Am devenit sursă de inspiraţie: Obama propune o taxă de 10 dolari pe petrol pentru dezvoltarea maşinilor autonome

de Daniel Popescu
Sambata, 06.02.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Americanii vor să finanţeze dezvoltarea maşinilor autonome prin introducerea unei taxe de 10 dolari pe barilul de petrol.

Esential 10 dolari este taxa propusă de Barack Obama pentru barilul de petrol
Statele Unite ale Americii au anunţat recent un program în valoare de 32 miliarde de dolari pentru dezvoltarea maşinilor autonome şi a unor sisteme alternative de transport care să reducă dependenţa de combustibilii fosili.

Suma este însă una foarte mare chiar şi pentru americani, motiv pentru care preşedintele Barack Obama a propus introducerea unei noi taxe pentru a atrage fondurile necesare, după un model atât de cunoscut în România.

Astfel, Obama propune o taxă de 10 dolari pe barilul de petrol, echivalentul a 159 de litri, ceea ce ar conduce la o creştere a preţului la pompele de alimentare din America de circa 25 de cenţi pentru un galon, echivalentul a 3.78 litri. Taxa ar urma să intre în vigoare începând din anul fiscal 2017 şi să fie valabilă timp de 5 ani.

"Prin implementarea unei taxe pe petrol, planul preşedintelui generează un stimulent clar pentru inovaţie în sectorul privat pentru a reduce dependenţa de petrol şi, în acelaşi timp, pentru a investi în tehnologii pentru energie curată", precizează Casa Albă într-un comunicat de presă.

Planul lui Obama presupune investiţii de 20 de miliarde de dolari pentru reducerea traficului, 10 miliarde de dolari pentru transporturi şi 2 miliarde de dolari pentru cercetarea şi dezvoltarea vehiculelor nepoluante. În prezent, barilul de petrol se comercializează la preţuri care oscilează între 30-35 de dolari pe baril, în scădere de la 100 de dolari în vara anului 2014.

Totuşi, şansele ca propunerea lui Obama să fie aprobată sunt minime, întrucât ambele camere ale congresului sunt controlate de Partidul Republican, care a respins această iniţiativă.

Via Automotive News

Comentarii (2)

  • Da, dar diferenta este ca la ei se va face ceva bun cu banii aia. Nu vor intra in buzunarul niciunui nemernic, asa cum este la noi.
    4 1
  • Spre deosebire de administrația mioritică, în care banii din taxele aberante se pierd în găurile negre ale corupției, indolentei și insolenței, în sistemul SUA banii contribuabililor chiar se întorc, de cele mai multe ori, în slujba comunității. Asta se vede cu ochiul liber.
    Cred că am mai spus-o: ar trebui să avem, măcar un sfert de veac, o stăpânire americană sau japoneză pentru a schimba ceva la noi.
    7 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru