Whitmarsh: "Echipele din Formula 1 sunt la limita supravieţuirii"

de Daniel Popescu
Vineri, 15.02.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Martin Whitmarsh a avertizat că numeroase echipe se luptă să supravieţuiască din cauza reducerii veniturilor din contractele de sponsorizare.

Martin Whitmarsh, şeful McLaren şi al Formula One Teams' Association (FOTA), afirmă că mai multe echipe din Formula 1 se confruntă cu grave probleme financiare.

Britanicul a evitat să facă nominalizări, însă afirmă că problemele au început după ce banii proveniţi din contractele de sponsorizare s-au împuţinat semnificativ din cauza crizei economice.

"Suntem în lumea publicităţii şi trebuie doar să vezi cum stau lucrurile cu publicitatea în lume. Sumele de plată au scăzut. Am luat câteva măsuri, dar cred că va fi foarte dificil pentru anumite echipe. Unele echipe vor avea dificultăţi să găsească un model viabil pentru următorii ani", a declarat el citat de BBC Sport.

Urmareste Automarket
Între timp, BBC citează un expert în marketing sportiv care a refuzat să-şi decline identitatea care afirmă că şapte echipe supravieţuiesc în Formula 1 doar datorită proprietarilor care investesc bani.
În cazul în care aceştia ar decide să părăsească Formula 1, viitorul echipelor ar deveni incert.

"Nu sunt sigur dacă şapte echipe 'trăiesc' riscant, dar bănuiesc că cel puţin o jumătate de duzină nu se finanţează singure în actuala structură. Mediul de afaceri este dificil pentru toată lumea, nu doar pentru Formula 1. Marea întrebare este dacă o echipă este capabilă să se autofinanţeze fără sprijinul unui acţionar, care de multe ori este şi sponsor. Dacă răspunsul este da, atunci afacerea este sănătoasă. Dacă nu, atunci probabil că echipele vor supravieţui, dar nu pentru că se autofinanţează, ci pentru că proprietarii continuă să le susţină. În cazul în care compania-mama s-ar retrage, nu ar supravieţui", a precizat el.

Via BBC Sport

Comentarii (2)

  • PAi cereti un procent mai mare din incasari de la Bernie. El ia 50% voi la fel. Voi cheltuiti si munciti, aduceti fani=bani iar el rade si profita.
    Doar de voi depinde (proprietari,sefi de echipe).
    15 1
  • mirel_f1
    da ai dreptate pablo si mie mi se pare la fel de corect sa mai dea berni mai mult din comisioane etc.si din aia 50 cat ancaseaza echipele se anpart antre ele ge locu 1,2,3 etc
    7 5

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru