Demaraj greu: programul Rabla 2016 ar putea începe în prima parte a lunii iunie

de Daniel Popescu
Joi, 19.05.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Programul Rabla 2016 ar putea lua startul abia la începutul lunii iunie, după o perioadă de validare a dealerilor care va dura până la 10 zile.

Programul Rabla din acest an se anunţă unul dintre cele mai prietenoase din ultimii ani, în special prin promovarea agresivă a achiziţionării de maşini electrice şi hibride.

Totuşi, autorităţile au reuşit cu greu să finalizeze documentaţia necesară, iar guvernul a adoptat miercuri un memorandum prin care clarifică modul în care Ministerul Mediului va acorda fondurile necesare. Ordinul pentru derularea programului Rabla va fi semnat joi, 19 mai, iar ultimul pas este validarea producătorilor şi a dealerilor, care va dura între 7 si10 zile.

Prin urmare, programul Rabla 2016 va demara cel mai probabil la începutul lunii iunie, cu circa două luni mai târziu decât planurile iniţiale ale autorităţilor.

Urmareste Automarket
Vă reamintim că bugetul alocat pentru varianta clasică a programului este de 145 de milioane de lei, iar prima pentru casarea unei maşini mai vechi de 8 ani va rămâne şi în acest an la 6.500 lei, la care se adaugă un bonus de 750 lei dacă maşina are emisii de dioxide de carbon mai mici de 100 de grame/km şi de 1.500 lei dacă autovehiculul este hibrid.

Principala noutate a acestui an este introducerea componentei Rabla Plus, pentru care au fost alocate 75 de milioane de lei.

Chiar dacă numele sugerează altceva, pentru a aplica la acest program nu este nevoie să casezi o maşină veche, însă componenta se adresează numai celor care achiziţionează maşini ecologice. Astfel, la cumpărarea unei maşini electrice primeşti o primă de 20.000 lei, iar în cazul unui hibrid valoarea primei este de 5.000 lei.

În plus, există şi o a treia componentă care vizează finanţarea infrastructurii pentru maşini electrice. Pentru moment nu este însă clar ce buget va avea aceasta componentă şi nici cum se va aplica: prin construirea unor staţii de încărcare pe domensiile publice sau prin acordarea unui bonus pentru că noii proprietari să-şi poată construi acasă o staţie de încărcare personală.

Autorităţile estimează că vor scoate din circulaţie circa 20.000 de maşini vechi.

Via InCont

Comentarii (1)

  • hazard
    ...la inceputul lunii iunie 2017 probabil. E vorba de Romania aici.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru