Elon Musk: “Tesla este foarte aproape să lanseze sistemul de conducere autonomă de Nivel 5”

de Paul Cosma
Joi, 09.07.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Tesla este “foarte aproape” să dezvolte mașina complet autonomă care se conduce singură în orice condiții, a declarat CEO-ul Elon Musk. Potrivit acestuia, noua tehnologie de conducere autonomă de “Nivel 5” va fi lansată până la sfârșitul anului.

Șeful Tesla a ieșit la rampă cu o nouă declarație îndrăzneață și cu o doză considerabilă de optimism. În ciuda investițiilor de zeci de miliarde de euro și a eforturilor de cercetare și dezvoltare ale industriei auto, mașinile complet autonome rămân deocamdată la stadiul de fantezie.

Elon Musk este însă de altă părere și susține că Tesla este “foarte aproape” să dezvolte mașina autonomă care se conduce singură în orice condiții.

“Sunt extrem de încrezător că Nivelul 5 sau condusul complet autonom va fi atins și va fi atins foarte rapid. Sunt optimist că vom avea funcționalitățile de bază pentru un sistem de conducere autonom de Nivel 5 în acest an, a declarat Musk. 

Companii precum Waymo (divizia de vehicule autonome a grupului Alphabet) și Uber investesc masiv în astfel de tehnologii avansate, însă specialiștii sunt de părere că mașinile cu sisteme autonome au nevoie de mai mult timp pentru a câștiga încrederea clienților și pentru a deveni viabile din punct de vedere comercial. 

Via Reuters

Comentarii (12)

  • Bun,dar in viitor (c-am vazut acum cu declaratia si cu interzisul din case dupa ora 22) unde o sa ma duca masina autonoma,unde am nevoie sau unde am voie?Partea buna ar fi ca pot sa beau o bere cand am chef si nu ma mai streses cu toti melcii gestanti de le strazi cu motoare de un litru,partea buna ca sigur exista si un "pervers" al medaliei.
    15 6
  • doar la nivelul 5 a ajuns, la cat de safe sunt predecesoarele putem lua o scala pana la 100, deci mr. muskulo baga mare
    11 7
  • ACE - Craiova
    Eu scriam pe acest site acum 2-3 ani ca lucrurile vor evolua foarte rapid (in timp scurt, de doar cativa ani) la urmatorul mod:
    - o masina electrica & AUTONOMA, incarcata full la priza casei/blocului/strazii etc..., va duce - sa zicem:
    a) la ora 07.00 un membru al familiei la lucru;
    b) se va deplasa la cel de-al doilea membru al familiei sa-l duca la gradinita/scoala/serviciu, la ora 07.45;
    c) se va reintoarce la baza - acasa sau la unul dintre cei din familie care are nevoie de aceasta masina...
    d) ulterior ii va prelua si duce din nou acasa - dupa-amiaza sau seara pe toti membrii familiei si se va reincarca (daca este cazul).

    NU mai este nevoie de 2-3 masini in familie (de intretinut, asigurat, reparat, platit taxe si impozite, combustibil irosit, etc) intrucat una singura va fi suficienta pentru toata lumea...

    Eu cred ca vom avea un soc pur si simplu cand se vor indeplini urmatoarele trei conditii - SIMULTAN:
    1) masina pur electrica va avea o baterie de acumulatoare care sa-i asigure minimum 400-500 km autonomie;
    2) va fi complet autonoma (nivelul 5 de autonomie);
    3) va avea un pret decent - in jurul sumei de 30-35.000 Euro.

    Abia atunci va apare o concurenta extraordinara in piata auto - intre producatorii "traditionali" si cei mai noi din aceasta industrie iar numarul efectiv de autovehicule aflate in circulatie se va reduce la circa 30-35% fata de cel actual!!

    Numarul accidentelor auto datorate erorilor umane va scadea ENORM - pentru a reaminti ina o data, ca multi dintre soferii romani, in tara conduc de multe ori iresponsabili iar in strainatate (unde valoarea amenzilor este, in general, mai mare decat in Romania), se comporta absolut NORMAL!!!
    16 3
  • @Ace-Craiova. Frumos,suna foarte bine ceea ce am citit,eu sunt convins dar asta inseamna ca o familie sa renunte la cele 2-3 masini,la transportul in comun,taxi,tren de naveta. Asta inseamna costuri cu mult mai mici fata de o masina conventionala. Dar e un mare dar,cand orice stat din lumea asta care are interesul sa te mulga cat mai mult(real platim mai mult de 70%din venituri la stat)promoveaza intens un mijloc de a-ti lua banii cum sunt masinile,vor sa platesti taxe la ea,impozit,carburant,intretinere,asta inseamna bani,multi bani . Sa cred ca statul corporatie in "marinimia" lui o sa ma lase sa fac asta? Eu sunt 100%convins ca daca ceva e gratis azi o sa fim taxati la sange. Sa dau un exemplu,sa zicem ca de maine tot curentul o sa fie gratis de produs,ca inventeaza unul mai tare ca Nicolae Tesla o sursa moca de curent,crezi ca statul corporatie o sa ma lase sa ma bucur de el? In Spania era acum cativa ani interzis prin lege sa ai panouri solare,in sua in unele state era interzis sa captezi apa si nu vorbesc doar de aia de rau.Sunt sigur ca asta cu o masina in loc de 3 nu o sa fie voie decat daca e taxata la sange. Asta daca nu ne intoarcem toti la liste de 7 ani pentru o masina si la numerele cu sot si fara ca nu m-ar mira.
    13 4
  • @ACE - Craiova

    Pe mine chiar nu m-ar interesa deloc daca masina s-ar numi X, Y sau Z - as pune ca la pachetele de tigari daca s-ar putea - daca in 30.000-35.000 de Euro as cumpara o masina rezonabila ca dotari pentru o familie normala.

    Deja pe piata auto sunt cel putin 4 masini care sa indeplineasca prima si a treia conditie: Kia e-Niro, Hyundai Kona Electric, VW ID.3., Seat El-Born s.a.
    Privind conditia nr. 2 - mai dureaza max. 3-4 ani, pentru partea de realizare tehnica in ceea ce priveste autonomia level 5. Problema va fi de acceptare a oamenilor (acum doar 30-35% agreeaza sa fie condusi integral de calculator/calculatoare, cu de toate) si legislativa.
    9 4
  • Bogătanu
    E dreptul fiecaruia sa aiba cate masini vrea si de cate feluri vrea. Autonome, neautonome, trotinete electrice sau segway. Nu ma deranjeaza si nu ii judec. Asa cum cred ca nu ma va judeca nimeni nici pe mine si pe familia mea ca avem 4 masini de toate felurile, in general cu motoare mari, ca sa ma laud ;) si la care platesc toate taxele si le intretin cum trebuie dupa cartea tehnica. Si asa o sa ma chinui sa ramana pana cand parasesc lumea asta. Ca asa imi place, imi permit asta si cred ca e bine. N-o sa las viata mea si a familiei mele sa fie controlata de un calculator. Am incredere in normele mele morale mai mult decat in cele ale programatorului sau mai ales ale celui care foloseste softul fara ca eu sa stiu. De aia n-o sa dau banii niciodata pe optiuni din astea si o sa evit masinile care mi le baga pe gat.
    E ok baieti?
    4 19
  • @bogatanu"N-o sa las viata mea si a familiei mele sa fie controlata de un calculator" Ati zburat vreodata cu avionul? 99% din timp e pe pilot automat iar in 1% cat e pilotul la mansa e pe auto throttle,auto speedbrake,etc.Eleroanele interioare si exterioare sunt tot timpul controlate de calculator.
    16 0
  • P.s. Boeing 937 max a picat din vina softului,si un Airbus mai prin 92 a picat in Franta intr.o padure,pilotii incercau sa-l ridicice,softul covidiot credea ca padurea e pista de aterizare.
    10 1
  • @ACE - Craiova ...
    ai zis:"Numarul accidentelor auto datorate erorilor umane va scadea ENORM - pentru a reaminti inca o data, ca multi dintre soferii romani, in tara conduc de multe ori iresponsabili iar in strainatate (unde valoarea amenzilor este, in general, mai mare decat in Romania), se comporta absolut NORMAL!!!"

    acu' nu ca le stiu io pe toate, da' de vreo 19 ani traiesc printre nord-americani, ... si pt ei e f "normal" sa nu semnalizeze ... sa se suie peste tine cu pick-up-urile lor, cind li se pare lor "normal" ... sa traga de volan in stinga sau dreapta fara sa se asigure macar o data (ca la carte invata ca tre sa te asiguri de 3 ori inainte de a face manevra !!!) ... etc, etc ...

    exemple iti pot da la gramada dar nu am vreme ...
    si aci nr de accidente e f mare din diferite cauze ...
    si aci e plin de teribilisti, un soi de manelisti ... se dau bengosi cu muzica tareee, merg f incet si multe altele ...

    iti sugerez sa nu-i divinizezi pe occidentalii astia ... sunt si ei oameni, dar cu notiunea de constiinta ... limitata la nevoile fiziologice animalice as zice : halit, dormit, sex, distractie, lene si cum mai vrei sa o numesti ...
    in vocabularul lor nu gasesti un cuvint fff important : SACRIFICIU ... macar ca si ei fac destule dar nu'si dau seama ... cum nu prea gasesti notiunea de suflet ...

    cit despre scenariul tau legat de masinile autonome ...
    e muuult prea teoretic ...
    e vb ca masina aia le face pe toate ...
    dar cind ???
    ai 4 membrii in familie, care trebuie sa se deplaseze in 4 puncte diferite ale unui oras cu vreo 30-50 km patrati ... toti in acelasi interval de timp de vreo 2 ore dimineata si cam la fel dupa-amiaza ... e cam imposibil pt ca nu ai timp pt tur-retur sa ajungi la timp ...

    cit despre mister Musk ...
    a tot zis el multe si marunte ...
    am citit ceva articole in presa auto de aci si toti cronicarii se intrebau cit ii mai merge cu tromboanele ?
    adica, daca e cazul de afirmatii cu termene limita in cazul constructorilor deja consacrati care nu se respecta e jale : in mass-media, pe piata bursiera, etc ... la Tesla ... no problems !!!
    bizar !!! sa nu zic mai mult ...

    drumuri bune tuturor !

    PS: autonomele astea nu-mi plac, dar le vad utilitatea ...
    numa' cind ma gindesc la nevasta ...
    saraca, ii zice GPS-ul: "luati-o la dreapta" si ea trage spre stinga ... cind dl.GPS constata, incepe cu : "recalculez" ...
    cite/citi-or fi ca ea ???
    ca io am vazut am vazut mai mult de-o gramada !!! banui ca si tu ...
    12 2
  • Edikkk
    HAI SĂ VEDEM FAPTE:

    Cobaltul folosit la producţia de baterii electrice pentru maşinile electrice, la bateriile litiu-ion, au fost un punct de mare critică IPOCRITĂ asupra Tesla,
    pentru că acest Cobalt se extrage din zone, ca exemplu RD Congo, unde sunt folosiţi sclavi, copii, etc

    Ei bine:

    1) Deja Tesla, pentru versiunile chinezeşti NU mai foloseşte deloc Cobalt ! Lucru cam greu de făcut, dar ei au ţinut morţiş şi uite că sunt singurii producători auto care folosesc baterii cobalt free

    2) cobaltul este folosit pe SCARĂ LARGĂ la eliminarea sulfului în procesul de rafinare a benzinei, motorinei de zeci şi zeci de ani de zile

    ASTA ÎNSEAMNĂ SĂ FII IPOCRIT

    Să acuzi repede Tesla, prin interpuşi (industria petrolieră) de ceva ce face puţin spre deloc când tu faci cu mult mai rău

    Cât despre conducerea autonomă, este un lucru fantastic de pozitiv, dar va aduce şi jale.

    De exemplu toate TIRurile conduse autonom = baftă meseria de şofer de TIR, sau acesta va putea dormi pe autostradă până la destinaţie

    Sau pentru fiecare dintre noi, chemi pe mama, tata foarte bătrâni, nu mai pot şofa, de departe unde locuiesc la tine, în alt oraş. Se urcă în maşina lor personală şi ajung la tine în siguranţă.

    Sau vrei să ajungi în alt oraş, te urci, te odihneşti, citeşti materiale, ajungi la destinaţie la şedinţă odihnit şi în siguranţă.

    Sau te duci în concediu cu familia, şi tu şoferul te distrezi cu soţia şi copii, ajungi bucuros şi odihnit nu rupt de cap, de atenţie de la şofat.

    BENEFICIILE SUNT EVIDENTE.

    Dar românul încă nu ştie ce este aia să conduci pe autostradă fără să stai cu piciorul încordat ORE ŞI ORE pe pedala de acceleraţie,
    Sau să conduci în oraş cu o cutie automată, deci cu o mână bând cafea liniştit şi nu muncind ca.... pe schimbătorul de viteze şi ţopăind în disperare pe 3 pedale

    Suntem şi ne educaţi dar şi cu nasul pe sus. Nu vedem şi nu apreciem progresul nici dacă este băgat sub nasul nostru.

    Ce să zic, abia am dat de apa caldă, la propriu, poate cer prea multe.

    Mda.
    10 3
  • Nu-i divinizez pe occidentali dar incerc sa ma gandesc cate dintre lucrurile pozitive le-am putut prelua noi - romanii - din Vest, si cate din Est..... sau Sud - la Europa ma refer, evident....si-mi da CU PLUS partea de Vest de fiecare data.....

    In partea de Est (Rusia - cu tendintele ei agresive de 300 sute de ani de acaparare a teritoriilor romanesti - Basarabia si accesul la Gurile Dunarii, sovietizarea, furturile de tezaur, bunuri si materii prime dupa razboi, deportarile celor peste 1,5 milioane de romani in gulagul sovietic etc) sau Sud (Turcia - cu peschesul, bacsisul, ploconul, bairamul, legumele si fructele produse fortat fara gust aparute din pacte si la noi, etc....)

    In primul rand nu am vazut pe nimeni perfect pe lumea asta dar noile cerinte tehnice care isi vor face loc, in curand, OBLIGATORIU pe masinile noi ce vor fi vandute pe Batranul Continent - de ex. FRANAREA DE URGENTA, la viteze medii precum s.a. sisteme automate - vor evita multe probleme concrete, in trafic, indiferent de atentia si/sau dispozitia de moment a soferitei/soferului de la volan/!!!!
    10 20
  • Legat se siguranta sistemelor autonome, va rog sa urmariti clipul de mai jos:
    https://www.youtube.com/watch?v=X3hrKnv0dPQ

    Nenea Musk vorbeste mult, dar sistemele autonome mai au cale lunga de parcurs pana a fi sigure.
    7 3

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru