Elon Musk, acuzat oficial de fraudă: șeful Tesla și-a înșelat investitorii că va scoate producătorul de pe bursă

de Daniel Popescu
Vineri, 28.09.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Elon Musk este acuzat de fraudă de reglementatorul pieței de capital din SUA pentru că și-a înșelat investitorii că va scoate Tesla de pe bursă. Acțiunile constructorului s-au prăbușit cu 13% într-un moment în care Tesla are probleme cu producția lui Model 3.

Tesla traversează în prezent o perioadă plină de provocări pentru a respecta propriile termene de producție și livrări pentru noul Model 3, sub presiunea clienților care au plătit avansuri în urmă cu doi ani și a acționarilor.

Constructorul de mașini electrice a primit însă o nouă veste care va bulversa activitatea de zi cu zi, după ce Securities and Exchange Commission (SEC - autoritatea de reglementare a pieței de capital din SUA) l-a acuzat oficial de fraudă pe CEO-ul Elon Musk.

Acuzația are la bază o serie de mesaje "false și derutante" scrise de Musk în 7 august pe rețeaua de socializare Twitter cu privire la intenția de a scoate Tesla de pe bursă americană. Musk afirma atunci că a găsit surse de finanțare pentru a răscumpăra toate acțiunile Tesla de pe bursă la un preț de 420 de dolari pe acțiune. Cu toate acestea, în 24 august, Musk anunța într-un comunicat de presă că Tesla va rămâne listată la bursă.

Prețul acțiunii, stabilit pe baza unui jargon la consumul de marijuana

În expunerea de motive cu privire la acuzația de fraudă, SEC citează o serie de declarații făcute de Musk cu privire la modul în care a stabilit în mod arbitrar prețul de 420 de dolari pentru o acțiune Tesla.

Astfel, Musk a luat în calcul un preț cu 20% mai mare decât cel din ziua anunțului (7 august), iar rezultatul a fost 419 dolari.

Totuși, Musk a luat decizia de a rotunji prețul la 420 de dolari dintr-un motiv halucinant.

"Musk a declarat că a rotunjit prețul la 420 de dolari pentru că a auzit recent de semnificația acestui număr în jargon cu referire la consumul de marijuana. S-a gândit că prietena lui va considera că este ceva amuzant, iar Musk a admis că nu reprezintă un motiv prea bun pentru a alege un preț", menționează SEC în expunerea de motive pentru acuzarea lui Musk.

În jargonul american, 420 este un termen codificat pentru consumul de marijuana, iar în timp ziua de 20 aprilie a devenit una în care americanii sărbătoresc consumul acestei substanțe. Cu numai câteva săptămâni în urmă, Musk a fumat marijuana în timpul unui podcast realizat la un post de radio și a afirmat că "ultimul an a fost cel mai dureros din cariera mea. Urmează câteva luni de tortură"

Musk: "Sunt dezamăgit, este o acțiune nejustificată"

Musk susține însă că nu a greșit cu nimic și că își va demonstra nevinovăția. "Această acțiune nejustificată din partea SEC mă face trist și dezamăgit. Integritatea este cea mai importantă valoare în viața mea și faptele vor demonstra că nu am compromis niciodată asta", a precizat el într-un comunicat de presă.

În plus, Tesla a publicat un comunicat în care afirmă că rămâne încrezătoare în Musk și că singura prioritate este creșterea producției lui Model 3.

Publicația Wall Street Journal afirmă că SEC i-a propus lui Musk un acord pentru a evita acuzația de fraudă, însă Musk a refuzat oferta. 

Efecte pe termen scurt și mediu

La scurt timp după anunțul ofiial al SEC, acțiunile Tesla s-au prăbușit cu 13%, iar în prezent o acțiune valorează 270 de dolari înainte de deschiderea oficială a zilei de tranzacționare. În prezent, Tesla are o valoare de piață de peste 52 de miliarde de dolari, însă această sumă se bazează foarte mult pe încrederea investitorilor în potențialul lui Musk. În contextul problemelor pe care le are Musk în ultima perioadă, scăderea acțiunilor ar putea deveni și mai accelerată.

În cazul în care va fi găsit vinovat, Musk riscă să ajungă la închisoare și să piardă controlul asupra Tesla, în contextul în care compania are în continuare pierderi semnificative, iar redresarea financiară depinde de producția lui Model 3.

Via Reuters, CNBC, Bloomberg

Comentarii (1)

  • Ole, ole, olee...
    Musca pe iarba eee...
    8 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru