Whitmarsh: "Alonso are tot dreptul să critice FIA"

De Daniel Popescu
Publicat Vineri, 02.07.2010
Martin Whitmarsh crede că FIA a devenit mai predispusă să accepte critici dure din partea piloţilor sub preşedinţia lui Jean Todt.

Marele Premiu al Europei a evidenţiat modul în care FIA gestionează incidentele şi declaraţiile piloţilor, potrivit lui Martin Whitmarsh, preşedintele FOTA.

Oficialul britanic consideră că în prezent piloţii sunt mai liberi să fie agresivi în timpul curselor şi, implicit, să provoace accidente, întrucât FIA nu a mai dictat la fel de multe penalizări ca în anii precedenţi.

"Concurăm mult mai natural acum. În privinţa lui Jean Todt  şi a FIA, se întâmpla anumite lucruri în cursă despre care crezi că vor produce multe lucruri grave, dar nu se întâmpla aşa. Şi piloţii gândesc la fel acum. Exista o limită fină: vrei să fii în siguranţă, să fii corect şi vrei că deciziile să fie instantanee, dar vrei că piloţii să aibă o şansă. Iar când exista agresvitate în curse, vei avea incidente şi controverse, iar piloţii vor privi lucrurile din perspective complet diferite", a declarat şeful echipei McLaren la forumul găzduit de FOTA pentru o discuţie deschisă cu fanii Formulei 1.

Whitmarsh crede că Fernando Alonso a avut tot dreptul să critice FIA pentru modul în care a gestionat încălcarea regulamentului de către Lewis Hamilton în Marele Premiu al Europei.

În plus, britanicul este încântat că declaraţiile dure ale piloţilor nu mai sunt pedepsite în niciun fel de FIA, ceea ce demonstrează în opinia sa o schimbare radicală de gestionare a evenimentelor de către forul mondial.

"Alonso a fost foarte explicit, dar oamenii vor asta şi pe mine nu mă îngrijorează. În trecut nu aveai dreptul să pui la îndoială (n.r - deciziile FIA). Trebuie să existe o limită, dar cum să nu ai dreptul să pui la îndoială decizia unui arbitru sau a comisarilor? Până acum nu am putut face asta. Oamenii se plâng de sterilitatea conversaţiilor din paddock. Acum cred că este rezonabil pentru oricare dintre noi să critice FIA, dar cred că este acceptabil ca oamenii să-şi arate pasiunea şi entuziasmul. Este un lucru sănătos", a mai precizat el.

Via | Autosport

Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru