectiv, 9 puncte.

 

Via | Red Bull

Comentarii (17)

  • stupid
    Greseala prosteasca din partea ambilor piloti , asa e cand se intalnesc la jumatea podului doi berbeci , unu tre sa cada ... c-est la vie
    9 5
  • Villeneuve51
    Vettel
    Eu nu-l acuz pe Vettel. Il pot intelege. De aia sunt curse si nu trenulete in parcuri. La fel si Button. Bravo. Vettel n-a ales bine locul, poate era nevoie de alta circumstanta.
    12 4
  • xiorel123
    parere
    Parerea mea e ca ambii piloti sunt de vina: in filmuletz se aude cum Webber a incetat sa-si mai forteze masina in timp ce roata dreapta spate a lui Vettel era intre rotile lui Webber-2:43/2:47(cam seamana cu o piedica), dar observ ca si Vettel a avut intentia de a-l intimida pe coechipierul sau virand putin la dreapta inainte de acrosaj...
    5 10
  • PRESA
    Toata presa scrie ca e de vina vettel, dar el nu vede, e inca tanar si necopt, a incercat marea cu degetul si s-a fript, a pierdut niste puncte foarte pretioase care erau ale lui, dar asa sunt copii inca se joaca in nisip, in rest numai bine, sper sa nu mai faca greseli
    12 3
  • marros
    Vettel
    O greseala oarecum similara a facut si cu Kubica, in 2009!
    11 4
  • Vettel-Vinovat
    ce trebuia sa se fereasca Webb ca vine altul din spate?...iaca nu e asa...vrei sa depasesti cautati momentul si ataca, nu astepta sa-ti cadoneze cineva! Webb mergea asa cum avea degind...
    8 2
  • f1_alonso
    Crash
    Sincer de cand sunt eu fan f1 nu am mai vazut asa mare idiotzenie din partea unui pilot de echipa.In loc sa fie multumit Vettel de locul doi a preferat sa ruineze punctele pretioase intregii echipe,iar Webber se astepta sa fie depasit ,tocmai de aceea si-a vazut de treaba lui.La acest crash tin sa mentionez ca Vettel este singurul vinovat de acest eveniment si nu ma asteptam sa faca asa ceva.
    7 2
  • Vettel
    Nu a ales locul potrivit pentru a trece de Webber, pentru ca s-a vazut pe ultimele tururi ca a a fost mai rapid decat colegul sau. SI mai ales ca nu prea avea spatiu, avea jumatate de roata deja e iarba. Cred ca asta a fost momentul cand a derapat si a tras de volan. E prima cursa, de la retragerea lui Kimi la care am reusit sa ma enervez si sa sar din scaun pentru careva secunde.
    3 4
  • Vettel vinovat din parti
    De ce tine toata lumea partea celui mai slab, in cazul de fata Webber? Webber este cel vinovat pentru urmatoarele motive:
    1. Vettel si-a gestionat mai bine resursele si mai putea sa forteze inca un tur, Webber nu. Deci, meritul lui Vettel ca detinea un monopost mai rapid pentru finalul de cursa, acelasi monopost cu care si Webber a inceput cursa.
    2. Webber nu avea voie sa riste atat de mult, lucru pe care probabil se bazase si Vettel, in conditiile in care intr-o lupta cu propriul coechipier ambii trebuie sa vada nu numai propriul interes cat si interesul de echipa, pentru ca in eventualitatea unui dezastru ar fi pierdut atat pilotii cat si echipa... ceea ce a avut loc pe pista ieri
    3. Button este dovada ca atunci cand ai sansa sa treci trebuie sa fii cel putin prost sa n-o faci, insa Hamilton spre deosebire de Webber a lasat spatiu pentru duel si nu a tinut o trasa inchisa spre interior care sa duca la impact. Traiectoria lasata de Webber libera l-ar fi dus pe Vettel exact la interiorul curbei de unde un singur lucru ar fi putut sa se intample: Vettel sa se inscrie pe o trasa care l-ar fi scos mult in exterior la iesirea din curba si avand in vedere traiectoria lui Webber cred ca o coliziune intre cei doi ar fi fost inevitabila la primul viraj avand in vedere ca Webber nu a facut absolut nici o manevra sa se inscrie pe partea curata de circuit ba chiar mi s-a parut atat de pierdut si de socat in acest duel incat a ales cea mai proasta solutie de evitare a lui Vettel dupa contact si anume prin fata monopostului lui nu prin spate, franand usor cum majoritatea pilotilor o fac. Vettel o luase spre exterior Webber a facut la fel. Atat de slab psihic l-am vazut pe Webber si asta este motivul pentru care consider ca singurul motiv pentru care Vettel este vinovat este faptul ca n-a fost prost sa stea in spatele unui Webber mai lent, mai slab de inger (vezi contactul, vezi manevra de evitare a monopostului lui Vettel scapat de sub control), vezi lipsa de reactie in a se indrepta spre partea curata a circuitului cu aderenta mai mare care i-ar fi permis sa se inscrie in viraj si vezi monopostul lui Vettel aproape tot trecut de Webber. Webber a trait un soc si a luat un loc 3 total nemeritat. Vettel nu a facut decat ce a facut si Button numai ca Hamilton a lasat spatiu... uitati-va la reluari, webber nu a lasat spatiu, a ignorat interesul echipei si a luptat mult prea agresiv tinand cont ca si interesele echipei erau in joc. Avea masina mai slaba, era mai lent, odata depasit trebuia sa cedeze sau sa faca ce a facut si Hamilton. Incercati sa vedeti faptul ca Webber era in fata si el inchidea, Vettel vrand sa depaseasca a utilizat singurl spatiu liber lasat de webber: interiorul spatiu pe care webber l-a tinut cat a putut de inchis si cat mai greu accesibil pentru inscrierea in urmatorul viraj chiar si dupa ce aproape tot monopostul lui Vettel trecuse: contact inevitabil in conditiile in care Vettel avea mult mai multe activitati pe cap decat Webber: una in fata, una in spate, Webber le avea pe ambele in fata: atat Vettel cat si virajul. Webber trebuia sa cedeze primul in acele momente, insa psihicul mai slab si nesiguranta ca va mai putea reveni au dus la acel dezastru. E chiar atat de greu de vazut exact aceste mici detalii care de fapt reflecta cauza dezastrului de ieri?
    7 12
  • amandoi
    Niste tantalai!
    8 2
  • Inca un motiv
    In conditiile de cursa si cu resurse mai multe, in acele momente Vettel detinea un monopost mai greu de depasit decat cel al lui Webber si practic o sansa mai buna pentru ca echipa sa obtina victoria. Hamilton ar fi atacat intr-un final iar Vettel ramasese singurul cu sanse sa forteze desprinderea de cei doi piloti McLaren, realizabila daca ar fi trecut de Webber avand in vedere timpii de pe Live Timing. Webber deja era fortat sa economiseasca combustibil fapt care i-l facea o prada mult mai usoara pentru Hamilton. Ce sa faca Vettel? Sa-l protejeze pe unul mai slab ca el, cand isi gestionase cursa mai bine, era mai rapid, se afla la egalitate de puncte in clasament cand el avea practic o sansa mult mai mare decat Webber sa aduca victoria echipei.? Daca Vettel ar fi ramas in spatele lui Webber ar fi fost o risipa de sansa si de puncte si pentru acest lucru apreciez curajul lui Vettel si dezaprob lipsa de prudenta cu care Webber a reactionat odata ce era aproape depasit de Vettel, nelansadu-i spatiu coechipierului sau sa se inscrie in viraj.
    4 9
  • Corectare
    il facea
    2 5
  • vettel
    Sint de partea lui Schubler, Webber a facut-o intentionat,se vede clar din film.Iar vitelul de Vettel a muscat.
    2 4
  • Pt Mr Schubler
    Bai Schubler ... esti incredibil de fantezist cu analizele tale ....

    Ce tot o tii cu Hamilton .. ca i-a lasat spatiu lui Button , si nu stiu mai ce ...

    Ce trebuia sa faca Webber sa-i lase spatiu ??? Ce dracu facem aici , opere de caritate ? Santeti incredibili astia care il acuzati pe Webber in cazu de fata !

    Nu sant fanul niciunuia dintre ei , dar cand tot omu normal la cap vede cat se poate de clar cine mentine trasa si cine trage dreapta , si apar unii ca tine si ii iau apararea lui Vettel ... cred ca este de rasul curcilor !

    Parerea mea !
    2 1
  • Despre Vettel
    Imi place de Vettel ca pilot,dar trebuie sa isi domoleasca pornirile astea stupide.In acest moment Webber este intr-o forma extraordinara si nu poate fi invins decat prin prostia sau nesportivitatea altor piloti.Nu sunt un fan infocat al celor de la RBR,dar imi doresc sa castige titlul unul din ei si bineinteles echipa care merita si anul trecut titlul mondial tinand cont de faptul ca nu au utilizat de la inceput deflectoarele alea atat de mult contestate si faptul ca au avut probleme cu motoarele Renault spre sfarsitul sezonului.Vettel nu are scuze ptr ce s-a intamplat ieri.
    5 1
  • Greseala impartita
    Cu siguranta fiecare e vinovat, mai mult sau mai putin. Dar cel care a provocat accidentul este evident Vettel. Nici nu inteleg de ce a virat usor dreapta in conditiile in care aproape trecuse si avea si interiorul... Webber are si el partea lui de vina pt. ca nu se face asa cu un coechipier, parca erau Senna cu Prost... Oricum, o parte de vina o au si inginerii de la boxe care nu i-au atentionat din timp, in conditiile in care era clar ca Vettel e mai rapid pe ultimele ture si Webber nu intentiona sa-i faca loc. Poate ii mai temperau ei...
    Pt. Schubler, si Hamilton cu Button s-au atins, numai ca ei au fost mai norocosi...
    0 1
  • PT Schubler....
    nenea nu mai scrie romane ca nu sta nimeni sa ti le citeasca...cat mai scurt si la subiect ...cat mai simplu ...eu ti-am citit juamte din mesajul tau ....aberezi....de ce WEBBER E MAI SLAB???CA ZICI TU ???io zic sa lasam punctele sa vb ....

    ...
    io zic ca Vettel e de vina ...intrucat el nu il depasise cu toata masina...fiind nevoit sa revina pe trasa ideala pt a putea intra si frana klumea in curba respectiva...
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru