Webber a câştigat la Interlagos ultima cursă a sezonului!

De Daniel Popescu
Publicat Duminica, 27.11.2011
Mark Webber a obţinut la Interlagos singura victorie din acest sezon, însă succesul este umbrit de o misterioasă defecţiune la cutia de viteze suferită de Sebastian Vettel.

Red Bull Racing a dominat categoric Marele Premiu al Braziliei, însă surpriza a fost numele câştigătorului şi, mai ales, modul în care acesta a fost stabilit.

Sebastian Vettel şi Mark Webber au avut un start foarte bun şi se îndreptau spre o dublă în această ordine, însă germanul a fost informat încă din turul 17 că are probleme cu cutia de viteze în treptele a doua şi a treia.

Urgentat de inginerul său să folosească cât mai puţin aceste trepte pe tot parcursul unui tur de circuit, Vettel i-a cedat cu multă uşurinţă prima poziţie lui Webber în turul 30. În mod surprinzător, Vettel a reuşit ulterior să rămână în plasa coechipierului său şi să termine fără emoţii pe locul doi, element ce trezeşte numeroase suspiciuni că problema la cutia de viteze a fost inventată cu scopul de a-i permite lui Webber să obţină prima şi singura victorie din acest sezon.

Impresia a fost amplificată de comentariul lui Vettel din finalul cursei, când a afirmat că se simte precum Ayrton Senna în 1991, atunci când brazilianul a câştigat cursa de la Interlagos cu mari probleme la cutia de viteze.

Ultima poziţie pe podium i-a revenit lui Jenson Button datorită unei strategii excelente prin care a reuşit să revină după ce a fost depăşit la start de Fernando Alonso.

Pilotul echipei McLaren a optat pentru o strategie cu trei opriri la boxe şi a efectuat doua stinturi pe pneuri medium, spre deosebire de ceilalţi piloţi care au mizat pe un singur set din această specificaţie. Britanicul a profitat însă la maxim de performanţele superioare ale monopopsturlui McLaren cu aceste pneuri şi l-a depăşit pe Alonso în finalul cursei, asigurându-şi şi poziţia a două în clasamentul general.

Coechipierul său Lewis Hamilton a fost nevoit să abandoneze în turul 48 din cauza unor defecţiuni la cutia de viteze, după ce a concurat pe locul cinci pe tot parcursul cursei şi s-a luptat din nou cu Felipe Massa, de data aceasta fără incidente.

Brazilianul a putut astfel termina liniştit pe locul cinci în spatele lui Alonso.

Force India a realizat una dintre cele mai bune curse din acest sezon şi a obţinut 12 puncte prin Adrian Sutil (locul 6) şi Paul di Resta (locul 8). Germanul a impresionat prin numeroasele depăşiri efectuate, care au propulsat Force India la numai patru puncte în spatele celor de la Renault, care au punctat însă prin Vitaly Petrov (locul 10).

Mercedes GP a avut parte de o nouă cursă dezamăgitoare, Nico Rosberg fiind depăşit spre finalul cursei de la Sutil, în timp ce Michael Schumacher a terminat doar pe locul 15. Septuplul campion mondial lupta pentru puncte în momentul în care a fost acroşat de Bruno Senna în turul 10 şi forţat să intre la boxe pentru a schimba pneul stanga-spate. Revenit pe ultimul loc, germanul a mai câştigat câteva poziţii, însă nu a avut nicio şansă să revină în puncte.

Aflat probabil la ultima cursă de Formula 1 din cariera de 19 ani, Rubens Barrichello a încheiat doar pe locul 14 cursă din faţa propriilor suporteri, în timp ce coechipierul său de la Williams, Pastor Maldonado, a abandonat. În aceeaşi situaţie s-au aflat şi Timo Glock, care a căzut victimă mecanicilor Virgin care nu au montat corespunzător unul dintre pneuri, dar şi Vitantonio Liuzzi.

Brazilia - Rezultate cursa:

 1.  Webber        Red Bull-Renault           1h32:17.434
 2.  Vettel        Red Bull-Renault           +    16.983
 3.  Button        McLaren-Mercedes           +    27.638
 4.  Alonso        Ferrari                    +    35.048
 5.  Massa         Ferrari                    +  1:06.733
 6.  Sutil         Force India-Mercedes       +     1 lap
 7.  Rosberg       Mercedes                   +     1 lap
 8.  Di Resta      Force India-Mercedes       +     1 lap
 9.  Kobayashi     Sauber-Ferrari             +     1 lap
10.  Petrov        Renault                    +     1 lap
11. 
Alguersuari Toro Rosso-Ferrari + 1 lap 12. Buemi Toro Rosso-Ferrari + 1 lap 13. Perez Sauber-Ferrari + 1 lap 14. Barrichello Williams-Cosworth + 1 lap 15. Schumacher Mercedes + 1 lap 16. Kovalainen Lotus-Renault + 2 laps 17. Senna Renault + 2 laps 18. Trulli Lotus-Renault + 2 laps 19. D'Ambrosio Virgin-Cosworth + 3 laps 20. Ricciardo HRT-Cosworth + 3 laps Fastest lap: Webber, 1:15.324 Not classified/retirements: Driver Team On lap Liuzzi HRT-Cosworth 62 Hamilton McLaren-Mercedes 37 Maldonado Williams-Cosworth 27 Glock Virgin-Cosworth 22 World Championship standings, round 19: Drivers: Constructors: 1. Vettel 392 1. Red Bull-Renault 650 2. Button 270 2. McLaren-Mercedes 497 3. Webber 258 3. Ferrari 375 4. Alonso 257 4. Mercedes 165 5. Hamilton 227 5. Renault 73 6. Massa 118 6. Force India-Mercedes 69 7. Rosberg 89 7. Sauber-Ferrari 44 8. Schumacher 76 8. Toro Rosso-Ferrari 41 9. Sutil 42 9. Williams-Cosworth 5 10. Petrov 37 11. Heidfeld 34 12. Kobayashi 30 13. Di Resta 27 14. Alguersuari 26 15. Buemi 15 16. Perez 14 17. Barrichello 4 18. Senna 2 19. Maldonado 1


Comentarii (18)

  • hellboy
    O cursa care face rezumatul anului
    Felicitari Button, Ferrari... dezamagitor cum m-am obisnuit.
    Cel mai bun pilot al anului, dupa parerea mea e Button.
    13 19
  • Webber de Mos Ajun
    Am venit si eu odata
    La Red Bull ca altadata
    Si la anu' voi veni
    O victorie a-mi darui
    Imi dati, imi dati, ori nu imi dati?
    21 21
  • reclame idioate
    idioata mai e reclama aia de la nivea.e enervanta rau.scoateti-o fratilor odata!
    37 3
  • hellboy
    La RBR nu se dau ordine de echipa:)
    Macar sa nu mai acuze echipa Ferrari si sa nu ''o arda'' ca o echipa cinstita, la care nu se dau ordine de echipa.
    Ba, nu mai fiti ''curbe virgine''!!! La toate echipele de prima mana sunt ordine!!!
    Pt cei care ma contesta, am doua intrebari, la care astept sa mi se raspunda:
    1. Daca Vettel avea probleme reale la cutia de viteze, termina pe 2 si era mai rapid decat carutza Ferrari (da, sunt fan Ferrari, dar ei sunt mult in spate ca si competitivitate)?
    2. La Ham cand i s-a spus ca are probleme, s-au adeverit, sau RBR sunt asa avansati ? (ma indoiesc)
    18 11
  • @johnny_f1
    instaleaza-ti extensii. de exemplu pentru chrome functioneaza minunat AdBlock si scapi de reclame.
    11 1
  • felicitari invingatorilor si mult succes in continuare invinsilor
    Este valavil atat pentru piloti, echipe, manageri si tot ceea ce exista in jurul acestora, precum si pentru cei care au participat la concursul F1 Champ.

    Cu sperante pentru 2012 pentru un spectacol sportiv pe masura, va doresc tuturor un sfarsit de an linistit, iar anul care vine sa va aduca tot binele din lume.
    9 2
  • Marele circ ia sfarsit.
    3 4
  • Domnule Dan Diaconescu!
    Avem o rugaminte si noi:
    Numeste-i si pe astia "ciocoi"
    Ca sa nu se mai numeasca ei
    Cuminti fata de adversarii sai.
    2 19
  • awhahahhaha
    awhahahahah
    3 4
  • @
    in cursa cand sa difuzat on board pe vettel sa vazut clar ca nu menaja a 2 si a 3 treapta pe cand au aratat la ham la a 3 o schimba cam la jumate din turatii...
    21 5
  • ciprian
    formula 1
    unde e ala care zicea ca hamilton este cel mai rapid ca nul vad pe aici?
    12 13
  • stiam cam de 1 an ca red bull sunt campioni in 2010 ...
    inca o dovada a profesionalismului de pe acest site
    12 3
  • ciprian
    formula 1
    Daca eram in locul lui weber cand ma apropiam de linia de sosire franam si il lasam pe vettel sa treaca.
    27 6
  • @Vettel GearBox
    Probabil ca orice amator de F1 ca si mine de altfel si-a dat seama ca Vettel nu a avut nici-o problema la cutia de viteze pe tot parcursul cursei.
    30 8
  • vettel
    Idiotul spune ca se simte ca SENNA in 1991 atunci Ayrton chiar avea mari probleme si totusi a reusit sa castige pe cand VITA de vettel nu a avut nici problema si termina pe 2. Macar ma bucur ca nu a egalat recordul de victorii din 2004 a lui SCHUMY
    28 19
  • webber
    am urmarit anul acesta un campionat de circ, unde s-a mizat pe ordine de echipa atat de vizibile ca e orusine, anul acesta si webber a avut sansa sa termine mai bine dar echipa ia taiat elanul acum au vrut sa se revanseze ca si cum hai sa stergem cele 2-3 victorii pe care le putea castiga si cand a trebuit sa stea la cutie, webber e perdantul cursa de azi a fost o rusine pentru tot ce au facut, probleme a avut ham si asta pentru ca a incercat mai mult , dar sper la anul sa nu mai vedem acelasi plictis la sfarsit de campionat, in rest numai bine
    23 9
  • F1 anul asta
    Vettel seamana foarte bine cu Justin Bieber. Si fizic si la caracter. Cum poate sa spuna ca se simtea ca Senna in '91? Omul ala nu a putut atunci nici macar sa isi ridice trofeul din cauza durerilor. Dar ce ii poti cere unui copil frustrat caruia daca i s-ar lua electronica si aripioarele de pe masina ar fi in coada clasamentului. Nu o sa se compare el cu Senna nici in 1000 de ani.
    13 8
  • logicalbass
    Button
    Adevarul e ca fara Button sezonul asta era plicticos. La fel de adevarat e ca in ciuda faptului ca Button nu este cel mai rapid pilot de pe grila anul asta poate fi numit pe merit cel mai bun pilot al sezonului.
    16 13

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru