Continental aduce tehnologia heads-up display și la tramvaie. Tehnologia, dezvoltată în România

de Tiberiu Safta
Luni, 18.04.2022
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Continental a dezvoltat un sistem heads-up display (HUD) conceput special pentru tramvaie. Tehnologia din spatele ecranului este asemănătoare cu cea folosită la mașini și a fost dezvoltată inclusiv în România, la Timișoara. Noul sistem promite să crească nivelul de siguranță al șoferilor de tramvaie și al pietonilor din apropiere.

Continental este un nume consacrat în lumea automobilelor. Cunoscut, mai întâi, pentru anvelopele sale, compania germană s-a implicat activ în dezvoltarea unor tehnologii menite să crească siguranța rutieră atât pentru șoferi și pasageri, cât și pentru pietoni. De aceea, mai mulți producători auto, precum BMW și Mercedes-Benz beneficiază de aceste tehnologii care sunt dezvoltate inclusiv în țara noastră.

Acum, tehnologia pentru siguranța tuturor își face debutul și la mijloacele de transport public. Cu această ocazie, Continental a prezentat un nou sistem HUD (Heads-Up Display) dezvoltat special pentru tramvaie și care preia unele tehnologii văzute la automobile. Noul sistem, dezvoltat în România de către Contnental Engineering Services la uzina din Timișoara, va fi utilizat de către mai mulți producători de tramvaie care operează în Europa.

Cu ajutorul noului display, șoferul de tramvai este mai puțin solicitat decât în mod obișnuit. Sistemul va putea proiecta pe ecran informații esențiale despre drum, obstacole, pericole, viteza, semafoare și următoarele opriri. În acest mod, vatmanul se poate concentra mai ușor asupra drumului, fără să fie suprasolicitat.

Ecranul, amplasat direct în câmpul vizual al acestuia, va reduce situațiile în care vatmanul va trebui să facă manevre de urgență. Iar în asemenea cazuri, șoferul poate reacționa mai rapid și mai sigur.

Mai mult, noul ecran poate fi montat din fabrică atât la modelele noi de tramvaie, cât și la cele mai vechi, ce pot fi ușor readaptate pentru acest lucru. De asemenea, ecranul va putea fi clar vizibil în orice condiții, datorită LED-urilor puternice care permit un afișaj clar chiar și atunci când soarele este puternic.

„Este parte a misiunii noastre în Continental Enginering Services să susținem transferul de tehnologie și produse cu specific automotive către clienți din alte domenii de activitate și industrii. Acest lucru este în mod special valabil dacă ne referim la piața est europeană, o piață în dezvoltare în care industria căilor ferate și transportul în comun au o prezență semnificativă, comparabilă cu industria automotive.

Ne bucurăm că avem ocazia să contribuim semnificativ la dezvoltarea acestui proiect inovativ, de pionierat, prin activitățile de cercetare dezvoltare pe care le facem în locația noastră din Timișoara.

Privim cu încredere acest proiect ca și un început în drumul spre un transport public mai confortabil și mai sigur”, a declarat Sorin Iarca, șeful CES România.

Nu în ultimul rând, noul sistem are și funcție de monitorizare a șoferului, cu ajutorul unei camere și ale sistemelor de avertizare la coliziune frontală sau laterală. Sistemul heads-up Continental pentru tramvaie va fi dat în folosință în Europa de la jumătatea acestui an și va putea fi implementat inclusiv la trenurile de lungă distanță în viitorul apropiat.

via Continental

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru