BMW sărbătoreşte 25 de ani de la debutul primului său motor V12

de Bogdan Mirică
Luni, 29.10.2012
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
În urmă cu 25 de ani BMW introducea la Salonul Auto de la Geneva primul său motor V12. Propulsorul avea atunci 5.0 litri şi oferea 300 de cai putere.

BMW sărbătoreşte 25 de ani de la introducerea primului său motor V12. Unitatea cu 12 cilindri a debutat în 1987, sub numele de cod M70, echipând Seria 8 şi Seria 7. Primul 750i a fost dezvăluit în premieră mondială la Salonul de la Geneva şi a promis să revoluţioneze segmentul sedanurilor de mari dimensiuni extrem de potente.

Pe atunci, motorul V12 avea o capacitate de 5.0 litri şi era capabil să dezvolte 300 de cai putere şi 450 de Nm. Resursele impresionante la acea vreme au atras atenţia a 3000 de clienţi, care au plasat comenzi chiar înainte ca propulsorul să debuteze la Geneva.

De-a lungul timpului motorul a evoluat şi a ajuns să dezvolte chiar şi 455 de cai putere pe versiuena 760i a vechii generaţii Seria 7, dezvăluită în 2002. În prezent, unitatea pe benzină este botezată N73, respectiv N74 şi se regăseşte atât în gama BMW, cât şi în gama Rolls Royce. Fişa tehnică indică 544 de cai putere şi un cuplu motor de 750 Nm.

via egm

Comentarii (8)

  • este bine de mentionat(daca nu ma insel)ca V12-le de pe E32 a fost si primul motor cu 12 cilindri construit in Europa dupa al 2-lea razboi mondial
    3 3
  • @tzenu
    Nu stiu ce sa zic, e posibil sa te inseli, pai Ferrari sau Jaguar n-au avut de prin anii "60 motorizari V12? Jaguar E-Type sigur a avut, daca se considera ca Anglia ar fi in afara Europei, adica in afara continetului, poate asa, dar cred c-a avut totusi Ferrari inainte:)
    7 1
  • Am rezolvat dilema, a fost primul producator german care a facut prima motorizare V12 dupa cel de-al 2-lea razboi mondial, asta era, stiai tu ceva:)
    9 2
  • Alex Radoi
    @tzenu_bmw:

    Imposibil! Poate (de fapt, foarte probabil) primul V12 construit de nemti dupa al doilea razboi mondial. In Europa au existat MULTE modele cu V12 de la Ferrari, Lamborghini si chiar Jaguar.
    8 1
  • Alex Radoi
    Hai ca pana am compus eu mesajul, mi-au luat-o altii inainte cu postarile :))))))))).
    8 1
  • asa scuze colegii stiam eu ceva.........
    7 0
  • AndreiRN
    Un motor care a adus multa rusine pe plan international pt BMW datorita fiabilitati extrem de reduse. Foarte putine motoare functioneaza 10 ani de la fabricare si cimitirele sunt pline de ele.
    1 4
  • Da Andrei, cimitirele sunt pline de V12-uri...nu au fost niciodata pline strazile de V12 pt c-au fost cele mai putine fata de celelalte motorizari, dar sunt pline cimitirele.
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru