Cum funcționează tehnologia care combate acvaplanarea. Pe viitor ar putea echipa și mașini autonome

de Florin Ardeleanu
Luni, 22.02.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Italdesign, Bosch și Easyrain au dezvoltat un sistem ingenios care combate acvaplanarea. Tehnologia poate fi adaptată și pe mașinile cu sistem de propulsie electric.

Pe întelesul tuturor, acvaplanarea este un fenomen care se produce atunci când stratul de apă de pe carosabil împiedică anvelopa să aibă contact cu asfaltul. Practic, suprafața de contact se reduce sau chiar dispare.

Statisticile arată că acvaplanarea este responsabilă pentru zeci de mii de accidente în fiecare an. Tocmai de aceea, Italdesign, Bosch și Easyrain și-au unit forțele pentru a dezvolta un sistem inovator care combate acest fenomen.

Numele său este Aquaplaning Intelligent System, sau AIS pe scurt. Tehnologia folosește mai mulți senzori și un software special pentru a detecta rapid pierderea aderenței asociată acvaplanării.

Cu ajutorul unui jet de apă pulverizat în fața roților, sistemul întrerupe pelicula de apă care împiedică anvelopa să aibă contact cu suprafața de rulare. În acest fel, șoferul are din nou control asupra volanului.

În urma testelor efectuate, reprezentanții Easyrain susțin că sistemul și-a dovedit utilitatea și a îmbunătățit cu până la 35% performanțele mașinii în linie dreaptă și cu 30% în viraje.

Cele trei companii vor continua să perfecționeze tehnologia care, în viitorul nu foarte îndepărtat, ar putea să echipeze de la automobile convenționale până la mașini electrice sau dotate cu sistem de condus autonom.

via Easyrain

Comentarii (2)

  • inexorabil
    În primul rând, “autonomele” nu vor putea să combată întâlnirea lor predestinată cu ridicolul încununat “summa cum laude”.
    13 11
  • dezgustabil
    poate ar trebui totusi ca toti atotstiutorii care rumega prostii pe aici sa faca testul ala de masurare a audientei sa stie si Automarket ce fel de cititori are
    4 12

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru